Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Terhesség 40 felett? Kockázatok és előnyök reálisan

Manapság egyáltalán nem meglepő, ha egy nő a harmadik x után vállalja első gyermekét, de egyre több pár esetén válik esedékessé a szülés 40 felett is. Az ilyen mértékű gyermekvállalási kedv kitolódás számtalan társadalmi, gazdasági és kulturális okra vezethető vissza, mi azonban most csupán biológiai oldalról fogjuk megvizsgálni a 40 év feletti terhesség mögött rejlő kihívásokat, kockázatokat és előnyöket.

Hazánkban az 1990-es évek óta több mint háromszorosára nőtt azon nők száma, akik 40 év felett vállalnak gyermeket. Szülni 40 felett azonban nem olyan, mint 20-25 évesen, így nagyobb körültekintést igényel mind a várandósságra való felkészülés, mind a terhesség lefolyása.

Gyermekvállalás 40 felett – Teherbeesési esélyek

Addig, ameddig van ciklus, tehát történik peteérés, addig van esély a teherbeesésre is. Ez azonban az évek előrehaladtával egyre csökken, hiszen öregszik a szervezet. A nők esetén a 40. év számít egyfajta választóvonalnak, ezután ugyanis gyakoribbá válik a rendszertelen, kimaradó, vagy peteérés nélküli ciklus. A természetes fogantatás havonkénti esélye mindössze 5 százalék körüli, a vetélések aránya pedig elérheti a 30 százalékot.

A 40 év feletti terhesség tehát egyáltalán nem lehetetlen, de az ilyen korú nők esetén még fontosabb a tudatos terhességre készülés

 • alapos kivizsgálás (vér, vizelet, hormonális, genetikai, nőgyógyászati vagy épp belgyógyászati vizsgálatok… ),
 • szakorvosi konzultáció,
 • egészséges életmód,
 • stresszmentesség.

Mielőtt létrejönne a terhesség 40 felett, érdemes optimális feltételeket teremteni a magzat számára, amibe beletartozik a leendő kismama aktuális egészségi állapotának felmérése, és a terhesség szempontjából kritikus betegségek, állapotok ismerete, kezelése. Ugyanis nem csupán a fogantatást nehezíthetik meg, de a fejlődő magzat, valamint a kismama egészségét is veszélybe sodorhatják. Ilyen állapot például a korral gyakran együtt járó magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.

Terhesség 40 felett – Fogantatási nehézségek

Bár látszólag minden rendben van a menstruációval, már 30 éves kor felett elkezdődik az úgynevezett peteérés nélküli havi vérzés megjelenése. Ez az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik, tehát bizonyos időközönként peteérés nélkül zajlik le a ciklus. A 40 év feletti terhesség során, ez a természetes folyamat elhúzódó fogantatási időhöz vezethet.

A leendő pároknak azt szokták javasolni, hogy termékenységi vizsgálaton csak fél-egy év próbálkozást követően vegyenek részt, ez azonban az áhított 40 feletti terhesség esetén már a fogantatási próbálkozások előtt ajánlott.

Ma már számos olyan orvosi segítség áll a rendelkezésre – hormon injekciók, inszemináció, lombikprogram -, melyekkel növelhető a sikeres teherbeesés, ám a teherbeesés esélye 45 év felett nagyot csökken. Ez egyrészt a női reproduktív szervek funkcióinak lassulásához, változásához, másrészt a mesterséges beavatkozások – mint például a lombik – kénytelen mellőzéséhez köthető. Így tehát, gyakorlatilag csak természetes úton történhet fogantatás.

A teherbeesés esélye változókorban még csekélyebb, mivel a klimax időszakában egyre ritkább a peteérés, valamint a női hormonháztartás is abba az irányba tolódik, mely során a szervezet már nem képes támogatni se a fogantatás létrejöttét, se a beágyazódás optimális feltételeit.

Terhesség 40 felett – Kockázatok

A 40 év feletti terhesség automatikusan veszélyeztetett terhességnek minősül, mivel az életkorból fakadóan a női szervezet nehezebben viseli a terhesség közben végbemenő élettani változásokat, így pedig nagyobb arányban fordulhat elő magas vérnyomás, vérzés, terhességi cukorbetegség, vetélés és koraszülés. Ebben az esetben tehát szorosabb orvosi felügyeletre van szükség, gyakoribb vizsgálatokra, és az életmódon is ajánlott változtatni, amennyiben indokolt.

A 40 év feletti terhesség kockázatai:

 • Megnő a veleszületett, kromoszóma-rendellenességből fakadó magzati betegségek kockázata – Az első menstruációs ciklust követően, a petesejtek elkezdenek fogyni, az idő előrehaladtával pedig minőségükben is történhet negatív változás. Ez a fajta petesejt romlás pedig több mint százféle fejlődési rendellenességet okozhat, mint az Edwards-, a Patau-, vagy a Down-szindróma. A 40 feletti terhesség során épp ezért ajánlott genetikai-, kromoszóma vizsgálatokat is végezni.
 • Nagyobb az esély a terhességi cukorbetegség kialakulására – Ez a fajta kóros anyagcsere-állapot, azaz a terhesség során megemelkedett vércukorszint az esetek nagytöbbségében szülés után rendeződik, megszűnik.  A 40 feletti terhesség esetén a várandós diabétesz, valamint a szülés utáni 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is nagyobb az esély, mint fiatalabb korban. Előfordulhat, hogy a speciális diéta és testmozgás mellett is gyógyszeres kezelésre kerül sor.
 • Nő a vetélés kockázata – A gyermekvállalás 40 felett magában hordozza a korai vetélés kockázatát is. Ennek egyik oka a kromoszóma-rendellenességekben rejlik, melyek olyan állapotot idézhetnek elő a magzatnál, mely összeegyeztethetetlen az élettel, ezért a szervezet kilöki magából. Ugyanakkor a fogantatáshoz és a beágyazódáshoz elengedhetetlen hormonok nem megfelelő szintje, valamint a túl vékony méhnyálkahártya is okozhat spontán vetélést.
 • Háromszor nagyobb valószínűséggel kerülhet sor császármetszésre – A méhszáj tágulásához is a megfelelő hormonokra van szükség, melyek szintje már 35 év felett elkezdhet eltérni az optimálistól. A császármetszésre ugyanakkor nem csak tágulási problémák esetén, de számos különböző ok miatt is sor kerülhet – magzati vagy anyai életveszély -, melyekre 40 éves kor után nagyobb a valószínűség.

40 évesen szülni tehát egyáltalán nem kockázatmentes, de vannak olyan érvek, melyek mellette szólnak.

Szülés 40 felett – Előnyök

Bár a gyermekvállalás 40 felett rejt magában kockázatokat, mégis több érvet is fel lehet sorakoztatni, melyek abszolút mellette szólnak:

 • Az anyák nem öregszenek olyan gyorsan – Szülni 40 felett azt is jelenti, hogy az újszülött és később a kisgyermek körüli teendők bizony nem engedik, hogy a kornak megfelelő ritmusban éljenek a nők, ami ebben az esetben csupa pozitív hatással lesz rájuk. Mind szellemileg, mind fizikálisan aktívabbak lesznek a kortársaikhoz képest, ennek köszönhetően pedig úgy tűnhet, lassabban öregednek.
 • A szülés 40 felett felszabadultabb anyákat eredményezhet – Az életkorral nő az élettapasztalat, az önismeret, nem kell attól félnie a nőnek, hogy az épp alakuló karrierje miatt nem tud majd elegendő időt tölteni a gyermekével, és jó esetben az anyagi biztonság is adott. Ezek pedig mind hozzájárulnak a kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb anyai léthez.
 • Boldogabb párkapcsolat – Egy gyermek születése mindig próbára teszi a kapcsolat erejét. Szülni 40 felett azt is jelenti, hogy biztosabb és boldogabb kapcsolatba érkezik a kicsi. Érettebben gondolkodnak a felek, erősebb lehet köztük a kötődés, jobban ki tudják fejezni az igényeiket, könnyebben meg tudják beszélni a felmerülő problémákat, valamint nem kell a fiatalos hév miatti veszekedésektől tartani. A gyermekvállalást jobban átgondolják, felkészültebbek a vele járó nehézségekre is.

Vannak olyan kutatások, melyek szerint 40 évesen szülni azért is jó időpont, mivel ezek a gyerekek egészségesebbek, jobb tanulók és így sikeresebb felnőttek lesznek. Bár ez nem biztos, hogy a genetikán múlik, sokkal inkább eredeztethető abból, hogy az idősebb szülők jobban odafigyelnek a gyermekeikre, többet tudnak velük foglalkozni, és több energiát, valamint időt fordítanak a tanulmányaikra.

Terhesség 40 felett – A férfi termékenység szerepe

Abban az esetben, ha a gyermekvállalás 40 felett nem csak a nő, hanem a férfi életkorát is jelenti, az apa termékenysége is nagy szerepet játszik a sikeres teherbeesésben.

Ahogy telnek az évek, a férfiak szervezetében is történnek hormonális változások. 30 éves koruk felett évente körülbelül 1 százalékkal csökken a tesztoszteron szintjük, valamint a petesejtekhez hasonlóan, a hímivarsejtek minősége is romolhat, ami szintén vezethet a nagyobb fokú kromoszóma-rendellenességek kialakulásának kockázatához.

Terhesség 40 felett – Mire figyeljünk?

A 40 év feletti terhesség gondos tervezést igényel, ami magában foglalja az általános egészségügyi-, a nőgyógyászati-, a hormonális- és igény esetén a termékenységi vizsgálatokat is. Érdemes családtervezéssel foglalkozó specialistát felkeresni, ahol minden felmerülő kérdésre választ kaphatunk, továbbá megbeszélhetjük, hogy miként érdemes személyre szabottan változtatni az életvitelünkön, hogy a szülés 40 felett valóban áldás lehessen.

Terhesség 40 felett: életmódbeli változtatások:

 • Egészséges táplálkozás – Az adalékanyagoktól, mesterséges ízfokozóktól és színezékektől mentes, sok zöldséget és minőségi alapanyagokat tartalmazó étrend több mindenhez járul hozzá, mint elsőre hinnénk. A megfelelő tápanyagszint mellett, biztosítja a megfelelő emésztést, valamint hozzájárul nem csupán az általános jó közérzethez, de több energiát is biztosít.
 • Fogantatást és terhességet támogató étrend-kiegészítők – A fogantatás létrejöttéhez, a terhesség sikeres lefolyásához, valamint a magzat és az anya egészségéhez számos olyan vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szüksége a szervezetnek, melyeket gyakorlatilag lehetetlen a mai modern étkezés-kultúrával bevinni. Szerencsére manapság többféle termékenységfokozó, terhesség előtti és terhesség alatti készítményből tudunk választani.
 • Rendszeres testmozgás – Már minimális sportolással is sokat tehetünk a vérkeringés javításáért, a hormonháztartásra hatással levő plusz kilóktól való megszabadulásért, az állóképességért… stb. Összességében elmondható, hogy a rendszeres mozgás hozzájárul az egész szervezet egészségesebb működéséhez.
 • Káros szenvedélyek elhagyása – Amennyiben szeretnénk szülni 40 felett, mindenképp fel kell hagyni a dohányzással, a túlzott alkoholfogyasztással, valamint a különböző drogok használatával. Ezek ugyanis csökkentik a teherbeesés, valamint a zavartalan terhesség esélyét, ellenben növelik a vetélés és a veleszületett rendellenességek kialakulásának kockázatát.
 • Gyógyszerek szedésének minimalizálása – Orvosunkat még a gyógyszertárban vény nélkül kapható készítmények szedéséről is ajánlott tájékoztatni, hiszen laikusként nem tudhatjuk, hogy milyen hatóanyag csökkenti a 40 év feletti terhesség létrejöttét, valamint zavartalanságát.
 • Kipihentség és stresszcsökkentés – Az elegendő pihenés és a mindennapos stressz csökkentése elsődleges, ha a cél a gyermekvállalás 40 felett. Próbáljunk kiiktatni minden felesleges stresszforrást az életünkből, szánjunk elég időt a minőségi pihenésre, és aludjunk nyugodt körülmények között – sötétben és zaj nélkül – naponta minimum 7-8 órát.

A 40 év feletti terhesség nagyobb figyelmet, körültekintést és tudatosságot igényel, ugyanakkor a szervezet megfelelő felkészítésével és a gyakori orvosi vizsgálatokkal ma már nem lehet akadálya a gyermekvállalásnak csupán a kor.

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.