Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Melyek a legjobb terhesség előtti vitaminok?

Tudatos családtervezés előtt az első és talán az egyik legfontosabb teendőnk nőként, hogy alkalmassá tegyük szervezetünket az új élet befogadására. Azonban még a megfelelő és tudatos táplálkozás, rendszeres testmozgás és az egészséges életmód gyakorlása mellett is testünknek szüksége van némi plusz gondoskodásra.

A boltokban vásárolható vitamin készítmények garmadája között nem könnyű különbséget tenni, hogy melyik lehet a legjobb egy gyermekáldásra vágyó nőnek? Ez főleg amiatt van, mert a köztudatban többnyire összemosódnak az alábbiak:

  • A várandós vitamin, 
  • A termékenységi vitamin,
  • A terhesség előtti vitamin, 
  • A termékenység fokozók,
  • A terhesvitaminok, 
  • Valamint a szülés utáni vitaminok fogalma.

Pedig a válasz egyszerű. A nők számára javasolt vitaminok között alapvetően az élethelyzet alapján lehet különbséget tenni, mert nem kérdés, hogy teljesen más vitamin és tápanyag igénye van a női testnek:

  1. Teherbeesés, terhesség előtt,
  2. Terhesség alatt (sőt, itt akár az egyes trimeszterek között is),
  3. Szülés után, a szoptatás ideje alatt,
  4. És a szoptatási időszak után.

Vitamin igény terhesség előtt

Amit elsőként fontos tisztázni, hogy a terhesség előtti vitaminok nem egyeznek meg a várandós vagy terhes vitaminokkal. Terhesség előtt elsősorban termékenységfokozó vitaminokra és étrend-kiegészítőkre van szükség, amelyek:

  • beállíthatják a menstruációs ciklust, 
  • serkenthetik a peteérést, 
  • segíthetnek a fogantatás létrejöttében, 
  • és a sikeres beágyazódásban egyaránt. 

Ezek a termékenység növelők rendszerint tartalmaznak olyan alap vitaminokat is, amelyek nem szükségesek magához a teherbeeséshez, mint pl. a folsav, viszont a terhesség első pár hetében létfontosságúak. 

A tervezett várandósság előtt érdemes egy teljes orvosi kivizsgálás alkalmával megnézni, hogy milyen állapotban van szervezetünk vitamin, ásványi anyag és nyomelem készlete. Amennyiben valamilyen hiányállapotra derül fény, úgy még a várandósság előtt lehet gondoskodni a pótlásról. 

Kifejezetten ajánlatos a pár mindkét tagjának a várandósságot megelőző 3-6 hónapban az ivarszervek egészségét támogató, teherbeesést segítő vitamin készítmények szedése.

Miben különbözik egy terhesség előtti, teherbeesést segítő vitamin egy multivitamintól?

A terhesség előtti vagy termékenység növelő vitaminok összetétele több átfedést is mutathat egy multivitamin készítménnyel, ám ezekben kifejezetten azok a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek találhatóak meg jelentős mennyiségben, amelyek segítenek felkészíteni a női szervezetet a várandósságra, valamint amelyek már a fogantatás pillanatában elengedhetetlenül fontosak a sikeres beágyazódáshoz, az embrió egészséges fejlődéséhez.  

Bár a multivitamin komplexekben is előfordulnak teherbeesést segítő vitamin összetevők (pl. a D, K vitamin, folsav), de egyrészről nem olyan mennyiségben, mint a kifejezetten termékenység fokozó vitamin készítményekben, másrészről van több olyan, a teherbeesés szempontjából kritikus tápanyag (pl. a méhpempő és az inozitolok), amelyek viszont hiányoznak a multivitaminokból. 

Egy terhesség előtti vitamin készítmény speciálisan olyan összetevőket tartalmaz, amely:

  • hozzájárulhat a szaporító szervek egészségéhez, 
  • pozitív hatással lehet a felborult hormonháztartásra, 
  • segíthet stabilizálni a menstruációs ciklust, elősegítve a peteérést, 
  • megnövelheti a megtermékenyített petesejt beágyazódásához feltétlenül szükséges méhnyálkahártya vastagságát, 
  • valamint megemelheti a progeszteron hormon mennyiségét, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és fejlődéséhez a terhesség kezdeti szakaszában.. 

Emiatt ha megteheti, és biztosra akar menni, akkor én minden gyermekre vágyó nőnek azt ajánlom, hogy a termékenység növelő vitamin készítmények mellett szedjen egy multivitamin készítményt is.  

Mikor ajánlott elkezdeni a terhesség előtti vitaminok szedését, és meddig alkalmazzuk?

Bármilyen terhesség előtti vitamin szedését – legyen szó akár teherbeesést segítő vitamin készítményről -, a tervezett várandósság előtt minimum 3, ajánlottan 6 hónappal érdemes elkezdeni. 

Amennyiben orvosi vizsgálat során kimutathatóvá válik a terhesség, érdemes a terhesség előtti vitamin készítményt várandós vitamin komplexre cserélni, de erről mindig egyeztessünk szülész-nőgyógyászunkkal.

Melyek a legfontosabb vitaminok, tápanyagok terhesség előtt?

A folsav, más néven B9-vitamin többek között hatással van az immunrendszer megfelelő működésére, a vérképzésre és a dopamin szintézisre, mégis, elsősorban a terhesség előtti vitamin készítményekből ismerhetjük. Ezt elsősorban hormonháztartás optimalizáló képességének köszönheti, amivel képes helyreállítani a rendszertelen menstruációs ciklust. Ám jótékony hatásai itt még nem érnek véget. A folsav ismert továbbá az RNS és a DNS másolására, sejtosztódásra kifejtett pozitív hatásairól, valamint csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását is.

Esszenciális vitaminként szervezetünk nem képes előállítani, így kívülről kell bevinnünk. Természetes formában a leveles zöldségekben, de külön kapszulában, vagy a legtöbb terhesség előtti vitamin készítményben is megtalálható. A folsav ajánlott beviteli mennyisége, terhességre készülve, napi 0,4-0,8 mg.

A D3-vitamin elsősorban napfény vitamint ismert, mostantól érdemes úgy is gondolnunk rá, mint elengedhetetlen terhesség előtti vitamin. A D3-vitamin ugyanis jelentősen fokozza a teherbeesés esélyét: növeli a progeszteron-szintet, serkenti az anti-Müllerian hormon (AMH) termelését – ezek mind kihatnak a női termékenységre.

Az Omega-3. Amikor az anya még nem is sejti, hogy egy kis élet megfogant benne, az embrió, majd később a magzat komoly fejlődési szakaszokat él meg. Az Omega-3 zsírsavak nagyban hozzájárulnak az agyi fejlődéséhez, továbbá csökkenti a koraszülés esélyét.

A vas a vérképzés elengedhetetlen támogatója, részt vesz az oxigénszállításban, hozzájárul a vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez. Mivel a vashiány az egyik leggyakoribb női probléma – főként a menstruáció miatt -, a várandósság alatt pedig közel a felével nő meg a keringő vér mennyisége a szervezetben, érdemes már a tervezett terhesség előtt felkészülni a vas pótlására.

A fent felsorolt vitaminok nélkülözhetetlen alkotói bármelyik multivitamin készítménynek is, de nem ők azok a vitaminok, amelyek a legerősebb hatással bírnak a termékenységre és a teherbeesésre, hanem a méhpempő (amely nem vitamin, hanem az egyik legerősebb komplett természetes vitamin és tápanyag bomba) és a B9 vitamin családba tartozó inozitolok

Méhpempő

A méhpempőt a méhek elsősorban a termékeny méhkirálynő táplálására állítják elő. A lárvák életük első három napjában, míg a királynő egész életén át csak méhpempőt fogyaszt. A szupertápláléknak is nevezett méhpempő aminosavakat, vitaminokat – köztük valamennyi B-vitamint, C-vitamint és folsavat -, ásványi anyagokat, nyomelemeket, zsírokat, szénhidrátokat, mikrotápanyagokat, fehérjéket – például a termékenység fokozó és immunrendszer serkenő royalactint -, továbbá 150 féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, valamint bizonyítottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő, hatású [i3].

A méhpempő előhormon tartalmából az emberi szervezet könnyedén állít elő olyan hormonokat, amelyekre éppen szüksége van – mint például a sikeres teherbeesés során is szerepet játszó inzulin, ösztrogén, tesztoszteron, progeszteron.

A méhpempő számos, a teherbeesést elősegítő és támogató jótékony élettani hatással bír [i4]:

  • a benne lévő természetes anyagok bizonyítottan fokozzák a női termékenységet és a férfi nemzőképességet
  • elősegíti a menstruációs ciklus rendszerességét
  • a lutenizáló hormon termelődésének serkentése révén támogatja a peteérést, vagyis az ovulációt, ami nélkül nem jöhet létre teherbeesés
  • stimulálja a petefészek működést [i5]
  • pozitív hatással van a női és a férfi szexuális potenciára
  • növeli a stressztűrő képességet
  • antibakteriális – és vírusellenes hatásának köszönhetően kiváló immunerősítő
  • optimalizálja a szervezet inzulin termelését, csökkenti az inzulinrezisztenciát
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • normalizálja az adrenalin-kiválasztást
  • segít helyreállítani a hormonháztartást
  • hatásos feszültség és stresszoldó [i6]
  • növeli a petesejt és a spermium minőségét

A méhpempő bizonyítottan teherbeesés segítő vitamin formula. Szedését a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal érdemes, kúraszerűen alkalmazni, nők és férfiak esetén egyaránt.

Inozitolok

Az inozitol egy vízben oldódó szerves vegyület, amelyet bár gyakran sorolnak a B8-vitaminok közé, nem nevezhető vitaminnak, csupán vitaminszerű anyagnak. Az inozitol nem esszenciális tápanyag, mivel az emberi szervezet – kis mértékben ugyan, de – képes előállítani: többek között a máj és a vese szöveteiben keletkezik, méghozzá a sejtek üzemanyagaként is ismert glükózból. Tehát képesek vagyunk az inozitol előállítására, mégis bizonyos élethelyzetekben fontos a pótlása külső források, ételek vagy étrend-kiegészítők formájában, mert a megszokottnál nagyobb mennyiségre van szükség belőle. 

Az inozitol számos, a szervezetünkben lejátszódó folyamatban vesz részt, így számos más pozitív élettani hatása mellett, segít:

  • a hormonális egyensúly helyreállításában, 
  • az inzulinrezisztencia tüneteinek csökkentésében, 
  • a menstruációs ciklus rendszerességében, 
  • a peteérésben, 
  • a petefészkek optimális működésében, 
  • valamint javítja a petesejtek minőségét is.

Több kutatás is bizonyította, hogy mind a mio-inozitol, mind a D chiro inozitol hatékony a PCOS okozta meddőség kezelésében. Már 1999-ben publikáltak a Virginiában található egyetem szaklapjában egy kutatást, amelynek során 44 túlsúlyos, PCOS betegségben szenvedő nőt kezeltek: a kontroll csoport egyik felének 1200 mg D chiro inozitol, a másik felének placebo került a napi kapszulájába.  

A 6-8 hetes kúra utáni eredmények magukért beszéltek. A D chiro inozitol szedése során háromszor több nőnek volt peteérése, szervezetükben 35 százalékkal nőtt a progeszteron hormon szintje, míg a sárgatesthormon (LH) szintje 55 százalékkal csökkent – ami nagyban hozzájárulhat a PCOS betegek androgén-ösztrogén egyensúlyának szabályozásában. 

A D chiro inozitol étrend-kiegészítő formájában történő pótlása során javultak az anyagcsere és a hormonális paraméterek, továbbá megfigyelhető volt a menstruációs ciklus rendszeressége és a testtömeg-index (BMI) csökkenése is.

A lényeg a női biológiai életciklus

Összefoglalva, a női test vitamin és tápanyag igényét az határozza meg, hogy éppen milyen biológiai életciklusban van:

  1. Teherbeesés, terhesség előtt,
  2. Terhesség alatt (sőt, itt akár az egyes trimeszterek között is),
  3. Szülés után, a szoptatás ideje alatt,
  4. És a szoptatási időszak után.

Hatalmasak lehetnek a különbségek ezen életciklusok között, ezért számomra a minden életciklusra megoldást kínáló vitamin készítmények nem hitelesek. Azt javaslom önnek, hogy ha teherbe szeretne esni, akkor mindenképpen termékenység növelő vitamin készítményt válasszon, és ha biztosra akar menni, akkor szedjen mellé egy jó multivitamin készítményt is!

Miért tart egy sikeres méhpempő kúra 3-6 hónapig?

A méhpempő és az inozitolok a korábban felsoroltak ellenére nem csodaszerek, amelyek egy csapásra gyermekáldáshoz vezetnek, de kiemelt helyük és szerepük lehet a gyermekáldás elősegítésében. Ahhoz, hogy a terhesség létrejöjjön, több szervnek kell kiszámíthatóan, óramű pontossággal működnie. A méhpempő természetes segítőtársként járulhat hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka épp megfelelő legyen, az inozitolok pedig serkentik a peteérést és csökkentik az inzulinrezisztencia tüneteit. 

Éppen ezért javaslom, hogy próbálja ki a Novafam méhpempő kapszuláit! A nagyobb arányban méhpempőt tartalmazó Novafam FERTILE kapszula a termékenység fokozására, a peteérés és a teherbeesés elősegítésére, továbbá a megtermékenyített petesejt beágyazódásának támogatására ajánlom. 

A nagyobb arányban Myo- és D-chiro-inozitolt tartalmazó Novafam INOSIT kapszulát pedig a meddőség egyik fő okának tartott PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén ajánlom. Mind a méhpempő, mind az inozitolok hatékonyan serkentik a peteérést és kifejezetten a sejtek megromlott szénhidrát-anyagcseréjének helyre hozatalában segíthetnek

Férfiak számára, mind a spermiumszám, mind a mozgékonyság, mind a minőség fokozására a Novafam MAN magas hatóanyag tartalmú méhpempő kapszulát ajánlom. Rendelje meg most!

Tudományos referenciák

[i4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29043701/

[i5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014095/

[i6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014095/

[f6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014095/

[f7] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.