Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

IR PCOS: miért jár együtt a kettő?

Ismert tény, hogy az inzulinrezisztencia – szokták emlegetni prediabetes néven vagy a 2-es típusú cukorbetegség elöljáróként – összefügg az elhízással és a szívbetegségekkel. Kevesen tudják, hogy az inzulinrezisztencia egy kevésbé tárgyalt egészségügyi problémával is összefügg. Ez egy olyan betegség, amely már fiatal korban is érintheti a nőket, és policisztás petefészek szindrómának vagy PCOS-nek hívják.

Fontos megérteni a PCOS és az inzulinrezisztencia (IR) közötti kapcsolatot, hogy meg tudjuk előzni a két állapot okozta negatív hatásokat a szervezetünkre.

Mi az a PCOS?

A PCOS-ben szenvedő nők szervezete a normálisnál magasabb mértékben állít elő férfi hormonokat, úgynevezett androgéneket. Az androgén szint növekedése a következő tüneteket okozhatja, de a PCOS betegség fennállhat úgy is, hogy teljesen tünetmentesek vagyunk:

 • Szabálytalan menstruációs ciklus,
 • Pattanás, zsíros bőr,
 • Nem kívánt szőrnövekedés az arcon és a testen,
 • Ritkuló haj,
 • Több apró petefészek ciszta, amelyek nyomást vagy fájdalmat okozhatnak a medence területén, de általában tünetmentesek, és csak ultrahanggal fedezhető fel,
 • Meddőség, peteérés teljes vagy részleges hiánya.

A PCOS-t általában a hormonszintet mérő vérvizsgálatok alapján diagnosztizálják. Esetenként a fent említett apró ciszták is megjelennek a petefészkek körül az ultrahangos vizsgálat során, amelyek egyfajta burkot képeznek és gátolják a petesejt kilökődését.

A PCOS gyakori állapot, a Centers for Disease Control amerikai intézet becslése szerint a reproduktív korú nők 6-12%-át érinti. A túlsúlyos vagy elhízott nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki PCOS, de a PCOS vékony nőknél is előfordulhat. A kutatások azt is sugallják, hogy a PCOS-nek genetikai alapja van, így ha a felmenőink között van PCOS-ben vagy kettes típusú cukorbetegségben szenvedő rokonunk, nagyobb lehet a PCOS kialakulásának kockázata.

Sok nő hónapokig vagy akár évekig nem veszi észre, hogy PCOS-e van, mivel a tünetek lehetnek nagyon enyhék is. A lányoknál tizenéves korban már diagnosztizálható a PCOS, de a tünetek annyira hasonlítanak a pubertáskori hormonváltozás tüneteihez, hogy nagyon ritkán veszik észre. A PCOS-t leggyakrabban a 20-as vagy 30-as éveikben járó nőknél észlelik, leginkább akkor, amikor egy ideje nem sikerül teherbe esniük.

IR PCOS gyakran kéz a kézben jár

A PCOS-ben szenvedő nők körülbelül 60-70%-a inzulinrezisztenciával is küzd. A tudósok úgy vélik, hogy az inzulin hormon magas szintje okozza a férfi hormonszintek emelkedését.

Az inzulin egy hormon, amely segít a cukornak a sejtekbe jutni a sejtek inzulin receptorain keresztül. Az inzulinrezisztenciában szenvedőknek a normálisnál több inzulint kell termelni a hasnyálmirigynek a cukor feldolgozásához. Az inzulinrezisztencia kockázata különösen magas, 70-80% a PCOS-ben szenvedő nőknél, akiknél túlsúly is fennáll.

Ha nem kezelik, az inzulinrezisztencia cukorbetegséggé fejlődhet. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet már túltermeli az inzulint, de az inzulin receptorok annyira rosszul működnek, hogy nem tudnak megfelelő cukrot felvenni a sejtek számára. Így nem meglepő, hogy mivel a PCOS-ben szenvedő nőknél magas az inzulinrezisztencia aránya, magas a cukorbetegség aránya is.

A PCOS-ben szenvedő nők több mint felénél 40 éves korukra diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget. Az orvosi tanulmányok szerint a PCOS-ben szenvedő nőknél négyszer, de akár 9-szer magasabb lehet a cukorbetegség kockázata az egészséges populációhoz képest. A teherbe esett PCOS-ben szenvedő nőknél pedig sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a terhesség alatt terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, ami hatással lehet a terhességre és a baba egészségére is.

A cukorbetegség jelei a következők lehetnek:

 • Gyakori vizelés,
 • Extrém szomjúság és éhség,
 • Fáradtság,
 • Zsibbadás a kezekben és a lábakban,
 • Homályos látás.

Fontos megjegyezni, hogy bár a cukorbetegségnek vannak klasszikus jelei, a cukorbetegek túlnyomó többsége nem észlel semmilyen tünetet a betegség korai szakaszában.

A prediabéteszes betegek vércukorszintje magasabb lehet a normálisnál. Jellemzően magas az inzulinszintjük, mert a szervezet több inzulin termelésével alkalmazkodik az alacsonyabb inzulin válaszhoz.

Mind a prediabétesz, mind a cukorbetegség gyakran erős szövődményekkel jár, ezért nagyon fontos az inzulinrezisztencia kezelése a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

Miért párosul a PCOS gyakran inzulinrezisztenciával?

A legújabb orvosi tanulmányok szerint az inzulinrezisztencia hozzájárul a PCOS-hez, és a PCOS hatására rosszabbodik az inzulinrezisztencia.

Arról, hogy az inzulinrezisztencia miként okoz PCOS-t, sok kutató úgy gondolja, hogy a krónikusan magas inzulinszint a véráramban arra ösztönzi a petefészket, hogy fokozzák az androgén azaz férfi hormonok termelését. Maga az inzulin is egy hormon, és gyakran előfordul, hogy az egyik hormon túl- vagy alultermelődése hasonló hatással van egy másik hormonra is. Sajnos a PCOS más okból is előfordulhat (akár öröklődés során), így az inzulinrezisztencia nem az egyetlen lehetséges oka a PCOS kialakulásának.

Amint a PCOS fellép, a megnövekedett férfi hormon termelődés serkenti a zsír felhalmozódását a has körül. Többnyire a férfiakra jellemző a hasi elhízás, pocakosodás, a nők többsége inkább a csípőtájt, akár a combok körül, vagy mindenhol arányosan elosztva szokott meghízni. Viszont a PCOS-ben szenvedő nőkre – a férfi hormon túltermelődés következtében – szintén a hasi elhízás a jellemző.

A has környéki zsírsejtek adott fajta fehérjéket termelnek, úgynevezett citokineket. Ezek a citokinek megzavarják az inzulinreceptorok normális működését, és ellenállóbbá teszik őket az inzulinnal szemben.

Más szóval, a magas inzulinszint rontja a PCOS-t. Ahogy az androgének emelkednek a PCOS-sel, ez hasi súlygyarapodáshoz vezethet, ami tovább hozzájárul az inzulinrezisztenciához.

Sajnos ez a folyamat egy ördögi körré válhat, amit a következő ábra jól szemléltet:

A PCOS és az IR kölcsönhatása, körfolyamat
A PCOS és az IR kölcsönhatása, körfolyamat

Hogyan állítsuk meg az IR PCOS (inzulinrezisztencia) ördögi körét?

A PCOS-re az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint még nincs gyógymód, de életmódváltással és a megfelelő étrend-kiegészítők bevitelével tünetmentessé tudunk válni. 

További jó hír az, hogy a PCOS-t segítő életmódbeli változások az inzulinrezisztenciát is segítik. Az életmód megváltoztatása nem olyan egyszerű, mintha bevennénk egy tablettát, inkább arról szól, hogy idővel fokozatosan változtassunk szokásainkon, és figyeljünk a következőkre:

 1. ‍Rendszeresen sportoljunk

A rendszeres testedzés segít mind az inzulinrezisztencia, mind a PCOS leküzdésében. A testedzés hatására az izomsejtjeink inzulinreceptorai cukrot vesznek fel anélkül, hogy extra inzulintermelésre lenne szükség. Idővel ez a folyamat érzékenyebbé teszi az inzulin receptorokat, és kevesebb inzulinra is képesek lesznek reagálni. Az alacsonyabb inzulinszint csökkent androgén hormon termeléshez vezet, ami segít a PCOS-ben.

 1. Vezessünk be egészséges táplálkozási szokásokat

Az egészséges táplálkozási szokások létfontosságúak a PCOS-ben és inzulinrezisztenciában szenvedő nők számára is, különösen ha túlsúllyal is küzdenek.. A cél a tartós fogyás elérése, hiszen a gyakori súlyingadozás is káros az egészségünkre és a hormonháztartásunkra.

A hasi zsír csökkentésével csökken a zsírsejtek által termelt citokinek szintje, amelyek károsak az inzulin receptorokra. Másképpen fogalmazva, a fogyás elősegítheti az inzulin receptor jobb működését, és lehetővé teszi a hasnyálmirigy számára, hogy csökkentse az inzulintermelést. Ez csökkenti mind az inzulinrezisztencia, mind a PCOS mértékét.

Ezenkívül, mivel az inzulinrezisztencia csökkenti a szervezet szénhidrát-lebontási képességét, fontos a szénhidrátok és az egyszerű cukrok bevitelének csökkentése.

 1. A stressz csökkentése

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a stressz csökkentése segít csökkenteni az inzulinrezisztenciát. A stresszhormonok arra ösztönzik a májat, hogy felszabadítsa a tárolt cukrokat, ami a vércukor- és az inzulinszint emelkedéséhez vezet.

Az inzulinrezisztencia vizsgálatának fontossága

Ha arra gyanakszik, hogy PCOS-e van, javasoljuk, hogy végeztessen vércukorszint tesztet, hogy megállapítsák, valóban van-e inzulinrezisztenciája. Évente legalább egyszer érdemes vizsgáltatni, de abban az esetben is, ha a testsúlya hirtelen csökken vagy gyarapodik legalább 5 kg-t.

Az inzulinrezisztencia szintjének ismeretében láthatja, hogy a megfelelő étrend-kiegészítővel és életmódváltással idővel javul-e. Azt is láthatja, hogy az inzulinrezisztencia és a PCOS hogyan függ össze az Ön esetében, mint egyénnél. Más szavakkal, láthatja, hogy a szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentése javítja-e a PCOS tüneteit.

A PCOS és az inzulinrezisztencia erős negatív hatásokkal járhat, a meddőségtől a látáskárosodásig, vagy az artériákban kialakuló vérrögökig. Mindemellett a PCOS és az inzulinrezisztencia egy adott spektrumon mozog – előfordulhat tehát, hogy az adott egyénnél gyenge vagy erős szinten van jelen. Fontos megismernie tehát, hogy önnél milyen szinten van esetlegesen jelen ahhoz, hogy a megfelelő életmódváltással tünetmentessé váljon.

Hogyan tud segíteni a Novafam INOSIT kapszula a PCOS és inzulinrezisztencia legyőzésében?

Több orvosi tanulmány is vizsgálja, hogy az inozitolok miként hatnak a PCOS-sel és inzulinrezisztenciával küzdő szervezetre. 

A legújabb orvosi tanulmányok szerint a mio inozitol és a d-chiro-inozitol különleges aránya hatékonyan szünteti meg a PCOS okozta tüneteket és termékenységi problémákat. Mindkét inozitol a B-vitaminok családjához tartozik. 

A myo-inozitol hatékonyan normalizálja a  petefészek működését, javítja a petesejtek és az embrió minőségét, a d-chiro-inozitol pedig fokozza az inzulin hatását, ezáltal javítja az ovulációs funkciót és csökkenti az androgén hormon fokozott termelését is. 

2019-ben elvégeztek egy orvosi tanulmányt, ahol összesen 44 PCOS-től és elhízzástól szenvedő nőt 3 csoportra osztottak azzal a céllal, hogy teszteljék, hogy:

 1. a diéta (cukor és szénhidrát csökkentett étkezés), 
 2. a diéta plusz mio inozitol vagy 
 3. a diéta plusz mio inozitol és a d-chiro-inozitol kombinációja a hatékonyabb a PCOS leküzdésében.

A kísérlet egyértelműen bebizonyította, hogy bár mindhárom csoport tagjainál csökkent a testtömeg, a BMI, a derék- és csípőkörfogat, csak a 3. csoport tagjainál sikerült a menstruáció rendszerességének helyreállítása, ami az egészséges peteérés alapja.

Ebből tisztán látható, hogy a PCOS-re a legjobb megoldás a diéta mellett a mio inozitol és d-chiro-inozitol különleges aránya, hiszen felgyorsítja a testsúlycsökkenést és a zsírtömeg-csökkenést, kismértékű zsírmentes tömeg növekedéssel, és ez a kezelés jelentősen hozzájárul a menstruációs ciklus szabályosságának helyreállításához.

Novafam INOSIT kapszula nagy arányban tartalmazza ezt az értékes inozitol kombinációt, amit természetes forrásból szerzünk. 

Emellett tartalmaz még méhpempőt is, ami azért fontos a női szervezet számára, mert többek között olyan anyagokat (elő hormonokat) tartalmaz, amiből a szervezetünk nagyon könnyen gyárt hormont, olyat, amilyenre éppen szüksége van az adott szakaszában a menstruációs ciklusának. 

A kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmazó Novafam INOSIT kapszula 3 hónap alatt szívódik fel a szervezetbe. Az ügyfélvélemények alapján a PCOS okozta rendszertelen ciklus rendezettebbé válhat már a kapszula 2-3 hónapig tartó folyamatos szedése után, a petefészkek körül a burkok pedig felszakadozhatnak már 4-6 hónap után.

Források: 

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277302/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9408743/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23065822/
 4. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0401/p1619.html 

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.