Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Minden, amit a trimeszterről tudni érdemes

A terhességet az orvostudomány három jól különálló szakaszra, trimeszterekre osztja. Maga a terhesség átlagosan 40 hétig (280 napig) tart, ezt szokás 3×3 hónapos szakaszokra, harmadokra vagy más néven trimeszterekre osztani. Ez a három trimeszter biológiailag és érzelmileg is jól elkülöníthető egymástól, és mindegyik szakasznak megvannak a sajátos problémái, a terhességet nehezítő, veszélyeztető faktorai.

Az első trimeszter

A 0. héttől a 13. hétig tart, az utolsó menstruációs periódus első napjával kezdődik és a 13. héten van az utolsó napja. Ez a terhesség első 3 hónapja, a nagy változások és az időnként szélsőséges érzelmek időszaka.

A nők többségén az első pár hétben nem látszik a terhesség, sőt gyakran ők maguk sem tudnak róla. Sokan a 4. héttől már reggeli rosszullétekkel – hányás, hányinger, émelygés – küzdenek, ami akár az első trimeszter végéig is eltarthat.

Vannak, akik fáradtak, enerváltak lesznek, és jóval több alvásra van szükségük, mint a terhesség előtt. Nem véletlen ez, hiszen az anya testének hormonháztartása, légzése, keringése, szívritmusa és anyagcseréje is alaposan megváltozik, alkalmazkodik az új helyzethez.

Ebben az időszakban fejlődik ki a méhlepény és ekkor alakul ki a kapcsolat a köldökzsinór és a méhlepény között. A legfontosabb azonban, hogy ez a központi idegrendszer kifejlődésének időszaka is, amihez kritikus tápanyag a B9-vitamin, más néven folsav.

A gerinc kialakulása a 8. hétig be is fejeződik (amikor még sok kismama nem is tud a terhességéről), ami azért kritikus, mert ekkor alakulhat ki a nyitott gerinc, ami a legsúlyosabb születéskori rendellenesség, és aminek kockázata szinte 100%-ig megszüntethető a megfelelő mennyiségben szedett folsavval (B9-vitamin).

Kockázatok csökkentése az első trimeszterben

A szakemberek megfelelő étrenddel és folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal 800 mikrogramm folsavat (B9-vitamin) javasolnak már a fogantatás előtt 1 hónappal is.

Emellett kiemelten fontos tápanyag ebben az időszakban a magnézium, a cink, a réz, mert ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, így lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.

Az első trimeszter végére a magzat átlagosan 10 cm-es és kb. 30 grammot nyom. Már van füle, orra, szeme, szíve, veséi, a belei is működésbe kezdenek. A fejlődő magzatnak mindehhez sok tápanyagra és oxigénre van szüksége, ennek érdekében megnő a méh vérellátottsága, ezért lesz fontos a vas a következő trimeszterben.

Miért fontos a D-vitamin szedése a gyermekvállalás tervezésétől?

A szakértők szerint a terhes nők gyakrabban szenvednek a D-vitamin hiányában, mint mások. A terhesség alatt elegendő D-vitamin bevitel fontos a magzat számára is, mivel serkenti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben, és szabályozza a magzat csont mineralizációját (csontozat és a fogak kialakulása), szilárdságát.

A D-vitamin hiánya (hipovitaminózis) a terhesség alatt lassabb magzati növekedést és kisebb születési súlyt eredményezhet. A D3-vitamin megfelelő bevitele statisztikailag szignifikánsan csökkenti a koraszülések és a terhesség alatti fertőzések előfordulását és a terhesség akut következményein túlmenően a D3-vitamin hiány is komoly hatással lehet a gyermekkori megbetegedéseire is. Ez egy úgynevezett “Magzati programozás”. Az a jelenség, amikor a táplálkozási hiányosságok következményeit csupán felnőttkorban tapasztaljuk. 

Egy ezzel a kérdéskörrel foglalkozó tanulmány szerzői, Dr. Prof. MUDr. Miroslav Šašinka és DrSc., Doc., MUDr Katarína Furková kijelentették, hogy a biológiai mechanizmusok „emlékezhetnek ”a korai magzati és újszülött tápanyagok anyagcsere-hatásaira, és a D-vitamin hiánya a terhesség alatt a hosszú távú (későbbi) egészségkárosodás alapját képezheti.

A D-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja az agy fejlődését és más szerveket, például az izom- és izomrendszer megfelelő fejlődését, sőt krónikus betegségek (pl. kardiovaszkuláris, sclerosis multiplex, cukorbetegség, karcinóma) kialakulását is okozhatja.

Forrás: Prof. MUDr. Miroslav Šašinka, DrSc., Doc., MUDr. Katarína Furková, CSc.: Slnečný vitamín – pandémia nedostatku vitamínu D

Miért fontos a méhpempő szedése az első trimeszterben?

A méhpempő egy a természetben előforduló szupertáplálék. A méhek által természetes úton előállított tápanyag, amelyet a méhek anyatejének is szoktak nevezni, mivel a méhkaptárban a lárvák tápanyagául szolgál életük első néhány napján.

A lárvák mellett a méhkirálynő is kizárólag méhpempőt fogyaszt egyedüli táplálékként egész élete során, és ennek köszönhetően akár 4-5 évig is elél, miközben a dolgozóméhek átlagosan csupán 20-40 napig élnek.

A méhpempő kb. 60-70% vizet, 9-18%-ban fehérjéket és aminosavakat, 11%-ban cukrokat, 4-8%-ban zsírsavakat, és rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz. Annyira komplex anyag – jelenleg 150 biológiailag aktív összetevője ismert – , hogy jelenleg sincs még teljesen feltérképezve minden összetevője, folyamatosak a tudományos kutatások.

Alapvetően rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amiből az emberi szervezet könnyen készít hormonokat, olyat, amire éppen szüksége van (ösztrogént, tesztoszteront, progeszteront, inzulint). De a méhpempő nemcsak a gyógyhatásai miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül kis mennyiségben fordul elő a természetben, egy kaptár évente mindössze néhány 100 grammot képes belőle előállítani.

A méhpempő talán legfontosabb gyógyhatása, igazi különlegessége, hogy képes helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát, mert éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikből kevesebbet állít elő a szervezet a szükségesnél. Emiatt kiválóan alkalmazható minden olyan helyzetben, amikor valamelyik hormon alacsonyt szintje okozza a problémákat, pl. meddőség esetén.

A méhpempő bizonyítottan hozzájárul az emberi szervezet hormonháztartásának egyensúlyához, így a rendszeres női menstruációs ciklushoz is, ami a teherbeeséshez elengedhetetlen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a méhpempő hozzájárul a méhnyálkahártya megvastagodásához, ezzel segítve a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Serkentőleg hat a luteinizáló hormonokra, amelyek a peteérés elérésében – és ezáltal a menstruációs ciklus szabályozásában – kulcsfontosságúak, illetve serkenti a progeszteron hormon előállítását is, amely a megtermékenyített petesejt megtartásában segít a terhesség első harmadában. Ez különösen 35 év feletti nők számára lehet fontos, mert a kor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet állít elő ezekből a hormonokból.

Van a méhpempőnek mellékhatása?

A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

A méhpempő – hasonlóan az összes természetes alapú étrendkiegészítőhöz –  csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását, így a teljes első trimeszter során javasolt a szedése.

VISZONT A MÁSODIK ÉS HARMADIK TRIMESZTERBEN MÁR HATÁROZOTTAN NEM SZABAD FOGYASZTANI!

További bőséges információt a méhpempőről itt talál…

A második trimeszter

A 14. héttől a 27. hétig tart, 14 héttel az utolsó menstruációs periódus után kezdődik, és a terhesség 27. hetén van az utolsó napja.

A második trimeszter igazi megkönnyebbülést jelent sok kismama számára az első trimeszter után.. A reggeli rosszullétek nagyrészt elmúlnak, és helyette visszatér a már-már elveszettnek hitt energia, és életkedv is.

A 16-18. héttől már sokan kezdik érezni a magzat mozgását, továbbá a magzat belső szervei ekkorra már nagyrészt kialakultak. A második trimeszterben fejlődik ki az összes szerv és szervrészlet, de még nem mind tökéletes. A magnézium ebben az időszakban is kiemelten fontos, mert megelőzi a görcsöket és a méhszáj kinyílását. A vas is fontos, mert ekkora az anya szervezetének raktárai kimerültek.

A második trimeszter végére a magzat átlagosan 35-40 cm-es és közel 1 kg-os. Hallása, ízlése és általában az érzékszervei rohamos fejlődésnek indulnak, pl. képes a hasfalon beszűrődő fényt, a külvilág zajait érzékelni. Sőt, a magzatvízen keresztül már kóstolgajta az anya által fogyasztott ételeket is, ezért jó ha a kismama változatosan étkezik. Ekkor már biológiai neme is egyértelműen megmutatkozik.

Mivel a baba érzékszervei már sok mindent fognak a külvilágból, ezért a baba-mama kapcsolat is egyre szorosabbá válik, sőt, a papa-baba kapcsolat is elkezd kialakulni, pl. a papa hangjára mozgékonyabb lesz, vagy pedig a tenyeréhez simul belülről, amikor a mama hasára teszi a kezét. 

Ha a második trimeszter végén egy baba megszületik, akkor már életképes, bár tüdeje még eléggé fejletlen, de az orvostudománynak köszönhetően nagyon jó esélyei vannak a túlélésre.

A harmadik trimeszter

A 28. héttől a 40. hétig tart. Sokan ezt az időszakot tartják a legnehezebb időszaknak, ez a valódi “hízások” ideje. A fejlődés tovább folytatódik, pl. a tüdő ekkor éri el a teljes fejlettségi fokát, és a baba súlya is ekkor gyarapszik a legnagyobb ütemben, ami gyakran az anya számára is megterhelő. Egyrészről hatalmasra nő a pocak, másrészről a baba étvágya növeli a kismamáét is, így ebben a szakaszban nem ritka a komoly súlygyarapodás az anyukáknál.

A kisbaba a trimeszter végére 50-54 cm hosszúra és 3-3,5 kilogrammosra növekszik, Érzékei, érzékszervei, szervrendszere már annyira fejlettek, hogy tökéletesen alkalmas a “kinti” életre. Az eddig aktív kisbabák viselkedése az utolsó hónapokban megváltozik: mivel nagy méretük miatt egyre kevesebb hely áll rendelkezésükre, ritkábban mozognak, erőteljes rúgásaikkal az édesanyának sokszor akár fájdalmat is okozhatnak.

Az utolsó hónapokban a legtöbb születésre készülő pici már fejjel lefelé fordul, illetve az utolsó pár héten – esetenként csak közvetlenül a szülés előtt – behelyezkedik a medenceüregbe. Ilyenkor a kismama hasa “leszáll“, vagyis szemmel láthatóan lejjebb ereszkedik. Ennek pozitív hatása azonnal érezhető: az édesanya ismét könnyebben kap levegőt, a gyomra ismét több ételt tud befogadni, és a lelke is örül, hogy végre közeledik a szülés.

Ebben az időszkban is fontos a vitaminok pótlása, de a folsav (B9-vitamin) már elhagyható, főleg mert a pluszban bevitt folsav növeli a kismama étvágyát, így jelentősen hozzá tud járulni a súlygyarapodáshoz.

Összességében az első  trimeszterre javasolt tápanyagok a következők:

  • Folsav (B9-vitamin)
  • D3-vitamin (+K2-vitamin, amely nélkül a D3 nem tud felszívódni)
  • Méhpempő

Önnek mi a véleménye erről a cikkről?

Egyetért vele vagy teljesen máshogy látja?  Írja meg nekünk!

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.