Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Peteérés jelei és segítése
természetes módon

Peteérés nélkül, és rendszertelen vagy elhúzódó menstruáció esetén nincs teherbeesés! Emiatt rendkívül fontos megérteni a menstruációs ciklus 4 fázisát, és magabiztosan felismerni a peteérés jeleit.

Női menstruációs ciklus: a kezdetek

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Amikor egy kislány baba megszületik, kb. egymillió petesejtje van már “készenlétben” a petefészkeiben. Működésük a kamaszkorra beérő hormonrendszer hatására indul meg, addigra a petesejtek száma 300-400 ezerre csökken, amiből egy átlagos nőnek a változókorig kb. 400 petesejtje érik meg.

A női menstruációs ciklusnak alapvetően négy jól különválasztható hormonális szakasza van:

 1. Menstruáció
 2. Peteérés
 3. Ovuláció
 4. Luteális szakasz

Ezek a szakaszok külön-külön jó felismerhetőek, így a peteérés jelei is. A menstruációs vérzés általában 3-7 napig tart, és ilyenkor a legalacsonyabb a női hormonok szintje az egész ciklus során. A luteális szakasz végi nagyon magas progeszteron szint a menstruációs szakaszban lenullázódik és a megvastagodott méhnyálkahártya menstruációs vérzés formájában távozik.

Ezután kezdődik a peteérés vagy más néven follikuláris szakasz. Azért hívják így, mert ekkor kezdi termelni az agyalapi mirigy az FSH hormont (follikuláris stimuláló), ami a peteérésre készteti a petefészekben szunnyadó tüszőket, amelyek a petesejtet tartalmazzák.

Az érő tüszők hatására a petefészkek elkezdenek ösztrogént (az egyik női hormon) termelni, aminek hatására a méhnyálkahártya megvastagodása megindul, annak érdekében, hogy ideális legyen a petesejt beágyazódásához. Ilyenkor az energiaszint és a libidó is megnő, sőt a kockázatvállalási hajlandóság is, a nők sokkal extrovertáltabbak.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Az ovuláció (tüszőrepedés) szakasza

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon
Az ovuláció jelei

Az ovuláció a domináns petesejt tüszőből való kiszabadulását jelenti, ez a ciklus fő eseménye és egyben a legrövidebb, mindössze 2-3 napig tartó szakasza. Egy ciklusban több petesejt kezd érni, amelyek közül csak egy, a domináns választódik ki arra, hogy teljesen megérjen, a többi elsorvad. Ritkán előfordul, hogy egyszerre több érik meg, ilyenkor szokott előfordulni a többpetéjű ikerterhesség.

A ciklus első napján az ösztrogénnek köszönhetően megindul a peteérés, melyet az FSH nevű hormon szabályoz, ennek hatására keletkezik a domináns tüsző, amely később a megtermékenyítésre alkalmas lesz.

Az ovulációhoz közeledve az FSH helyett egyre inkább az LH hormon szerepe nő meg – amit az agyalapi mirigy termel -, és amikor a legnagyobb mennyiséget eléri – ez az LH csúcs -, akkor megrepeszti a domináns tüszőt – azaz létrejön az ovuláció, más néven tüszőrepedés -, ami megkezdi vándorlását a petevezetékben.

A fogantatás alfája és omegája a peteérés: szükséges, hogy a petesejt a megfelelő helyen legyen, és készen álljon arra, hogy megtermékenyüljön. A petefészekből kiszabadult sejtecske nagyjából 24 óráig él.

Ám a spermiumok 3-5 napig is “megbújhatnak” a hüvelyben, várva a peteérést – vagyis egy termékeny nap helyett inkább 4-5 napról beszélhetünk.

Szabályos peteéréssel járó menstruációs ciklus esetén a petesejt a ciklus középső időszakában érik meg. Amint éretté válik, a 14. nap környékén bekövetkezik a tüszőrepedés, és kiszabadul a domináns petesejt.

A peteérést követően az érett petesejt a petevezetékbe, majd a méhüregbe jut, és amennyiben nem történik megtermékenyítés, elpusztul, a méh nyálkahártyája pedig leválik, és a menstruáció során távozik a szervezetből.

A peteérés időpontja a menstruáció 28 napos ciklusa – bár 25-31 napos is normálisnak számít – esetén a 14. napon valószínűsíthető. 28 napostól eltérő ciklusok esetén a menstruáció első napjától számolva a 14. napot kapjuk meg a tüszőrepedés valószínű időpontját.

A peteérés jelei

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A leggyakoribb és legjobban felhasználható jele a peteérésnek a középidős fájdalom (szúró érzés az alhasban) és a vérzés, valamint a hüvelyváladék bővebbé válása. Ezért hívják az időszakot az ún. “nedves napok”-nak. Az ovulációt követően ráadásul néhány tized fokkal megnő a testhőmérséklet is.

A peteérés idején a méhnyak nyák összetétele, mennyisége és minősége az ösztrogén hatására megváltozik, átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik, tojásfehérjéhez hasonlít.
Ovulációs vérzése a nők néhány százalékának van, egyeseknél rendszeresen, másoknál csak időnként. Néhány nő felismeri ovulációjának idejét, mert észleli az ilyenkor tapasztalható változásokat.

Összefoglalva, a peteérés jelei és tünetei jól érzékelhetőek és beazonosíthatóak.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A menstruációs ciklus élettani háttere

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon
Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A menstruációs ciklus során mindössze néhány napos időszak számít termékenynek. Egy ciklusban elvileg csak egyetlen egy nap alkalmas a teherbeesésre, hiszen a petesejt átlagos élettartama átlagosan 24 óra. Figyelembe véve azonban, hogy a spermiumok akár több napon át életképesek, azt mondhatjuk, hogy az ovuláció előtt 72 órával kezdődően, és az ovulációt követő 24 órán belül a legnagyobb a teherbeesés esélye. A ciklus hosszától függően a peteérés egyénenként különböző napra eshet, ezért kritikus felismerni, hogy mik a peteérés jelei és tünetei.

A 21 napnál rövidebb és 35 napnál hosszabb ciklus esetén nagy a valószínűsége, hogy nem történik ovuláció. A normális ciklus hónapról hónapra hasonló, hossza legalább 3 hét, legfeljebb 5 hét és az ingadozás nem több mint egy hét.
A petesejtek mennyisége mellett azok minősége is romlani kezd 40. életévhez közeledve. Habár a petesejtek teljes száma nem növelhető, kutatások igazolták, hogy minőségükön lehet természetes úton javítani, pl.

 • folsavat,
 • C-,
 • D- és
 • E-vitaminokat,
 • antioxidánsokat,
 • omega-3-at vagy
 • méhpempőt tartalmazó

étrendkiegészítő szedésével.

Luteális fázis

A luteális szakasz általában 12-16 napig tart, és hossza nagyjából állandó. A kiürült tüszőből sárgatest lesz, ami elkezdi termelni a sárgatest hormont, azaz a progeszteront, a másik nő nemi hormont, amely hatására néhány tized fokkal megemelkedik a női test hőmérséklete. Ez egészen a következő menstruációig tart.
A többi hormon szintje ezzel arányosan csökkenni kezd, míg a ciklus végére eléri a minimum értékét. A méhnyálkahártyában vérerek alakulnak, hogy alkalmas legyen a beágyazódásra.
Megtermékenyítés esetén az érett petesejt röviddel az ovuláció után a petevezetékben találkozik a hímivarsejttel, és egymásba olvadnak. A visszamaradt tüsző sárgatestté alakul, ami a progeszteron nevű hormon termeléséért lesz felelős. Ez segíti a méh nyálkahártyájának felkészülését a megtermékenyített petesejt befogadására.
A ciklus első napjának a menstruáció első napját tekintjük. Vannak, akiknél a menstruációt néhány napos pecsételő vérzés vagy “barnás folyás” előzi meg, ez nem számít, azt a napot vesszük a menstruáció első napjának, amikor először jelentkezik rendes vérzés.

Peteérés segítése természetes módon

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Az elmúlt néhány évben a munkánk során több ügyfelünk megtisztelt azzal, hogy végigkonzultálhattuk velük a teherbeesésük teljes folyamatát. Az ő segítségükkel nemcsak rengeteg tapasztalatra tettünk szert, hanem betekintést nyertünk az orvosi leleteikbe, amelyeket a rendszeres orvosi vizsgálatok után osztottak meg velünk.

Számos ügyfelünk küzdött azzal a problémával, hogy a menstruációjuk rendszertelen volt, illetve huzamosabb ideig elmaradt. A rendszertelen menstruáció jele lehet a női szervezetben a hormonháztartás egyensúly hiányának is, de a teherbeesést tekintve a fő gond a peteérés elmaradása szokott lenni, ezért fontos tudni, hogy mik az elmaradt peteérés tünetei. Azon ügyfeleink, akik rendszeresen végeztek peteérési tesztet vagy jártak ultrahangos ellenőrzésre, 3-5 hónap után tapasztalták azt, hogy a menstruációjuk és a peteérésük is rendszeressé vált.

Fontos tudni, hogy a méhpempő hasonlóan az összes természetes alapú étrend-kiegészítőhöz csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. Ügyfeleink visszajelzései alapján a méhpempő kapszuláink minimum 3-6 havi folyamatos szedése után állt be a rendszeres menstruáció, húzódtak vissza az esetleges PCOS ciszták és számoltak be arról, hogy teherbe estek.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A sikeres kúra minimálisan 3-6 hónapig tart!
A Novafam Fertile nem csodaszer! A méhpempő és az inozitolok természetes segítőtársként járulhatnak hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka éppen megfelelő legyen.

Néhány tanulmány kivonata a méhpempő termékenységre gyakorolt pozitív hatásáról

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

2007-ben az Evid Based Complement Alternat Med. kimutatta, hogy a méhpempő hajlamos arra, hogy másolja az emberi ösztrogént, hasonlóan a növényi fitoösztrogénekhez. Az ösztrogén elengedhetetlen az egészséges csontképződéshez és a génexpresszióhoz, továbbá létfontosságú az egészséges menstruációs ciklushoz. A kísérletbe bevont patkányokban a petesejtek nagyobb méretűre tudtak fejlődni.

Egy Iránból kiinduló patkánykísérlet – amelyről a Nemzetközi Fertilitási és Sterilitási folyóiratban számoltak be – megállapította, hogy a méhpempő „elősegíti a folliculogensis-t (a petesejt érése a petefészekben) és növeli a petefészek hormonszintjét…”. Harminckét nőstény patkányt négy csoportba osztottak, három csoport napi 100, 200 vagy 400 mg méhpempőt kapott 14 napon keresztül. A méhpempőt fogyasztó csoportokban a patkányok az ösztradiol és a progeszteron szintjének emelkedését, a méh és petefészek súlyának növekedését, valamint az érett petesejtek jelentős növekedését figyelték meg.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Van a méhpempőnek mellékhatása?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.