PCOS tünetei, minden, amit érdemes tudni róla

Napjainkban a nők tizede, a termékenységi problémákkal küzdő nők 1/3-a PCOS-sel, vagyis policisztás ovárium (petefészek) szindrómával (vagy Stein-Leventhal szindróma) küzd.

A PCOS kialakulásának pontos okát az orvostudomány a mai napig nem ismeri, genetikai tényezőkre, környezeti hatásokra (stressz), mozgásszegény életmódra, túlsúlyra gyanakszik.

A PCOS alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai probléma, egy az egész szervezet érintő tünetegyüttes, amely során a női szervezetben túlteng az androgénnek nevezett férfi nemi hormon, ezáltal a petefészkek körül egy vastag burok képződik, ami megakadályozza, hogy a petefészek által létrehozott petesejt kilökődjön a petefészekből. A petefészket körülvevő burokban megrekedt petesejtek maradványaiból 2-8 milliméter átmérőjű ciszták képződnek, amelyek körülveszik a petefészket tovább nehezítve az érett petesejt útját a megtermékenyülés felé.

Nincs két ugyanolyan PCOS-es beteg. A tünetek és a laboratóriumi leletek is nagyon sokfélék lehetnek, ezért a pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálatok szükségesek.

A PCOS tünetei

fokozott szőrnövekedés nemcsak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is
férfias kopaszodás, a haj elvékonyodása, ritkulása
erősen pattanásos bőr
nyakon vagy hónaljban megjelenő barnás elszíneződés
PCOS betegek 33%-a túlsúllyal küzd, főleg a hasra lokalizálódó
rendszertelen vagy ritkább menstruáció (évi 9 vagy ennél kevesebb)
melkedett inzulinszint a vérben (édesség iránti fokozott vágy)
cukor- és anyagcserezavarok
IR, inzulinrezisztencia
terméketlenség
pszichés tünetek: indokolatlan hangulatváltozás, idegesség, -depresszió, alvászavar
A felsorolt tünetek nem egyszerre és nem mindenkinél jelentkeznek, a betegség szinte minden életszakaszban más panaszokat okoz, ezért fontos az alapos kivizsgálás. A panaszok általában serdülőkorban kezdődnek, de a fogamzásgátló tabletták használata a tünetek jelentkezését kitolja a húszas évek közepére-végére.

PCOS hatása a termékenységre

​A PCOS-ben szenvedő nőknél a menstruációs ciklus rendszertelenné válik vagy teljesen kimarad, egyes esetekben erős görcsök kísérik, a vérzés a normálisnál erősebb vagy tovább tart. Általában a rendszertelen ciklus illetve a tervezett terhesség elmaradása szokott lenni a fő tünet, ami miatt az érintettek orvoshoz fordulnak.​

A már teherbe esett nőknél 30-50%-nál az első trimeszterben vetélés történhet.

A PCOS-hez szorosan kapcsolódik az inzulin-rezisztencia (IR), ami könnyen cukorbeteséghez vezethez (ez főleg az elhízott nőknél jellemző).

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ezért a hasnyálmirigy elkezdi túltermelni azt. Ez az állapot tünetmentes – hiszen a vércukorszint még normális értéket mutat egy vérvételnél a megemelkedett inzulin szint miatt -, viszont a túlzott inzulin termelésben kimerül a hasnyálmirigy, így egy idő után az inzulin termelés lelassul, extrém esetben pedig teljesen meg is szűnik. Ekkor beszélünk cukorbetegségről.
A petefészkekben is nagy számban találhatók inzulin receptorok, amik ha nem megfelelő módon reagálnak az inzulinra, menstruációs zavarokat okoznak és akadályozzák a peteérést. Az inzulinrezisztencia miatt a hasnyálmirigy több inzulint termel, ami stimulálja a petefészek inzulin receptorainak férfi nemi hormon termelését, emiatt megáll a tüszőérés, és kialakul az ultrahangon a PCOS jellegzetes kórképe. A petesejt egyre növekvő tesztoszteron termelése tovább rontja az FSH hormon kiválasztást, ami a petefészek fokozatosan degenerálódását, ciszták kialakulását eredményezi.
A PCOS-es nőknél nagyon sok esetben 40 éves korukra már kialakul a cukorbetegség, közel 30-40%-uk pedig a cukorbetegség előszobájában van (IR, IGT, IFG).

A policisztás ovárium szindróma orvosi kezelése

A PCOS-re nincs konkrét gyógyszer, amely megoldja a problémát. Több orvosi szakterület együttműködése révén oldható meg a probléma, ami jellemzően inkább a tünetek enyhítését jelenti. Gyógyszeres kezelések az inzulinrezisztenciát célozzák meg, melynek hatására kb. 3-6 hónap után jelentkezik az első spontán vérzés, megindul a fogyás. Az egész kezelés alapja azonban az étkezési szokások átalakítása, szabályozása:

  • a finomított szénhidrátbevitel csökkentése (cukor- és keményítőtartalmú ételek, pl. gabona- és kenyérfélék, tészták), összetett szénhidrátokkal (zöldségek) való pótlása,
  • a rendszeres, kis mennyiségű étkezések,
  • a rendszeres testmozgás (mozgásterápia, Aviva torna) segít a szervezetnek, hogy hatékonyan használja fel az inzulint,
  • a mindezek eredményeképpen létrejövő fogyás csökkenti az inzulinrezisztenciát és a férfi nemi hormon termelést is,
  • az inzulintszint csökkenésével szabályossá válhat a menstruációs ciklus,
  • szükség esetén, csak kiegészítő kezelésként a gyógyszeres kezelés.

PCOS esetén az étrend alacsony glikémiás indexű ételekből kell álljon, hasonlóan a cukorbeteg diétához, vagyis meghatározott minőségű és mennyiségű szénhidrát fogyasztásából.

Miért van pozitív hatással a Novafam INOSIT kapszula a női hormonháztartásra és hogyan csökkentheti a PCO-szindróma negatív hatásait?

Az orvosok PCOS esetén a következő táplálékkiegészítőket szokták javasolni:

  • myo-inozitol
  • folsav (B9-vitamin)
  • D-vitamin

A Novafam INOSIT kapszula fő összetevője – a méhpempőn kívül – a Myo-inositol és D-Chiro-inositol speciális kombinációja (amelyet egy nyugat-európai orvosi kutatóintézet szabadalmaztatott), amely természetes alapú B-vitamin származék, és amely jótékony hatással lehet az inzulin felvételre és erősítheti a petefészkek működését és az ovulációt.

Számos tanulmány foglalkozik a Myo-inositol pozitív hatásával, a legújabb kutatások szerint a kétfajta inositol kombinációja a leghatásosabb a PCOS kezelésére. A Gynecologycal Endocrinolocy 2014-es tanulmánya rámutatott, hogy míg a Myo-inositol a petefészkek metabolizmus-profilját és működését javítja, addig a D-Chiro-Inositol az androgén szintet csökkenti, azaz mindkét inositol kulcsfontosságú a PCOS kezelésében.

A Novafam INOSIT kapszulában található inositolok segíthetnek leküzdeni a stresszt és a depressziót, de jótékonyan hathat az álmatlanságra is. A stresszt a teherbeesés első számú lélektani akadályaként jelölik meg, így fontos, hogy a szervezetünk minél több természetes anyaghoz jusson, amelyek segítenek megfékezni annak káros hatásait.

D-vitaminhiány és PCOS – van összefüggés?

Egy újabb kutatás eredményei azt mutatják, hogy a D-vitamin hiánya nagymértékben hozzájárul a PCOS-el járó hormonzavarhoz, ugyanis maga a D-vitamin hormonszerű hatással van a női szervezetre, és többek között a petesejtek fejlődésében és érési folyamatában is szerepet játszik. A D-vitamin legfontosabb feladata azonban az immunrendszer általános erősítése, amely közvetlenül hat az egész szervezet hormonális egyensúlyára.
A méhkirálynő mérete jóval nagyobb a többi méhénél, és súlyának 2,5-szeresét rakja le naponta petékben. Ez a statisztika is rámutat arra, hogy a méhpempő olyan természetes tápanyagok sokaságát rejti magában, amelyek a méhek szaporodásához elengedhetetlenek.

PCOS kezelése természetes módon

Az elmúlt pár évben a munkám során több ügyfelem is megtisztelt azzal, hogy végigkonzultálhattam velük a teherbeesésük teljes folyamatát. Az ő segítségükkel nemcsak rengeteg tapasztalatra tettem szert, hanem betekintést nyertem az orvosi leleteikbe, melyeket a rendszeres orvosi vizsgálatok után osztottak meg velem.

Számos ügyfelem küzdött azzal a problémával, hogy a menstruációjuk rendszertelen volt, illetve huzamosabb ideig elmaradt. A rendszertelen menstruáció jele lehet a női szervezetben a hormonháztartás egyensúlyhiányának is, de a teherbeesést tekintve a fő gond a peteérés elmaradása szokott lenni. Azon ügyfeleim, akik rendszeresen végeztek peteérési tesztet vagy jártak ultrahangos ellenőrzésre, 3-5 hónap után tapasztalták azt, hogy a menstruációjuk és a peteérésük is rendszeressé vált.

„Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, hogy az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámát, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.”

Szilvia, Zólyom
„Nem volt rendszeres a ciklusom, sem a peteérésem, és a hormonos kezelés helyett, gondoltam először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, hogy körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.”

Zsuzsanna, Észak-Komárom

A sikeres kúra minimálisan 3-6 hónapig tart!

A Novafam INOSIT nem csodaszer, amely egy csapásra gyermekáldáshoz vezet. A méhpempő és a myo-inozitolok együtt azonban természetes segítőtársként járulhatnak hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka éppen megfelelő legyen.

3 hónapos Novafam INOSIT kúra

A liofilizált méhpempő – hasonlóan az összes természetes alapú étrendkiegészítőhöz – csak rendszeres használat után fejti ki jótékony hatását. A Novafam INOSIT kapszula minimum 3-6 havi folyamatos szedése után állhat be a rendszeres menstruáció, húzódhatnak vissza a ciszták.

Néhány tanulmány kivonata a méhpempő termékenységre gyakorolt pozitív hatásáról

2007-ben az Evid Based Complement Alternat Med. kimutatta, hogy a méhpempő hajlamos arra, hogy másolja az emberi ösztrogént, hasonlóan a növényi fitoösztrogénekhez. Az ösztrogén elengedhetetlen az egészséges csontképződéshez és a génexpresszióhoz, továbbá létfontosságú az egészséges menstruációs ciklushoz. A kísérletbe bevont patkányokban a petesejtek nagyobb méretűre tudtak fejlődni.

Egy Iránból kiinduló patkánykísérlet – amelyről a Nemzetközi Fertilitási és Sterilitási folyóiratban számoltak be – megállapította, hogy a méhpempő „elősegíti a folliculogensis-t (a petesejt érése a petefészekben) és növeli a petefészek hormonszintjét…”. Harminckét nőstény patkányt négy csoportba osztottak, három csoport napi 100, 200 vagy 400 mg méhpempőt kapott 14 napon keresztül. A méhpempőt fogyasztó csoportokban a patkányok az ösztradiol és a progeszteron szintjének emelkedését, a méh és petefészek súlyának növekedését, valamint az érett petesejtek jelentős növekedését figyelték meg.

Van a méhpempőnek mellékhatása?

A méhpempőnek nincs semmilyen mellékhatása, viszont allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a méhcsípésre vagy bármilyen méhészeti termékre.

Send this to a friend