A spontán vetélés természetes ellenszere

Ismerje meg Laura szemüvegén keresztül a küzdelmet a spontán vetélés ellen!

Kérlek meséljen egy kicsit és a problémájáról!

Két éve döntöttük el a párommal, hogy itt az ideje a babaprojektnek, én akkor 26 éves voltam a párom pedig 31. Nem emlékszem már pontosan, hogy hány hónap után estem teherbe, de nem kellett sokat várnunk, talán 2 vagy 3 hónapot.

Késett a vérzésem pár napot és úgy gondoltam itt az ideje elvégezni egy terhességi tesztet. A teszten jól láthatóan előjött a kettő csík, pozitív lett.

Hívtam az orvosom, hogy bejelentkezzek, de ő nyugalomra intett. Azt mondta, hogy ráérek a terhesség 6-8. hetében jönni az ultrahangos vizsgálatra. Addig annyira korainak számít a terhesség, hogy nincs sok értelme a különböző fajta vizsgálatoknak.

Sajnos korai volt az örömünk. Kb egy hétre rá erős görcseim lettek és elkezdtem vérezni. Szerda délután volt, azonnal hívtam az orvosomat, hátha még bent van a rendelőjében és tud valamit csinálni.

Mit mondott az orvosa?

Azt mondta, hogy, valószínűleg spontán vetélésem volt. A terhesség egy ennyire korai szakaszában, sajnos nem is volt mit tenni. A menstruációs vérrel a magzat és a terhesség minden nyoma szépen kitisztult.

Nem kell aggódnom, ez nem feltétlenül egy rossz dolog, statisztikailag gyakoriak a spontán vetélések, de jöjjek el egy vizsgálatra, hogy leellenőrizze, hogy minden kitisztult-e.

Önt mennyire rázta meg ez a tragédia?

Én ezt nem tudtam ennyire könnyedén venni, valószínűleg az orvos sokkal több ilyen esetet lát, de én még ilyenről csak nem is hallottam.

Eléggé elkeseredtem, hogy mi lehet a baj velem, miért történt ez meg velem… velünk. A vizsgálaton kiderült, hogy minden nyom nélkül kitisztult a méhem, nincs szükség semmilyen beavatkozásra.

És tudja, hogy mi lehetett az oka a spontán vetélésének?

Amikor kérdeztem az orvosomat, hogy, miért történt velem ez a spontán vetélés, konkrét választ nem kaptam. Sok oka lehetett. Onnantól kezdve, hogy nem ágyazódott be rendesen a petesejt egészen odáig, hogy a természet valamiért ezt így jobbnak látta. Erre a félmondatra már inkább több kérdést nem is akartam feltenni.

Hogyan próbálkoztak tovább a párjával?

Az orvosom azt javasolta szedjek bármilyen általam választott terhes vitamint. A vitaminok majd egy kicsit előkészítik a szervezetet a terhességre. Néhány hónap szünetet tartottunk a próbálkozásban, aztán újra kezdtük. Természetesen az egész történetemet végigkövette a nővérem és a legjobb barátnőm is.

Mindkettőjük ismert több olyan lányt, akikkel hasonló történt. Egy picit megnyugodtam, hogy a spontán vetélés valószínűleg tényleg nem ritka és nemcsak velem kegyetlenkedik a sors.

A patikában vásároltam 3 havi adag terhességet elősegítő vitamint. Nem matekoztam túl a dolgot, azt választottam, amit a patikában a hölgy ajánlott. Utólag úgy gondolom könnyen túltettem magam ezen a spontán vetélésen, hála az égnek nem aggódtam túl.

A párommal megbeszéltük, hogy ha eltelik ez a pár hónap és újra próbálkozhatunk, akkor elmegyünk egy „babagyártó” üdülésre. Legalább lesz egy jó ürügyünk egy kis tengerpartozáshoz. Bár a tengerparti nyaraláson nem jött össze, ismét nem kellett sokáig várnunk arra, hogy teherbe essek.

A teszt ugyanúgy két csíkot mutatott pár nappal azután, hogy meg kellett volna jönnie a menstruációmnak. Mivel az első alkalommal spontán elvetéltem, igyekeztem odagyelni arra, hogy ne erőltessem meg magam. Nem emeltem szinte semmi nehezet és nem is idegeskedtem feleslegesen.

Kértem egy időpontot a következő hétre az orvostól. Mindenképpen ragaszkodtam hozzá, hogy vizsgáljon meg mihamarabb, úgy éreztem kell a megerősítés, hogy most minden rendben lesz.

Mi történt, mikor az orvos megvizsgálta?

Sajnos, amire eljött a vizsgálat dátuma, újra erős görcseim lettek és újra elkezdtem vérezni. Siettem az orvoshoz, hátha meg tudja a terhességem menteni. Vagy legalább, esetleg ki tudja deríteni, hogy mi a baj, mi okozza ezt. Egy spontán vetélés statisztikailag még belefért, de kettő az már biztosan utal valamire.

Az orvosom levette a vért és elküldte laborvizsgálatra. Amikor megjött az eredmény, kiderült, hogy a vizsgálat napján a vérem már nem tartalmazott semennyi hCG hormont. A szervezetem nem érezte magát terhesnek. Ekkor már több kérdést tettem fel én is az orvosnak.

Sőt, picit haragudtam is magamra amiatt, hogy az első alkalommal ennyire könnyedén vettem. Utólag vissza gondolva fel kellett volna tennem minden kérdést az orvosnak, ami bennem motoszkált. Nem szabadott volna elfogadnom, hogy ez statisztikailag nem kirívó eset.

Ki tudta deríteni mi volt az oka a spontán vetélésének?

Az orvos elmagyarázta, hogy nehéz kideríteni a pontos okát a vetélésnek. Könnyebb talán kizárni azokat a gyakori okokat, amelyek spontán vetéléshez vezetnek.

Az egyik gyakori ok a progeszteron hiánya a szervezetben, ami a vetélés mellett a teherbe esést is megnehezíti. Mivel én könnyen estem mindkét alkalommal teherbe, nem tartotta az orvos valószínűnek ezt az okot. Később egy vérvétel laboreredménye is bebizonyította, hogy a progeszteron szintem rendben van.

Egy másik gyakori oknak a pajzsmirigy problémát és a PCOS-t említette meg, de az ultrahangos vizsgálaton egyértelműen látszott, hogy nincs PCOS-em. A vérvétel alapján a pajzsmirigyemmel is minden rendben van.

Aztán az orvosom említette még a gyenge nyálkahártyát, amit valamilyen ragasztóanyagként kéne elképzelnem. Ha az nem elég erős, akkor a megtermékenyült petesejt nem ragad kellőképpen oda a méhbe a méhnyálkahártyához.

Említett még esetleges fertőzéseket is, mint a spontán vetélés okát, mivel a megváltozott pH értékű vagina másképp reagál a baktériumokra, de erre sem utalt semmilyen jel.

Tulajdonképpen ott tartottunk, mint az első spontán vetélés után, hogy nem kell aggódni. Kérhetek hormonos kezelést, ha gondolom, vagy szedjek néhány hónapig fogamzásgátlót, de nincs semmi látható egészségügyi oka a vetéléseknek. Nyugodjak meg, rendben lesz minden. Hát második alkalommal már kevésbé ment a helyzet lazán való kezelése, ha őszinte akarok lenni.

Mit tudott tenni ebben a helyzetben?

Szerettem volna egy másodvéleményt is. Úgy éreztem, hogy az orvosom nem kezeli ezt a két spontán vetélést annyira komolyan, mint amennyire én komolynak éreztem. Elkezdtem a neten nyomozni, hogy minél több infót tudjak meg a témában.

Szinte azonnal találtam olyan fórumokat, ahol a spontán vetélés ellen a méhpempőt ajánlják. Mivel nemcsak védi a szervezetet a spontán vetéléstől, vastagító hatása van a méhnyálkahártyára és még az immunrendszert is erősíti. Gondoltam pont ez kell nekem, hiszen az erősebb immunrendszer meg tud majd védeni az esetleges hüvelyi fertőzésektől is.

Rákerestem tehát a méhpempő értékesítő web áruházakra és így találtam meg a Novafam Fertile kapszulát. Megtetszett, hogy nemcsak méhpempőt tartalmaz, de olyan természetes anyagokat és vitaminokat, amelyek segítik a teherbe esést és a peteérést is. Emellett van benne folsav is, amiről tudtam, hogy szükséges a terhesség első harmadában, mivel véd a genetikai betegségek kialakulásától.

Mennyi ideig szedte a Novafam Fertile kapszulát?

3 havi adagot rendeltem, majd rendeltem még 3 havi adagot. Még volt néhány filmtabletta az utolsó dobozban, amikor újra terhes lettem. Átvészeltük az első 4 hetet probléma nélkül szerencsére, a Novafam Fertile kapszulát pedig szedtem végig az első trimeszterben.

Most már 21 hetes terhes vagyok és nagyon bizakodom.

Gratulálunk az egész Novafam csapat nevében!

Send this to a friend