PCOS esetén segíthet a méhpempő?

A PCOS, avagy a PCO szindróma a termékeny nők leggyakoribb belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos (endokrin) betegsége. A hormonháztartást érintő policisztás ovárium szindróma az életminőség romlásán túl a meddőség leggyakoribb oka is, amennyiben nem kezdődik meg időben és megfelelően a PCOS kezelése.

Hormonháztartást befolyásoló betegségként, a férfi hormonnak is nevezett androgén túltengését okozza, ami alapesetben is jelen van a női szervezetben, ám sokkal kisebb mennyiségben.

A PCOS tünetei:

 • rendszertelen, kimaradó menstruáció
 • alhasi görcsök, fájdalom
 • pattanásos, aknés, zsíros bőr
 • hajhullás, férfiakra jellemző kopaszodás
 • megnövekedett szőrösödés elsősorban az arcon
 • túlsúly, gyakran hasi tájékon
 • teherbeesési nehézségek, peteérési zavarok
 • inzulinrezisztencia
 • cukorbetegség
 • petefészekciszták

A PCO szindróma gyakran okoz magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint PCOS meddőséget.

A policisztás ovárium szindrómával küzdő nők, termékenység szempontjából a férfi hormon túltengése miatt többszörösen is hátrányba kerülnek. A PCOS tünetei között szerepelnek a meddőséggel kapcsolatos panaszok is. Elmaradhat a peteérés, a kétoldali petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, ami akadályozza a petesejtek kilökődését, illetve a megrepedt tüsző- és petesejt maradványok körül 6-8 milliméteres, folyadékkal teli ciszták alakulnak ki, amik szintén megnehezítik a fogantatásra készen álló petesejt petevezetékbe, majd méhbe jutását.

Manapság még mindig sokan vélik úgy, hogy a PCOS terhesség képtelenség, pedig a betegség időben való felismerésével és a megfelelő kezeléssel a PCOS meddőség leküzdhető.

A PCOS kezelése

Kialakulásáért elsősorban az inzulinrezisztencia, vagyis a szénhidrát-anyagcsere zavar a felelős, mely során a hasnyálmirigy túltermeli az inzulint, ez pedig felborítja az anyagcserét és a hormonháztartást. A PCOS kezelése során tehát – történjen ez gyógyszeres vagy természetes módon – nagy szerepet kap az inzulinrezisztencia terápia.

A PCO szindróma jelenleg nem gyógyítható, de korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel a tünetek többsége megszűntethető, valamint a PCOS terhesség is lehetségessé válhat.

PCOS gyógyszerek

A policisztás ovárium szindróma gyógyszeres kezelése során elsősorban metformin vagy glitazon hatóanyagú készítményeket használnak. Ezek célja az androgének hatásának ellensúlyozása, továbbá a PCO szindróma elsődleges kiváltó oka, az inzulinrezisztencia kezelése. A gyógyszeres terápia pár hónap után kezdi el kifejteni hatását, és a PCOS tünetei enyhülnek, akár el is tűnhetnek.

PCOS kezelése házilag, természetes módon

A hormonháztartás megfelelő működése támogatható különböző vitamin készítményekkel, probiotikumokkal és gyógynövényekkel. A PCOS inzulinrezisztencia kezelése azonban elengedhetetlen.

Ez többnyire inozitolt tartalmazó készítmények segítségével történik, ami a B-vitaminok családjába tartozó anyag, és számos pozitív hatása mellett az anyagcsere folyamatokra, valamint a hasnyálmirigy inzulintermelésére is jótékony hatással van. Ugyanakkor érdemes követni az inzulinrezisztencia diétát, valamint a sok mozgással egybekötött életmódváltást is.

A jobb közérzet és a minőségi élet mellet, a legtöbb PCO szindrómás nő számára a termékenység növelése, azaz a PCOS terhesség elérése a cél. Erre pedig a legjobb természetes megoldást a méhpempő kínálja.

Mi a méhpempő?

A méhek a méhpempőt a termékeny méhkirálynő táplálására állítják elő. Míg a lárvák csupán életük első három napjában, az „anya” egész életén át csak méhpempőt fogyaszt, mérete és élethossza pedig a méh-nektárnak köszönhetően jóval meghaladja a dolgozókét.

A szupertápláléknak is nevezett méhpempő többek között tartalmaz fehérjéket (mint például royalactint, ami képes az őssejtek önregenerációs képességét erősíteni, továbbá öregedésgátló, termékenység fokozó és immunrendszer serkentő hatású), aminosavakat, vitaminokat (köztük valamennyi B-vitamint, C-vitamint és folsavat), ásványi anyagokat, nyomelemeket, zsírokat és szénhidrátokat, valamint 150-féle biológiailag aktív anyagot.

A méhpempő jótékony hatásai között szerepel a termékenység fokozása, az inzulinrezisztencia tüneteinek csökkentése, a hormonműködés stabilizálása és az immunerősítés. Ám ezeken túl is számtalan haszna van a szervezetre, így nem csupán közvetve, de közvetlenül is segít elérni a PCOS terhesség csodáját.

A méhpempő hatásai

 • növeli a termékenységet (nők és férfiak esetén egyaránt)
 • csökkenti a vetélés kockázatát
 • sejttisztítóként nagyban hozzájárul a méregtelenítéshez
 • növeli a vitalitást, a szervezet általános energiaszintjét
 • az agyalapi mirigyre és a mellékvesére gyakorolt pozitív hatása révén hangulatjavító, képes legyőzni a depressziót is
 • csökkenti a stresszt
 • erősíti a szervezet ellenálló képességét
 • csökkenti az öregedés jeleit, sejtregeneráló
 • védi a bél-, a szív-, az érrendszert, valamint a gyomrot és a májat

A méhpempő és a PCOS meddőség

A méhpempő serkenti az agyalapi mirigy elülső lebenye által termelt luteinizáló hormon szintjét. Ez egyrészt elősegíti az ovulációt, másrészt serkenti a sárgatesthormon, más néven progeszteron termelődését is, amik így együttesen hatalmas mértékben növelik a termékenységet.

A PCOS terhesség útjában az inzulinrezisztencia is előkelő helyet foglal el. A méhpempő hatásai közé tartozik azonban a hasnyálmirigy féktelen inzulintermelésének megfékezése is: a szervezetben nő az inzulin-hasznosulás, valamint csökken a vér cukorszintje. A hormonműködés javulásával pedig nő a termékenység, a teherbe esés esélye is.

A méhpempő jótékony hatásai ismeretében könnyedén kijelenthetjük, hogy a szupertáplálék, vagyis a méhpempő az egyik leghatásosabb természetes szer a meddőség kezelésére – nem csak PCOS betegek, és nem is csupán nők esetén.

Termékenység fokozó hatását a méhpempő csak akkor képes teljeskörűen kifejteni, ha kúraszerűen alkalmazzák!

Önnek mi a véleménye erről a cikkről?

Egyetért vele vagy teljesen máshogy látja?  Írja meg nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Send this to a friend