Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Mik a PCOS okai, kialakulása és tünetei?

A policisztás petefészek szindróma, az az a PCOS rengeteg nőt érint világszerte. A termékenységi gondokkal küzdő nők 33 százalékánál áll fenn igazoltan ez a betegség. A legismertebb és legtöbbet hangoztatott következménye a meddőség, ám arról sokkal kevesebbet lehet hallani, hogy mik is a PCOS okai, hogyan alakul ki, milyen betegségekhez vezethet, milyen lelki okokhoz köthető és, hogy mik azok a tünetek amik felhívhatják figyelmét arra, hogy esetlegesen ez a probléma önnél is diagnosztizálható, illetve milyen módon gyógyítható. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Mi az a PCOS?

A PCOS magyarul policisztás petefészek szindrómát jelent. A női hormonháztartásra negatívan ható policisztás ovárium szindróma igen komplex endokrin, (azaz elsősorban a hormonháztartást érintő) betegség. 

A PCOS során a szervezetben az androgén hormon – melyet férfi hormonként is szokás említeni – túlteng, ami zavart okoz a szaporító szervek működésében, elsősorban a petefészekben. Negatív hatással van az ösztrogén termelődésére is.

Elsődlegesen az:

 • immunrendszer gyengesége, 
 • örökletes hajlam vagy 
 • szénhidrát-anyagcsere zavar, az az inzulinrezisztencia (IR) 

áll a kialakulásának hátterében, ami magas glükóz szinthez, valamint prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Az IR-ről röviden

A hasnyálmirigynek számos funkciója van, többek között inzulint termel. Az inzulin általában a megnövekedett vércukorszintre válaszul választódik ki. Amikor szénhidrátot eszünk, az abból származó glükózmolekulák körülbelül 15 percen belül belépnek a vérünkbe. Az inzulin lehetővé teszi, hogy a sejtek az egész testben felvegyék a glükózt, melyet később energiaként használnak fel. 

Ha valakinek inzulinrezisztenciája van, a szervezet nem reagál olyan hatékonyan vagy olyan gyorsan az inzulinra, mint kellene, ami magas vércukorszinthez, alacsony energia szinthez vagy mindkettőhöz vezet. Idővel egyre nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség mielőtt a glükóz a test szöveteibe kerülne. Végül a szervezet másképp kezd bánni a cukorral. 

Emellett más tényezők is befolyásolhatják, mint a túlsúly és a mozgásszegény életvitel. Tünetei sokfélék lehetnek, és erősségük is egyénenként változhat. A legtöbben akkor szembesülnek a diagnózissal, amikor huzamosabb ideje nem sikerül teherbe esniük, és felkeresik nőgyógyászukat. 

A PCOS legjellemzőbb tünetei

A legkézenfekvőbb jele a PCOS-nek az ultrahangon jól látható jellegzetes burok a petefészkek körül, ami apró, 2-5 mm méretű cisztákból áll. Peteéréskor a petesejt nem tud kilökődni, beleragad az apró cisztákból álló burokba, amivel tovább vastagítja a burkot. A peteérés részleges vagy teljes hiánya okozza tehát a termékenységi nehézséget, de a PCOS-ben szenvedő nőknél a megtermékenyült petesejt beágyazódása is nehezebb lehet. 

Viszont a PCOS nem csak meddőséghez illetve nehezebb fogantatáshoz vezethet, hanem:

 • cukorbetegséghez, 
 • elhízáshoz, 
 • szív- és érrendszeri problémákhoz is. 

A legújabb kutatások szerint pedig a PCOS-ben szenvedő nőknél nagyobb arányban alakul ki csontritkulás is. Ezért fontos, hogy a PCOS kezelve legyen azoknál a nőknél is, akik éppen nem terveznek teherbeesni. A megfelelő étrend-kiegészítőkkel, életmódváltással nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Hogyan alakul ki a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma kialakulásának tünetei jellemzően nem egyik napról a másikra kezdenek el mutatkozni. A hormonrendszerben keletkezett zavar tünetei hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Az első, figyelmeztető jelek gyakran már serdülőkorban is jelentkeznek, illetve egyes vizsgálatok szerint az alacsony születési súly, és a túl korán kialakuló másodlagos nemi jelleg mint például: mellnövekedés, testarányok változása, de különösen a korai szőrnövekedés is utalhat a betegségre. 

A tünetek együttese azonban egyéntől függően alakul ki. Van akinél az összes tünet jelentkezik egyszerre, míg ezzel szemben vannak nők, akiknél csak egy-egy tünet, vagy akár egy sem mutatkozik. A kialakulás pontos okait a szakemberek még nem teljes mértékben ismerik, azonban feltételezhető, hogy összességében:

 • az immunrendszer általános gyengülése, 
 • genetikai tényezők és 
 • környezeti hatások állhatnak a probléma háttérben.

Korai diagnózis esetén azonban csökkenthetjük a hirtelen súlycsökkenést/növekedést, az inzulinrezisztenciát és a megnövekedett férfi hormon kialakulásának kockázatát. A PCO szindrómával küzdő nők 60-70 százaléka küzd inzulinrezisztenciával is. Az inzulinrezisztencia miatt csökken a sejtek szőlőcukor felvétele. Emiatt magasabb lesz az inzulin vérszint. 

Az inzulin stimulálja a petefészek inzulin receptorainak férfi nemi hormon termelését, amely miatt a tüszőérés lelassul vagy megáll, valamint túl magas LH/FSH szint alakul ki a szervezetben, így jól láthatóvá válik az ultrahangon a jellegzetesen kialakult policisztás ovárium szindróma képe.

Mik a PCOS okai és mi okozza?

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) kialakulásának okai összességében nem teljesen ismertek, azonban néhány tényezőről egészen biztosan tudjuk, hogy kapcsolatban áll a PCOS-sel, ezáltal arra következtethetünk, hogy számos kiváltó okot ismerünk. Ilyenek például a stressz, az inzulin többlet és a gyulladásos állapotok.

Öröklődés

A PCOS kialakulásában a tudomány mai álláspontja szerint a genetikai faktoroknak döntő szerepet tulajdoníthatunk. A betegség megjelenését és a tényleges klinikai képét azonban a környezeti tényezők jelentős mértékben meghatározzák (életmód, táplálkozási szokások, stb). Noha az öröklődés pontos lefolyása még nem tisztázott azonban kijelenthető, hogy a PCOS már magzati korban öröklődés útján is létrejöhet. Ez esetben a magzatnál károsodott tüszők fejlődnek ki, melyek nem lesznek képesek peteérésre.

Inzulinrezisztencia (IR)

A PCOS egyik legmeghatározóbb oka az inzulinrezisztencia. A nők közel 70%-a inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzd, azonban a maradék 30% sem engedheti el magát, ugyanis számukra is rendkívül fontos, hogy odafigyeljenek az inzulin szintjükre. Az inzulin magas szintje arra készteti a petefészkeket, hogy több andogén hormont termeljenek, ami természetes módon kis mennyiségben is megtörténik minden nőnél, azonban PCOS esetében túlságosan nagymértékben. 

A megemelkedett inzulinszint mindemellett megakadályozza a petesejt fejlődését, késlelteti vagy teljes mértékben megakadályozza, hogy megtörténjen az ovuláció. Gyakran elhízást okoz, kisebb esetszámban fogyást eredményezhet, ez esetben a mellékveséket meríti ki. Ezen felül az embrió számára megnehezül a beágyazódás az anyaméhbe, ez pedig közvetlen hatással van a termékenységre, a fogamzás képességére illetve korai vetélést okozhat.

Gyulladásos állapotok

A PCO szindrómával küzdő nők szervezetében folyamatosan jelen van egyfajta alacsony szintű gyulladás. Ez a gyulladás számtalan okból kialakulhat, mint például:

 • különböző előre elkészített élelmiszerek, 
 • laktóz, 
 • vagy glutén nagy mennyiségű fogyasztása. 

Ezért fontos, hogy a PCOS kiváltó okait felfedjük, és az egészséges gyulladásos választ támogassuk. A gyulladások nem csak kiváltói a PCOS-nek. Magát a PCOS-t és az inzulinrezisztenciát is krónikus gyulladások kísérik. Ráadásul a kezeletlen stressz is csak felerősít tüneteit.

Stressz

A stressz minden ember életében jelenlévő rossz, azonban a policisztás ovárium szindrómával élő nőknél súlyosan veszélyezteti a hormonok közötti finom, aprólékos összjátékot. Amikor egy nő folyamatos stressznek van kitéve, a szervezete úgy éli meg, mintha folyamatosan veszélyben lenne. Ilyenkor a szervezet a túlélésért harcol, tehát a létfontosságú szerveknek juttat több energiát, mint az agy, szív és a tüdő. 

Ilyenkor a női szervezet logikus döntése az, hogy ne most szaporodjunk, inkább majd akkor, amikor a veszély elmúlik, így nem juttat a szaporító szerveknek energiát ahhoz, hogy fogantatás történhessen. Természetesen a stresszt nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből, éppen ezért fontos, hogy olyan tevékenységekkel kompenzáljuk, ami néhány órára kikapcsolja a stressz érzetünket, legyen az meditáció, jóga vagy akár extrém sport.

A PCOS lelki okai

A nőies külsőt a policisztás ovárium szindróma esetén a megemelkedett férfi hormonszint képes rendkívül látványosan megváltoztatni. Olyan tüneteket produkálhat melyekre nem feltétlenül vagyunk felkészülve sem testileg sem lelkileg. Ilyen tünetek például:

 • a szőrösödés, 
 • a ritkuló haj, 
 • a zsíros bőr,
 • a pattanásos arc,
 • a felkarok hátsó részén kipöttyösödöt/kipattogott bőr
 • Vagy a túlzott hasi elhízás (ezt alma típusú hízásnak is szokták nevezni, hiszen a lábak vékonyak maradnak, viszont a has, mellek és vállak aránytalanul meghíznak).

Ezek a tünetek hatással vannak a nők lelki állapotára, ugyanis ilyenkor egyre kevésbé érzik magunkat nőiesnek. A nőies külsőt negatívan befolyásoló tünet együttesek komoly lelki megterhelés elé állíthatja a nőket, főként a mai világban, ahol a közösségi média által sulykolt tökéletes női test az ideális. 

A saját magunkkal, külsőnkkel, vagy éppen szexuális életünkkel, kialakult gátlásainkkal való elégedetlenség azonban könnyen pszichés problémákhoz vezethet, mint például:

 • állandó szorongás, 
 • depresszió 
 • vagy pánik rohamok. 

A negatív érzelmeket sokszor hajlamosak vagyunk külső öröm forrásokkal, élvezeti cikkekkel ellensúlyozni, ilyenkor különböző cukros vagy szénhidrátdús ételek fogyasztásával próbálunk öröm forráshoz jutni, majd miután mindezt magunkba tömtük kialakul egyfajta túlevés. Sajnos mindez könnyen evési zavarokhoz (bulímia) vagy inzulin rezisztencia kialakulásához vezethet. Mindkét működési zavar erősen hat a férfi nemi hormon termelésére, mely a petefészek működését negatívan befolyásolhatja és az ördögi kör ezzel be is zárult.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha PCOS-ben szenvedünk, vegyük komolyan, akkor is, ha éppen nem állunk babatervezés előtt. 

A PCOS leggyakoribb tünetei

 • rendszertelen, kimaradó menstruáció,
 • alhasi görcsök,
 • pattanásos, aknés bőr,
 • hajhullás,
 • szőrösödés,
 • túlsúly vagy hirtelen fogyás,
 • teherbeesési nehézségek,
 • peteérési zavar,
 • inzulinrezisztencia,
 • petefészek ciszták.

A PCOS tünetei már egészen fiatalon jelentkezhetnek, de ekkor a menstruációs zavar, a pattanásos bőr és más egyéb tünet a serdülőkori hormon változásokkal magyarázható, épp ezért tinédzsereknél ritkán kerül diagnosztizálásra a PCOS. A tünetek elsősorban nőgyógyászati jellegűek, a PCOS gyanút mégis endokrinológus, belgyógyász és nőgyógyász fogja közösen kivizsgálni. Ahhoz, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni a PCO szindróma diagnózisát, az elvégzett vizsgálatok során az alábbi három feltételből minimum kettőnek kell teljesülnie:

 • menstruációs és/ vagy peteérési zavar,
 • androgén, azaz férfi nemi hormon túltengésre utaló látható vagy laboratóriumi vizsgálattal kimutatható jelek,
 • ultrahangos vizsgálat során észlelt, mindkét petefészekben egyenként 2-5 milliméteres ciszták, melyek gyöngyfűzérszerűen helyezkednek el egy jellegzetes burkot alkotva.

A diagnózis felállításában legtöbbször inzulinrezisztenciát (IR) is vizsgálnak, amire terheléses cukor-, valamint inzulin vizsgálattal kerül sor.

A PCOS kezelése természetesen

A hivatalos orvostudomány mai állása szerint a betegség jelenleg nem gyógyítható, azonban megfelelő étrend-kiegészítők szedésével és életmódváltással a tünetek többsége megszüntethető, és a gyermekvállalás is lehetségessé válik.

A legújabb orvosi tanulmányok szerint a mio inozitol és a d-chiro-inozitol különleges aránya hatékonyan szünteti meg a PCOS okozta tüneteket és termékenységi problémákat. Mindkét inozitol a B-vitaminok családjához tartozik. A myo-inozitol hatékonyan normalizálja a  petefészek működését, javítja a petesejtek és az embrió minőségét, a d-chiro-inozitol pedig fokozza az inzulin hatását, ezáltal javítja az ovulációs funkciót és csökkenti az androgén hormon fokozott termelését is. 

2019-ben elvégeztek egy orvosi tanulmányt, ahol összesen 44 PCOS-től és elhízzástól szenvedő nőt 3 csoportra osztottak azzal a céllal, hogy teszteljék, hogy:

 1. a diéta (cukor és szénhidrát csökkentett étkezés), 
 2. a diéta plusz mio inozitol vagy 
 3. a diéta plusz mio inozitol és a d-chiro-inozitol kombinációja 

a hatékonyabb a PCOS leküzdésében.

A kísérlet egyértelműen bebizonyította, hogy bár mindhárom csoport tagjainál csökkent a testtömeg, a BMI, a derék- és csípő körfogat, csak a 3. csoport tagjainál sikerült a menstruáció rendszerességének helyreállítása, ami az egészséges peteérés alapja.

Ebből tisztán látható, hogy a PCOS-re a legjobb megoldás a diéta mellett a mio inozitol és d-chiro-inozitol különleges aránya, hiszen felgyorsítja a testsúlycsökkenést és a zsírtömeg-csökkenést, kismértékű zsírmentes tömeg növekedéssel, és ez a kezelés jelentősen hozzájárul a menstruációs ciklus szabályosságának helyreállításához.

A Novafam INOSIT kapszula nagy arányban tartalmazza ezt az értékes inozitol kombinációt, amit természetes forrásból szerzünk. 

Emellett tartalmaz még méhpempőt is, ami azért fontos a női szervezet számára, mert többek között olyan anyagokat (elő hormonokat) tartalmaz, amiből a szervezetünk nagyon könnyen gyárt hormont, olyat, amilyenre éppen szükségünk van az adott szakaszában a menstruációs ciklusunknak. 

A kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmazó Novafam INOSIT kapszula 3 hónap alatt szívódik fel a szervezetbe. Az ügyfélvélemények alapján a PCOS okozta rendszertelen ciklus rendezettebbé válhat már a kapszula 2-3 hónapig tartó folyamatos szedése után, a petefészkek körül a burkok pedig felszakadozhatnak már 4-6 hónap után.

Hogyan változtassunk az étrendünkön?

Tekintettel arra, hogy az elhízás nagy arányban van jelen a PCOS-ben szenvedő nők körében, a súlycsökkentésre irányuló erőfeszítések fontos összetevői a rendellenesség kezelésének. De milyen a megfelelő diéta, ami hosszú távon is fenntartható?

Sajnos, mivel a PCOS nem csak a testünk számára okoz gondot, de lelkileg is megvisel, fontos, hogy az étrend, amivel segítjük a szervezetünket a PCOS leküzdésében, hosszú távon is fenntartható legyen. A túlzottan szigorú étrend lelkileg nagyon megterhelő tud lenni. 

A legfontosabb, hogy csökkentsük a cukor és szénhidrát bevitelt és rendszeresen együnk kisebb adagokat. 

Nagyon fontos, hogy reggelire olyat válasszunk, ami tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátot és némi gyümölcscukrot is a napunk megfelelő indításához, és hogy elkerüljük a cukormegvonás okozta gyakran fellépő fejfájást. Ideális reggeli lehet a zabpehely vízbe áztatva (vagy növényi tejbe), amit friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel ízesíthetünk.

A kenyérről sem kell teljesen lemondanunk, fontos viszont hogy olyat válasszunk, amiben nincs búzaliszt még kis mennyiségben sem. Általánosságban a kizárólag magvakból álló fekete kenyerek is lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.

A búzalisztet teljes egészében érdemes lecserélni zablisztre. A zablisztből nagyon jó sütemények készíthetők cukor nélkül, gyümölccsel, de ideális főzelékek sűrítésére is.

A Novafam INOSIT méhpempő kapszuláról bővebben itt olvashat.

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277302/
 2. https://www.europeanreview.org/article/17278
 3. https://www.dovepress.com/epidemiology-diagnosis-and-management-of-polycystic-ovary-syndrome-peer-reviewed-fulltext-article-CLEP
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1204764/
 5. http://www.eurekaselect.com/article/77198

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.