A liofilizálás tudományos háttere
Novafam méhpempő kapszula hatékonyságának igazolása
Mi az a liofilizálás?
A liofilizálásról (más néven fagyasztva szárítás) elég sok tévhit kering a köztudatban. Ez egy magas technológiai szintű (és egyben kíméletes) tartósításra szolgáló víztelenítő eljárás, amelyet a biotechnológiában is használnak. A szárítani kívánt méhpempőt (vagy pl. gyümölcsöket) először lefagyasztják, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. A víz így közvetlenül a szilárd (jég) halmazállapotból alakul gáz halmazállapotú gőzzé, a folyadékfázis kihagyásával.
A fagyasztva szárítás három lépésből álló folyamat. Fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból áll:
- Fagyasztás: Elektromos hűtőlapon, folyékony nitrogénben vagy szén-dioxid permet alkalmazásával lefagyasztják a szárítani kívánt anyagmintát.
- Szublimálás: A vízmolekulákat addig „szaggatják” a kristályrácsból, amíg jég van a mintánkban. Eközben a rendszerrel hőt közölnek, a távozó vízmolekulák okozta hőmérséklet-csökkenést ellensúlyozandó.
- További melegítés: A maradék vizet melegítéssel elpárologtatják, végül megfelelő adalékokkal stabilizálják a mintát.
További részleteket a Wikipédiában itt olvashat róla
Előnyei a hagyományos szárításokkal szemben
- Az értékes összetevők nem károsodnak, a vitaminok nem bomlanak le,
- Az ízek és aromák változatlanok maradnak,
- A méhpempő hatóanyagai teljes mértékben megmaradnak (lásd labor eredményeinket).
- A folyamat alacsony, 1-4 %-os nedvességtartalmat eredményezhet, ezért az így készült termékek hosszú ideig, akár évekig is eltarthatók.
A liofilizálással kapcsolatos tévhitek és mítoszok ösztökéltek arra, hogy nyilvánosságra hozzam azokat a labor eredményeket, amiket egy külsős cég végzett a termékeinken.
Az Eurofin Bell / Novamann nemzetközi élelmezési labor bemutatása
A tesztek jelentős részét az Eurofin Bell/Novamann nemzetközi élelmezési laboratórium érsekújvári (Nové Zámky, Szlovákia) kirendeltsége végezte. Az Eurofin Bell/Novamann több mint 800 laboratóriummal rendelkezik 47 országban, a világ egyik vezető szervezete táplálék kiegészítők, ételek és gyógyszerek vizsgálatában. Modern felszerelésének köszönhetően 200.000-nél is több különböző teszt elvégzésére képesek, amelyek az összetétel minőségét, hatóanyag erősségét és az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásokat mérik.
Az Eurofin Bell/Novamannt magas minőségű szolgáltatásaik és nemzetközi elismertségük, hitelességük miatt választottuk. Nem okoztak csalódást, gyorsan és precízen végrehajtották a teszteket és vizsgálatokat, amiket kértünk, hogy Magyarországon is lerombolhassuk azokat a mítoszokat és tévhiteket, amik külföldön már eltűntek. Az eredmények összefoglalóját itt lent láthatja, ahol csatoltuk az eredeti labor eredményt is, amit a gombra kattintva tud megnézni.
Vajon tényleg elveszti a hatóanyag tartalmát a méhpempő vagy 3x koncentráltabb lesz?
Mi a különbség a nyers
és a liofilizált méhpempő között?
A méhpempő mellett a legfontosabb hatóanyagokról készült egy összehasonlító táblázat, ami egy kivonata az eredeti labor eredménynek. Az Eurofins Bell / Novamann által készített jelentést a gombra kattintva tudod megnézni. A labor eredetileg azért készült, hogy ellenőrizze, a liofilizált méhpempő nem tartalmaz káros anyagokat, és mellékesen mutatta ki, hogy az értékes hatóanyagokból viszont pont 3x annyit tartalmaz.
Nyers méhpempő
(1 gramm)
A liofilizálás előtti nyers méhpempő
laboreredményei:
- Kalcium 134 mg
- Kálium 2610 mg
- Magnézium 282 mg
- B6-vitamin (/100g) 0.269 mg
- C-vitamin (/100g) 0.5 mg
- B1-vitamin (/100g) 0.105 mg
- B12-vitamin (/100g) 0.009 mg
✅ Méhpempő összes hatóanyaga
❌ Folyamatos hűtést igényel
❌ Kellemetlen íze van (a nők 50%-a, a férfiak 90%-a első alkalom után nem eszi többé)
❌ Nem tartalmaz folsavat
❌ Nem tartalmaz Myo-inositol és d-chiro-inositolt
❌ Nem tartalmaz D3-vitamint, se K2-vitamint
Novafam Liofilizált méhpempő
(1 gramm)
A Novafam liofilizálás utáni
laboreredményei:
- Kalcium 380 mg
- Kálium 8680 mg
- Magnézium 963 mg
- B6-vitamin (/100g) 0.315 mg
- C-vitamin (/100g) 0.516 mg
- B1-vitamin (/100g) 1.99 mg
- B12-vitamin (/100g) 0.01 mg
✅ Méhpempő összes hatóanyaga
✅ Nem igényel hűtést, mindig magadnál tarthatod
✅ Kapszula formában fogyasztható (nincs kellemetlen íze)
✅ Folsav (B9-vitamin), ami a különösen fontos a várandós édesanyáknál
✅ 40,51 g myo-inositolt és d-chiro-inositolt tartalmaz tökéletes arányban
✅ Tartalmaz D3-vitamint (elengedhetetlen a peteéréshez) és K2-vitamint (D3-vitamin szervezetben való felszívódásához elengedhetetlen)