Nincs többé PCOS, indulhat a babaprojekt

Ismerd meg Jana, hogyan küzdötte le a PCOS tüneteit...

Kérlek meséljen magáról egy kicsit és a problémájáról!

16 éves koromban elkezdtem hízni, néhány hónap alatt feljött rám 12 kg. Nem csináltam belőle túlságosan nagy ügyet, úgy gondoltam, hogy ahogy “magától” felkúsztak azok a kilók, majd egy pici odagyeléssel le is mennek.

De sajnos inkább csak felfele ment a súlyom, már 15 kg-mal voltam több a régi ideális súlyomnál,amikor megismerkedtem a jelenlegi férjemmel 21 évesen.

16 éves koromban elkezdtem hízni, néhány hónap alatt feljött rám 12 kg. Nem csináltam belőle túlságosan nagy ügyet, úgy gondoltam, hogy ahogy “magától” felkúsztak azok a kilók, majd egy pici odagyeléssel le is mennek. 

De sajnos inkább csak felfele ment a súlyom, már 15 kg-mal voltam több a régi ideális súlyomnál,amikor megismerkedtem a jelenlegi férjemmel 21 évesen.

Tudott rá valami megoldást találni? Esetleg gondolt arra, hogy felkeressen egy orvost?

Fél év elteltével és bánatomra plusz 3 kilóval később már elég türelmetlen voltam. Akkor döntöttem úgy, hogy felkeresek egy nőgyógyászt.

Bevallom, nagyon izgultam is és kellemetlenül is éreztem magam. Korábban csak 18 évesen voltam egyetlen egy alkalommal nőgyógyásznál, és az sem volt túlságosan szívderítő élmény. De jelen esetben tudtam, hogy nem tudom ezt a látogatást tovább húzni-halasztani.

Egy barátnőm ajánlott egy fiatal orvosnőt. Bejelentkeztem hozzá, és már néhány nap múlva reggel fél kilenckor a váróteremben ültem. Szerdai nap volt, ami nála a terhesgondozás napja volt.

Így a mellettem lévő székeken jónéhány terhes anyuka is üldögélt. Igyekeztem átérezni az örömüket és reménykedtem, hogy rövidesen én is nagy pocakkal jövök.

Miután az orvosnő megvizsgált, megkérdezte, hogy tartom-e a súlyom, illetve híztam e az utóbbi időben. Nem észleltem e, hogy zsírosabb lenne a bőröm vagy ritkulna a hajam. Szinte meg se tudtam szólalni.

Annyira megijedtem a kérdésektől, erre ő látva az ijedtséget, ami kiült az arcomra elmagyarázta, hogy PCO szindrómám van.

Elmondaná, hogy mi is az a PCOS pontosan?

Túlteng bennem a férfi hormon és a petefészkeimet rengeteg apró ciszta veszi körül burokszerűen. Amivel a fő gond az, hogy a petesejt nem tud kijutni a petefészekből, így teherbe sem tudok esni. De hozzátette, hogy jelenleg rengeteg nő szenved ettől, és legrosszabb esetben marad a lombik program.

Olvasson el mindent a PCOS-ről, amit csak tudni érdemes róla!

Az orvosi rendelőből zokogva kilépve hívtam a férjem. Elkeseredetten vontam kérdőre szegényt, hogyan lesz nekünk így nagy családunk?! 

A nőgyógyásza milyen megoldást javasolt a tünetek enyhítésére?

Kétségbe voltam esve, de bíztam az orvosomban.

Javaslatára 6 hónapig szedtem fogamzásgátlót, mert az sok esetben tünetmentessé tud tenni. Előtte még soha nem szedtem, most sem örültem neki. Már csak azért sem, mert én teherbe szerettem volna esni.

Kisbabát szerettem volna, nem pedig meggátolni a fogamzást. De ha ez a kicsavart logika kell ahhoz, hogy mi igazi család legyünk, akkor legyen!

Itt mindent megtudhat a PCOS tüneteiről és kezelésükről!

Tapasztalt bármilyen pozitív változást a fogamzásgátlónak köszönhetően?

5 hónap múlva mentem kontrollra a nőgyógyásznőmhöz, annyira bíztam benne, hogy ez a néhány hónapnyi fogamzásgátló megszüntette a PCOS-emet. Viszont az ultrahangos vizsgálaton azonnal látszott, hogy érdemben semmilyen változás nincs.

Én újra könnyekkel küzdöttem. Csak reménykedni bírtam, hogy van másmilyen fajta kezelés is…valamilyen… gyakorlatilag bármilyen megoldás a problémámra.

Ajánlott valamilyen gyógyszert a probléma megszüntetésére?

Az orvosnő felírt egy metformin nevű anyagot tartalmazó gyógyszert. Szintén hat hónapig kellett szednem és kinyomtatott hozzá egy különleges PCOS pácienseknek kitalált diétát is.

Én újra kétségbeesetten értem haza, de a férjem nagyon rendes volt, azt mondta, ha kell, csinálja velem a diétát, hogy nekem könnyebb legyen. Annyi pozitívum volt az egészben, hogy kaptam egy pici lelki elégtételt, hogy a sok plusz kilóról nem vagy nem csak én tehetek. Ez a fránya betegség volt az oka.

Végigolvastuk a férjemmel az ajánlott diétáról gyakorlatilag az összes tudnivalót. Az első egy két hétben még sokszor főztünk. Pakoltam kis dobozba munkába ebédet, de valahogy ez a dobozból evés meg haza hordani a dobozt nem vált be.

Extra tipp a PCOS diétához:

“Egy dolog viszont nagyon bevált. Rengeteg tonhal konzervet ettem fehér joghurttal kikeverve teljes kiőrlésű kiflivel és TV paprikával, néha paradicsommal. Erre az egy ételre nem untam rá, a napot ezzel vészeltem át, aztán este főztem valamit a diéta alapján.”

Ez lelkileg is megterhelő lehetett Önnek és a párjának is. Hogyan tudták átvészelni?

Igyekeztem az estéinket romantikussá varázsolni. Az állandó internet előtt ülés és betegség tanulmányozás helyett. Nem akartam, hogy erre az egészre rámenjen a házasságunk.

Voltak barátnőim, akik azzal vigasztaltak, hogy teljes életet tudunk élni gyermek nélkül is. Sőt azt is mondták, hogy adott szempontból még jobbat is, hiszen több idő és pénz marad a hobbikra és az utazásokra. Engem ez a vélemény egy cseppet sem vigasztalt, elképzelhetetlennek tartottam az életemet gyerek nélkül.

Teltek a hetek, és én minden menzesz alkalmával csak veszítettem el a reményt. Napokig letargiában voltam. A férjem tartotta bennem a lelket. Azt mondta, hogy még nagyon fiatalok vagyunk és az orvostudomány is gyorsan fejlődik. 

Ő bízik abban, hogy megoldódik ettől a gyógyszertől minden.

Mennyire volt sikeres a metmorfin kúra Önnek?

Olyan 3-4 hónapja szedhettem a metmorfint tartalmazó előírt gyógyszeremet, amikor a férjem kiment a barátjával az utca végén található sportkocsmába meccset nézni. Én meg gondoltam megnézem, hátha találok valami új információt az interneten az én PCOS problémámmal kapcsolatban.

Rábukkantam egy tanulmányra, amelyben PCOS-es hölgyeket kezeltek metmorfinnal és ennek az esetleges káros következményeit kutatták. A kutatás lényege az volt, hogy egy csoport PCOS-es nővel szedették a metmorfint és egy kontroll csoporttal pedig egy placebo gyógyszert.

A terhesség alatt és a születés első fél évében nem volt érdemi különbség sem az anyáknál sem a magzatoknál / gyermekeknél. De a gyermekek, akiknek az édesanyja metmorfint szedett fél éves koruktól erős hízásnak indultak.

Én is szinte gyerekkoromtól küzdöttem az elhízással, még ezzel a „tonhal diétaval” is alig fogyok és még a gyermekemet még ettől is erősebb hízási hajlamnak tegyem ki?! El is döntöttem, hogy nem várom ki a fél évet a következő vizsgálatig. Végül is már 4 hónap majdnem eltelt, ha hat ez a gyógyszer annak már csak van valamilyen látszatja.

Másnap be is jelentkeztem az orvosnőmhöz. A következő vizsgálaton kiderült, hogy semmivel nem lett jobb a helyzet. A cisztákból összeállt burok a petefészkeim körül moccanni sem akart, nemhogy felszívódni.

Azonban az igazi feketeleves az volt, amikor az orvosnő azt mondta, hogy sajnos a PCOS nem igazán gyógyítható. 

Szedhetem még egy fél évig ezt a gyógyszert, de mivel semmi változást nem értem el – csak annyit hogy 4 kiló lement a súlyomból (ami abban a pillanatban picit sem vigasztalt).

Így azt tanácsolta, hogy gondolkozzunk el a lombikprogramon.

Igyekeztem felülkerekedni a kétségbeesésemen. Esténként a neten kutattuk a férjemmel lehetséges megoldásokról, na meg a lombikprogramról.

Végigolvastam sok sorstáram írását és különböző blogbejegyzéseket arról, hogy a lombikprogram mi mindennel jár. Hányszor nem marad meg magyarázat a beültetett megtermékenyített petesejt. Sokszor ez a szám elérte a 7-t is. Ez azt jelentette, hogy 6-7 beültetésre is szükség van, ami rengeteg időbe és pénzbe kerül.

Próbálkozott azzal, hogy saját maga járjon utána a megoldásnak?

A blogok között egyik este rábukkantam egy írásra, ahol egy PCOS-es hölgy írt arról, hogy neki a megoldást egyfajta méhpempő kapszula jelentette. “Gugliztam”, keresgettem és megtaláltam a www.novafam.hu oldalt.

Itt elolvashat mindent a méhpempő pozitív hatásairól!

Mindent igyekeztem áttanulmányozni, tüzetesen végigolvasni, próbáltam az is kiszűrni, hogy vajon a kapszula tényleg hatékony e, vagy ez is csak valamilyen marketing szöveg, mint a sok fogyókúrás bogyó esetén. 

Mik voltak az első tapasztalatai a Novafam Inosit-tal kapcsolatban?

Este fél nyolckor felhívtam a honlapon található számot. A hölgy a vonal túlsó végén, mint később kiderült a kapszula fejlesztője volt.

Nagyon részletesen elmagyarázta, hogy mit tartalmaz a kapszula. Mitől tudja segíteni a benne található hormonmentes, teljesen természetes hatóanyag a PCOS javulását. Mesélt arról, hogy volt már több ügyfele, akinél bevált PCOS-re és hogy ne adjam fel. Szedjem a kapszulát legalább fél évig, de 3 hónap után mindenképpen menjek el ultrahangos vizsgálatra.

Ha Önnek is van bármilyen komplex kérdése!

Pár nap múlva meg is érkezett a csomag. Tettem a kapszulákat tartalmazó filmtablettából mindkét táskámba, az autómba, a férjem autójába is. Nehogy ne legyen kéznél, ha be kell vennem.

Egyébként a szedése nem volt időhöz kötve, reggel egy és este egy kapszula volt a napi adag. Tartalmazott méhpempőt, Folsavat, D3- és K2 vitamint, de a fő hatóanyag a több fajta inositol keveréke volt (Myo-Inositol és D-Chiro-Inositol), amitől a PCOS javulását vártam.

Mit tapasztalt az első 3 hónap után?

3 hónap múlva újra ultrahangon voltam. Csodát egyrészt várni sem mertem. Másrészt kicsit úgy gondoltam, hogy ha a hormonos vényre kapható gyógyszer nem segített, akkor vajon egy természetes anyagokból összerakott kapszula mennyire lesz hatékony?

Na de a meglepődöttség a dokinő arcán már reményt adott! Azt mondta, hogy a ciszták kezdenek felszívódni és ekkora javulást ilyen rövid idő alatt PCOS-es páciensnél még nem látott. Kérte, hogy 3 hónap múlva mindenképpen jöjjek el egy újabb ultrahangra.

Tapasztalt bármilyen pozitív változást?

Viszont én nem mentem. A kontroll időpontjának a dátuma előtt 3 héttel késett a menzim. Annyira izgultam! Persze nyugtattam magam, hogy ennyi különböző fajta szertől meg kapszulától amit az elmúlt években beszedtem, nem is csoda ha megbolondult a ciklusom és késik vagy egy kimarad.

Itt tudja megrendelni a 3 havi Novafam Inosit kapszulát -10% kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással!

Reménykedve vártam még 2 napot és a menzim késésének 3. napján reggel vettem egy terhességi tesztet. A férjem már a WC ajtó előtt járkált fel alá idegesen, hogy már van e eredmény, én meg még csak ott tartottam, hogy csomagoltam ki a tesztet.

Néhány perc múlva a teszt kettő csíkott mutatott. Nem mertünk hinni a szemünknek, így a férjem elküldött gyorsan a patikába még 2 tesztért. Azokat is megcsináltam és mind a kettő egyértelműen pozitív lett.

Nem mertünk még örülni, azonnal hívtam az orvosnőt, hogy kérjek egy időpontot, mert úgy néz ki terhes vagyok. Az ultrahangos vizsgálat kimutatta a terhességet, minden a helyén volt és hihetetlenül boldogan vittem haza a kisbabánk első ultrahangos fényképét, ami alapján a férjem el is nevezte őt Bogyónak.

Konzultáltam ismét a kapszula fejlesztőjével, aki megerősítette, hogy a terhesség első 12 hetében szedjem tovább a kapszulát, mert Folsavat is tartalmaz illetve D3- meg K2-vitamint, amire nagy szükség van az egész terhesség alatt.

Olvasson el mindent a Novafam Inosit pozitív hatásairól az első trimeszterben!

Gratulálok Önnek és a párjának is!

Jelenleg a 22. hétben járok, leírhatatlan a boldogságunk, a következő vizsgálaton már reméljük az is kiderül, hogy Bogyó lány-e vagy fiú.

Send this to a friend