Teherbeesés elősegítése természetes módon

Teherbeesés elősegítésére, a meddőség kezelésére sokféle “csodaszer”, természetes anyag és gyógyszer létezik. E cikkben azokat mutatjuk meg, amelyek bizonyítottan hatásosak, amit egyrészről tudományos kutatások, másrészről fogyasztók visszajelzései igazolnak.

A peteérés

Amikor egy kislány baba megszületik, kb. egymillió petesejtje van már “készenlétben” a petefészkeiben. Működésük a kamaszkorra beérő hormonrendszer hatására indul meg, addigra a petesejtek száma 300-400 ezerre csökken, amiből egy átlagos nőnek a változókorig kb. 400 petesejtje érik meg.

A női menstruációs ciklusnak alapvetően 4 jól különválasztható hormonális szakasza van:

  1. Menstruáció
  2. Peteérés
  3. Ovuláció
  4. Luteális szakasz

A menstruációs vérzés általában 3-7 napig tart, és ilyenkor a legalacsonyabb a női hormonok szintje az egész ciklus során. A luteális szakasz végi nagyon magas progeszteron szint a menstruációs szakaszban lenullázódik és a megvastagodott méhnyálkahártya menstruációs vérzés formájában távozik.

A peteérés
Ezután kezdődik a peteérés vagy más néven follikuláris szakasz. Azért hívják így, mert ekkor kezdi termelni az agyalapi mirigy az FSH hormont (follikuláris stimuláló), ami a peteérésre készteti a petefészekben szunnyadó tüszőket, amelyek a petesejtet tartalmazzák.
Az érő tüszők hatására a petefészkek elkezdenek ösztrogént termelni (ami az egyik női hormon), amely hatására a méhnyálkahártya elkezd vastagodni, hogy ideális legyen a petesejt beágyazódásához. Ilyenkor az energiaszint és a libidó is megnő, sőt a kockázatvállalási hajlandóság is, a hölgyek sokkal extrovertáltabbak.
A peteérés

A méhpempő termékenységnövelő hatása

A méhpempő egy a természetben előforduló szupertáplálék, a méhek által természetes úton előállított tápanyag, amelyet a méhek anyatejének is szoktak nevezni, mivel a méhkaptárban a lárvák tápanyagául szolgál életük első néhány napján.

A lárvák mellett a méhkirálynő is kizárólag méhpempőt fogyaszt egyedüli táplálékként egész élete során, és ennek köszönhetően akár 4-5 évig is elél, miközben a dolgozóméhek átlagosan csupán 20-40 napig élnek.

Peteérés segítése természetes módon
A méhkirálynő mérete jóval nagyobb a többi méhénél, és súlyának 2,5-szeresét rakja le naponta petékben. Ez a statisztika is rámutat arra, hogy a méhpempő olyan természetes tápanyagok sokaságát rejti magában, amelyek a méhek szaporodásához elengedhetetlenek.
Peteérés segítése természetes módon

A méhpempő egyértelműen a leghatékonyabb
természetes termékenység fokozó!

A méhpempő egyértelműen a leghatékonyabb természetes termékenység fokozó!
A méhpempő termékenységre kifejtett pozitív hatása – nőknél és férfiaknál egyaránt – már tudományosan is elismert. Sok szülész/nőgyógyász szakorvos ajánlja a fogyasztását pácienseinek, mint pl. Dr. Vozár György és Dr. Valasik Szonja, akik folyamatosan tesztelik méhpempő alapú termékeinket pácienseik körében.
A méhpempő egyértelműen a leghatékonyabb természetes termékenység fokozó!
A méhpempő kb. 60-70% vizet, 9-18%-ban fehérjéket és aminosavakat, 11%-ban cukrokat, 4-8%-ban zsírsavakat, és rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz. Annyira komplex anyag – jelenleg 150 biológialag aktív összetevője ismert -, hogy még nincs teljesen feltérképezve minden összetevője, ez ügyben folyamatosak a tudományos kutatások.
Alapvetően rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amiből az emberi szervezet könnyen készít hormonokat, olyat, amire éppen szüksége van (ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront, inzulint). De a méhpempő nemcsak a gyógyhatásai miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül kis mennyiségben fordul elő a természetben, egy kaptár évente mindössze néhány 100 grammot képes belőle előállítani.

A méhpempő képes helyreállítani
a szervezet hormonális egyensúlyát

A méhpempő talán legfontosabb gyógyhatása, igazi különlegessége, hogy képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát, mert éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikből kevesebbet állít elő a szervezet a szükségesnél. Emiatt kiválóan alkalmazható minden olyan helyzetben, amikor valamelyik hormon alacsonyt szintje okozza a problémákat, mint pl. meddőség esetén.

A méhpempő bizonyítottan hozzájárul az emberi szervezet hormonháztartásának egyensúlyához, így a rendszeres női menstruációs ciklushoz is, ami a teherbeeséshez elengedhetetlen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a méhpempő hozzájárul a méhnyálkahártya megvastagodásához, ezzel segítve a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Serkentőleg hat a luteinizáló hormonokra, amelyek a peteérés elérésében (és ezáltal a menstruációs ciklus szabályozásában) kulcsfontosságúak, illetve serkentik a progeszteron hormon előállítását is, amely a megtermékenyített petesejt megtartásában segít a terhesség első harmadában. Ez különösen 35 év feletti nők számára lehet fontos, mert a kor előrehaladtával szervezetük egyre kevesebbet állít elő ezekből a hormonokból.

„Nem volt rendszeres sem a ciklusom, sem a peteérésem, és gondoltam a hormonos kezelés helyett először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, hogy körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.”

Zsuzsanna, Észak-Komárom
„Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, hogy az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámat, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.”

Szilvia, Zólyom

Az első trimeszter

Az első trimeszter

A terhességet az orvostudomány három jól különálló szakaszra, trimeszterekre osztja. Maga a terhesség átlagosan 40 hétig (280 napig) tart, ezt szokás 3×3 hónapos szakaszokra, harmadokra vagy más néven trimeszterekre osztani. Ez a három trimeszter biológiailag és érzelmileg is jól elkülöníthető egymástól, és mindegyik szakasznak megvannak a sajátos problémái, a terhességet nehezítő, veszélyeztető faktorai.

A 0. héttől a 13. hétig tart, az utolsó menstruációs periódus első napjával kezdődik és a 13. héten van az utolsó napja. Ez a terhesség első 3 hónapja, a nagy változások és az időnként szélsőséges érzelmek időszaka.

A nők többségén az első pár hétben nem látszik a terhesség, sőt gyakran ők maguk sem tudnak róla. Sokan a 4. héttől már reggeli rosszullétekkel – hányás, hányinger, émelygés – küzdenek, ami akár az első trimeszter végéig is eltarthat.

Az első trimeszter
Vannak, akik fáradtak, enerváltak lesznek, és jóval több alvásra van szükségük, mint a terhesség előtt. Nem véletlen ez, hiszen az anya testének hormonháztartása, légzése, keringése, szívritmusa és anyagcseréje is alaposan megváltozik, alkalmazkodik az új helyzethez.
Ebben az időszakban fejlődik ki a méhlepény és ekkor alakul ki a kapcsolat a köldökzsinór és a méhlepény között. A legfontosabb azonban, hogy ez a központi idegrendszer kifejlődésének időszaka is, amihez kritikus tápanyag a B9-vitamin, más néven folsav.
A gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik (amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről), ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval (B9-vitamin).

Kockázatok csökkentése az első trimeszterben

A szakemberek megfelelő étrenddel és folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal 800 mikrogramm folsavat (B9-vitamin) javasolnak már a fogantatás előtt 1 hónappal is.
Emellett kiemelten fontos tápanyag ebben az időszakban a magnézium, a cink, a réz, mert ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, így lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.
Kockázatok csökkentése az első trimeszterben
Az első trimeszter végére a magzat átlagosan 10 cm-es és kb. 30 grammot nyom. Már van füle, orra, szeme, szíve, veséi, a belei is működésbe kezdenek. A fejlődő magzatnak mindehhez sok tápanyagra és oxigénre van szüksége, ennek érdekében megnő a méh vérellátottsága, ezért lesz fontos a vas a következő trimeszterben.
Kockázatok csökkentése az első trimeszterben

Folsav termékenységnövelő hatása

Folsav termékenységnövelő hatása
Egyetlen leendő anyának sem szabad alábecsülni a vitaminok és természetes tápanyagok fontosságát! Az egyik legfontosabb ilyen tápanyag kétségtelenül a folsav.

Folsav a szervezet számára nélkülözhetetlen B9-vitamin. Elsősorban a leveles zöldségekben, például spenótban, spárgában, brokkoliban vagy kelbimbóban található természetes formában. A főzés, vagy hőkezelés hatására azonban a folsav nagy része lebomlik.

A folsav különösen szükséges a terhességet megelőző időszakban és az alatt, mivel csökkenti a veleszületett idegrendszeri betegségek, és a nyitott gerinc kockázatát. Tudományosan bizonyított, hogy a terhesség alatti elégtelen folsav-bevitel esetén fokozott a vetélés, a placentális leválás és a fejlődési rendellenességek kockázata. A folsavhiány szintén hozzájárulhat a meddőséghez.
Folsav termékenységnövelő hatása

A folsav szerepe a fogamzás előtt

Ha gyermekáldást tervez, tanácsos a fogamzás előtt három hónappal növelni a folsav bevitelét. Teherbeesés esetén a magzati gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik – amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről -, ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval!

A folsav fontossága a terhesség alatt

A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért ilyenkor a megfelelő mennyiségű folsav bevitele rendkívül fontos. A folsav ajánlott napi adagjának rendszeres alkalmazása 50%-kal csökkentheti a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatát, viszont a fokozott folsav-bevitel kockázata nem bizonyított. Mivel ez a vitamin vízben oldódik, a felesleg kiválasztódik a vizeletben a szervezetből, emiatt szükséges táplálékkiegészítőkkel pótolni.

D3-vitamin termékenységnövelő hatása

A D-vitaminnak (kolekalciferol) kétféle típusa van, D2 és a D3, amelyek valójában hormonszerű előanyagok. Biológiai szempontból a D3-vitamin az aktívabb, ezért az emberi szervezet számára fontosabb. A napfény UV-B sugárzásának hatására a bőrben 7-dehidrokoleszterolból alakul ki.

Több élettani folyamatban is kritikus szerepet játszik, pl. elengedhetetlen:

  • a csontképződéshez, valamint a csontanyagcseréhez,
  • a kalcium-anyagcsere szabályozásához (D3-vitamin nélkül nem képes beépülni a csontokba),
  • az immunrendszer működéséhez,
  • és bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez.
D3-vitamin termékenységnövelő hatása

Március és október között a D3-vitamin megfelelő szintjét a szervezetben a napon töltött idővel tudjuk szabályozni – kb. 15 perc naponta elegendő is – , míg ezen időszakon kívül a D3-vitamin pótlása javasolt. Ez a legfontosabb vitamin, amit külön pótolni érdemes, olyannyira fontos a szervezetünk számára.

Kevesen tudják, hogy a napkrémek, olajok gátolják a D3-vitamin képződését, sőt a napi tisztálkodással kimossuk a bőrünkből, ezért a modern embernek jóval több D3-vitaminra van szüksége, mint őseinknek, akik nem ismerték a meleg vizet, a szappant és a tusfürdőt.
A D3-vitamin a férfiak és nők termékenységét egyaránt fokozza, férfiaknál a tesztoszteron szintet is emeli. Endometriózis, PCOS estén is hatásos, ahogy csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét is.

Miért fontos a D3-vitamin szedése a gyermekvállalás tervezésétől?

Szakértők szerint a terhes nők gyakrabban szenvednek a D3-vitamin hiányában, mint mások. A terhesség alatt elegendő D-vitamin bevitel létkérdés a magzat számára is, mivel serkenti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, és szabályozza a magzat csont mineralizációját, szilárdságát. A D3-vitamin-hiány (hipovitaminózis) a terhesség alatt a lassabb magzati növekedést és kisebb születési súlyt eredményezhet.

A D3-vitamin megfelelő bevitele statisztikailag szignifikánsan csökkenti a koraszülések és a terhesség alatti fertőzések előfordulását és a terhesség akut következményein túlmenően a D3-vitamin hiány is komoly hatással lehet a gyermekkori megbetegedéseire is. Ez egy úgynevezett “Magzati programozás”. Az a jelenség, amikor a táplálkozási hiányosságok következményeit csupán felnőttkorban tapasztaljuk.

Egy ezzel a kérdéskörrel foglalkozó tanulmány szerzői, Dr. M. Šašinka és Dr. K. Furková kijelentettek, hogy a biológiai mechanizmusok „emlékezhetnek ”a korai magzati és újszülött tápanyagok anyagcsere-hatásaira, és a D-vitamin hiánya a terhesség alatt a hosszú távú (későbbi) egészségkárosodás alapját képezheti.

A D-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja az agy fejlődését és más szerveket, például az izom- és izomrendszer megfelelő fejlődését, sőt krónikus betegségek (pl. kardiovaszkuláris, sclerosis multiplex, cukorbetegség, karcinóma) kialakulását is okozhatja.

Forrás: Prof. MUDr. Miroslav Šašinka, DrSc., Doc., MUDr. Katarína Furková, CSc.: Slnečný vitamín – pandémia nedostatku vitamínu D

D3-vitamin termékenységnövelő hatása

A K2-vitamin termékenységnövelő hatása

A K2-vitamin legfontosabb szerepe a szervezetben aktivizálni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges – elsősorban a csontokba és fogakba -, és ne oda, ahol káros – vesék, erek, izületek -. Több tanulmány is igazolja, hogy a K2-vitamin fogyasztásával arányosan csökken a koszorúér-elmeszedés és a csontritkulás előfordulása, míg a kalcium fogyasztással egyenes arányban nő ezek száma, de csak a K2-vitamin hiánya esetén.

Ha elegendő K2-vitamint fogyasztunk, akkor az egészséges mértékűnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is jóval több kalciumhoz jut mind a kismama, mind a magzat szervezete.
A K2-vitamin pótlása azért is fontos, mert őseinkkel ellentétben ma már alig eszünk K2-ben dús táplálékot – füvet legelő állatok csontveleje, agya, belsőségei, zsigerek.
„Nem volt rendszeres sem a ciklusom, sem a peteérésem, és gondoltam a hormonos kezelés helyett először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, hogy körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.”

Zsuzsanna, Észak-Komárom
„Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, hogy az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámat, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.”

Szilvia, Zólyom

A Novafam méhpempő kapszula, amely mindezeket tartalmazza

A Novafam méhpempő kapszula nem csodaszer! A méhpempő, az inozitolok és a többi alkotórész természetes segítőtársként járulhatnak hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka éppen megfelelő legyen.

Send this to a friend