Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Mik a meddőség jelei és kezelési lehetőségei

A családalapítás egy komoly, ugyanakkor csodás döntés, ami egy párkapcsolaton belül bármikor aktuálissá válhat. Vannak, akik már a húszas éveik elején szeretnének gyermeket, de az sem ritka, ha ez a negyvenedik életév környékére tolódik. Bármikor is merüljön fel a gyermekvállalás kérdése, egy valami beárnyékolhatja a felszabadult örömöt, ez pedig a meddőség. Mik lehetnek a meddőség okai, tünetei, valamint miként történhet a meddőség kezelése, megelőzése? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában nyújtunk most segítséget!

Mi a meddőség? Mikor számít egyáltalán valaki meddőnek?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Orvosi értelemben akkor beszélhetünk meddőségről, ha egy év folyamatos, védekezés nélküli próbálkozás sem eredményez várandósságot, vagy a terhesség létrejön ugyan, tehát a fogantatás megtörténik, de ez spontán vetéléssel végződik.

Meddőségről azoknál a pároknál is beszélhetünk, akiknek már született korábban gyermekük, de a családbővítés fogantatási vagy kihordási komplikációkba ütközik. Esetükben másodlagos meddőség állhat fenn, ami gyakoribb, mint az elsődleges.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, a meddőség világviszonylatban minden hetedik gyermekre vágyó párt érinti, itthon ez körülbelül 120 ezer teherbe esési nehézségekkel küzdő párt jelent.

A meddőség okai között külső és belső tényezők is állhatnak. Sokan még manapság is úgy vélik, csupán női meddőség létezik, pedig szinte ugyanakkora arányban van jelen a férfiak terméketlensége is. A meddőség nem csupán fiziológiai vonatkozású probléma, hiszen a vágyott gyermekáldás elmaradása során megélt kudarcok, a párkapcsolat minőségének romlásához, akár végéhez is vezethetnek, de egyéni mentális panaszokat is okozhatnak, mint a depresszió vagy a szorongás.

Abban az esetben, ha a babaprojekt már több mint egy éve sikertelen, vagy a fogantatást követően spontán vetélés történt, mindenképp ajánlott felkeresni nőgyógyászt, meddőségi szakorvost. A meddőség okai között szerepelhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek rövid kezelést követően könnyedén megszüntethetőek, de az is előfordulhat, hogy az idő komoly szerepet játszhat az áhított gyermekvállalás során.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A meddőség tünetei, jelei: ezekre figyeljen, ha családot alapítana

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon
Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

„Honnan tudom, hogy meddő vagyok?” – sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést, miután hiába várják a többedik terhességi teszt pozitív visszajelzését. A meddőség nem válogat, életkortól, nemtől függetlenül érinthet bárkit. Amennyiben felmerül a gyanúja, érdemes minél korábban, már a meddőség tüneteinek első észlelésekor szakorvoshoz fordulni, hiszen sok esetben az idő fontos tényező lehet a meddőség kezelésében. De mik is ezek a figyelmeztető tünetek?

A meddőség legfőbb tünetei

 1. védekezés nélkül, 12 hónap elteltével sem sikerült a teherbe esés
 2. sikerült ugyan a fogantatás, de legalább kétszer történt spontán vetélés

A meddőség okai lehetnek biológiaiak, lelkiek, sőt, akár társadalmiak is. Pár évtizeddel ezelőtt a családalapítás főként a nők húszas évei elejére volt jellemző, manapság azonban ez akár több évtizeddel is kitolódhat – a nők gyakran csupán a harmincas éveikben vállalják az első gyermeküket. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a fogamzóképesség, tehát mind a női, mint a férfi oldalról kevesebb esély lesz a természetes úton történő fogantatásra.

„Meddő vagyok?” – Ekkor érdemes szakemberhez fordulni!

A meddőség gyanúja több esetben is fennállhat: ilyen például a 12 hónapnyi sikertelen próbálkozás, ami 6 hónapra is lecsökkenhet, amennyiben a pár női tagjának életkora eléri vagy meghaladja a 35 évet – a nők legtermékenyebb időszaka 20 és 35 éves koruk között van, ezután rohamosan elkezd csökkeni a fogamzás esélye, valamint nő a vetélések eshetősége. Meddőségre utalhatnak továbbá a következő jelek, tünetek is:

 • spontán vetélések
 • menstruációs zavarok: a havi ciklus hosszabb ideje szabálytalan, ritkább vagy elmarad, a menstruációs vér erőteljesebb a megszokottnál, alvadékos
 • fokozott alhasi fájdalmak, görcsök, akár a menstruáció alatt vagy attól függetlenül
 • az együttlétek alatt tapasztalható ismeretlen fájdalom
 • az otthoni ovulációs tesztek egyike se mutat tüszőrepedést
  merevedési zavarok
 • korábbi fertőzések
 • korábbi vagy még fennálló, lappangó nemi betegségek
 • a hormonháztartás abnormális működése
 • inzulinrezisztencia (IR)
 • cukorbetegség
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
 • stresszes életmód
 • lelki problémák
 • hosszabb ideje tartó káros szenvedélyek
 • súlyproblémák – főként a hirtelen fogyás vagy hízás

A meddőség okai – meddő párok

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A meddőség kézzelfogható jelei ugyan a nőnél jelentkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag nála keresendő a meddőség oka. Lehetséges, hogy a férfi oldalán található valami olyan tényező, ami a gyermekáldás útjában áll. Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy a meddő párok eseteinek körülbelül 20 százalékában mindkét fél részén találni olyan okot, mely meddőséghez vezet.

A pár mindkét tagját érinthető meddőségi okok

Genetikai okok: A férfiak esetén a leggyakoribb genetikai betegség az alacsony spermiumszám. Erről akkor beszélhetünk, ha az előre meghatározott mintában a hímivarsejtek száma húszmillió alatt van.

A nőknél bizonyos génhibák magas trombózishajlammal járhatnak, ez pedig könnyedén vezethet spontán vetéléshez.

Cukorbetegség: A 2-es típusú diabéteszt, azaz a cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztencia (IR) a hasnyálmirigy fokozott inzulin termelését jelenti. Ez rendkívüli módon képes károsítani bizonyos szerveket, többek között a petefészkeket is.

A férfiak esetén a kialakult cukorbetegség nagyban roncsolja a hímivarsejteket, ezzel csökkentve a termékenységet.

Pajzsmirigy betegségek: A pajzsmirigy nagy szerepet játszik az ösztrogén és a progeszteron termelésében, így ennek a szervnek a zavara komoly hatással lehet a nők és a férfiak nemzőképességére egyaránt, meddőséget kiváltva.

Káros szenvedélyek, egészségtelen életmód: A dohányzás jelentősen csökkenti a férfiak nemzőképességét, a spermiumok érésére gyakorolt negatív hatása révén, ám a nők esetén sem marad következmények nélkül a nikotin és a dohányfüst, esetükben akár korai menopauzát is eredményezhet. A másik gyakori káros szenvedély, az alkohol is negatív hatással van mindkét nem oldalán: a férfiaknál a herék, a nők esetén a petesejtek normális működésére hat hátrányosan.

Az egészségtelen életmódba beletartozik az elhízás is, ami a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt útjába állhat a természetes és problémamentes fogantatásnak, terhességnek. A férfiak esetén ráadásul még a spermiumok minőségének romlásához is vezet.

Lelki, vagyis mentális okok: A meddőség nem csupán szervi eredetű lehet, bizony gyakorta lelki okok állnak a hátterében. A több hónapos sikertelen próbálkozás kiválthat nagyfokú stresszt, teljesítménykényszert, szorongást, ezek pedig mind megakadályozhatják a peteérést vagy épp a spermiumtermelődést, a libidócsökkenésről már nem is beszélve. Tehát lehetséges, hogy a következő hónapban sikerült volna a teherbe esés, de az elvárások és a környezeti nyomás kiváltotta kudarc érzése meddőséghez vezetett

Természetesen mentális problémák bármikor kialakulhatnak, ez esetben, az esetleges nyugtatók, kedélyjavítók és egyéb készítmények is kiválthatnak időszakos meddőséget.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A női meddőség okai

Fertőzések: A meddő nők egy bizonyos százalékánál valamilyen korábbi fertőzésre – például chlamydia, gonorrhoea – vezethető vissza a probléma forrása. A nemi úton terjedő betegség gyakran a petevezeték károsodásához, elzáródásához vezethetnek. Ebben az esetben hiába történik meg a tüszőrepedés, a kiszabadult érett petesejt nem tud a méhbe jutni. Legfontosabb tünetei között szerepel az alhasi fájdalom és a láz. Ilyen jelek esetén azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni, hiszen a petevezeték-, vagy más kismedencei gyulladás nem csupán a meddőség, de a méhen kívüli terhesség kockázatát is növeli.

Prolaktin túltermelődés: A hiperprolaktinémia oka az agyalapi mirigy nem megfelelő működése. A megemelkedett prolaktin szint nem csupán drasztikus súlygyarapodáshoz, hanem az ösztrogén hormonszint csökkenéséhez is vezethet, ami negatív hatással van a petefészek működésére. Így tehát felismerés és kezelés hiányában kétszeresen szerepel a meddőség okai között.

Korábbi műtétek: A kismedencei beavatkozások, mint a művi terhesség-megszakítás, méhen kívüli terhesség, ciszta eltávolítás, gyakran eredményeznek hegesedéseket, melyek szintén okozhatnak meddőséget.

Endometriózis: Akkor beszélhetünk endometriózisról, amikor a méh nyálkahártya-sejtjei a méhen kívül máshol is megjelennek. Ez egyrészt egyfajta belső steril gyulladást hoz létre, a petevezetéken, petefészekben megjelenő sejtek pedig összenövéseket, letapadásokat, cisztákat okozhatnak. Ezek mind a női meddőség okai között szerepelnek, hiszen gátolhatják a fogantatást, rombolhatják a petesejtek minőségét, vagy épp megakadályozhatják a petevezetéken való áthaladást. Az endometriózis legfőbb tüneteit a menstruációs ciklus alatti, valamint a kismedencei fájdalom. Ezeket tapasztalva azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen akár életmódváltással is kezelhető.

Veleszületett rendellenességek: A női meddőség feltárásakor a szaporító szervek fejődési rendellenességeit is számba kell venni: ilyen például az abnormális alak, osztott méhüreg, petefészkek eltérő mérete és elhelyezkedése, szűkült méhnyak.

Daganatok, ciszták és polipok: A hüvelyben, méhben, petevezetékekben vagy petefészkekben kialakuló rosszindulatú daganatok, miómák, ciszták és polipok is okozhatnak meddőséget. Ezek műtéti eltávolítása általában megszünteti a panaszokat

PCOS: A policisztás ovárium szindróma több módon is képes átlépni a női meddőség határát. Az androgén hormon túltengése miatt elmaradhat a peteérés, a petefészkeken vastag, kéregszerű bevonat keletkezhet, ami miatt a petesejtek kilökődése akadályozva lehet, a megrepedt tüszők körül pedig akár 8 milliméteres, folyadékkal teli ciszták alakulhatnak ki. A PCOS kezelése ma már nem lehetetlen, az első tünetek észlelésekor ajánlott orvoshoz fordulni: alhasi fájdalom, görcs, rendszertelen menstruáció, fokozott szőrösödés, pattanásos bőr, hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás, inzulinrezisztencia, hajhullás.

Ovuláció hiánya: A peteérés elmaradása egyértelműen a női meddőség erőteljes oka, hiszen ebben az esetben hiába ép a petevezeték, hiába alkalmas a méh a beágyazódásra, nincs mit megtermékenyítsenek a spermiumok. Az ovuláció elmaradása mögött állhat felborult hormonháztartás, PCOS, de akár menopauza is.

A férfi meddőség okai

Fertőzések: A nemi betegségek és más fertőzések nem csupán a nőknél járhatnak meddőséggel. Az ivarcsatorna-fertőzés, a prosztatagyulladás ondó-rendellenességet, vagy akár a spermiumok hiányát is okozhatják. Ezek a panaszok javarészt antibiotikumos kezeléssel megszüntethető.

Alacsony spermiumszám: Kutatások alapján kijelenthető, hogy a magyar férfiak átlagos spermiumszáma az elmúlt harminc évben folyamatos csökkenő tendenciát mutat: a milliméterenkénti 73 millióról 31 millióra esett vissza. Azonban még így is az átlagos értéken belül van, ami milliliterenként 20–60 millió. Az alsó határ azonban vészesen közel van, ami meddő férfiakat eredményezhet.

Az alacsony spermiumszám mögött genetikai tényezők is állhatnak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a férfi meddőség ilyen jellegű okát a káros szenvedélyek, a nem megfelelő életmód és az étkezési szokások eredményezik.

Veleszületett rendellenességek: A férfiakat érintő fejlődési rendellenességek közül érdemes kiemelni a Klinefelter-szindrómát, ami 500 férfiból egyet érint. Ebben az esetben a férfiak minimum eggyel több X, vagyis női kromoszómával rendelkeznek, ami negatívan befolyásolja a megtermékenyítő-képességüket. Ám ismert olyan rendellenesség is, mely során a herékből hiányzó csírasejteket termelő hám okoz meddőséget.

Merevedési zavarok: A sikertelen családalapítás hátterében az impotencia is állhat. A merevedési zavarok lehetnek, szervi vagy épp lelki eredetűek is, de kiválthatja a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is.

Hormonális okok: A férfi meddőség okai között igen ritkán találunk hormonális eredetűt, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen. Előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy diszfunkcionális működése miatt, a herék egyszerűen nem termelnek spermiumot.

A meddőség kezelése - kivizsgálás

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon
Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Amennyiben meddőség gyanúja áll fenn, fontos, hogy a pár mindkét tagja kivizsgáltassa magát, hiszen csakis így lehet 100 százalékosan feltárni a meddőség okát vagy okait. Sokan aggódva mennek el a különböző tesztekre, vizsgálatokra, pedig a korszerű eljárások ma már teljesen fájdalommentesek.

A meddőségi vizsgálat minden esetben az anamnézis, vagyis kórelőzmény felvételével történik, mely során korábbi betegségekre, műtétekre, fertőzésekre is ki kell térni, teljesen őszintén. Sor kerül az életvitel, életmód pontos ismertetésére is, ebben az esetben is fontos, hogy a meddőségi szakember teljes képet kapjon.

A nőknél számítani kell ultrahangos vizsgálatra, ami elengedhetetlen, végeznek rákszűrést, bizonyos esetekben pedig sor kerülhet a hüvelyváladék, vagy vér alaposabb, laboratóriumi vizsgálatára is, mely során fertőzéseket, lappangó nemi betegségeket keresnek. Átjárhatósági vizsgálat is szóba jöhet, ekkor a petevezeték állapotát ellenőrzik, melyre háromféle módszer áll rendelkezésre: HSG röntgen kontrasztanyag, Echovist ultrahang kontrasztanyag vagy laparoscopia, azaz hastükrözés. Ez utóbbinál feltárhatóak a kismedencei anatómiai viszonyok. Amennyiben laparoscopiára kerül sor, ezzel egy időben általában hysteroscopiát, méhtükrözést is végeznek, mely a méh üregének vizsgálatát jelenti.

A női meddőség okainak feltárása azonban nem kizárólag az orvosi rendelőben történik. A peteérési, ovulációs vizsgálatra otthon kerül sor: menstruációs naptár vezetése, hőmérőzés, hüvelyváladék ellenőrzése. Ezek ismeretében, a peteérés környékén follikulometriával, hüvelyi ultrahanggal ellenőrzik a petesejt méretét, valamint a méhnyálkahártya vastagságát, ezzel is tovább finomítva a kezelést.

A férfiaknál felmerülő meddőség kezelése egy rutinvizsgálattal kezdődik, a termékenységszint ellenőrzésével, mely során az ondó mintának nem csupán a mennyiségét, de a minőségét is vizsgálják. A spermiumfunkció ellenőrzésére az úgynevezett spermium-mozgékonysági tesz (PCT) szolgál: erre körülbelül 6-10 órával az együttlét után kerül sor, a nyakcsatornából levett váladékot 400-szoros nagyításban, mikroszkóp alatt vizsgálják meg, hogy teljes képet kapjanak a méhszájban lévő nyák és a spermiumok kölcsönhatásáról. Ez azért lehet fontos, mivel az ott található nyák egyrészt mechanikus, másrészt immunológiai tulajdonságánál fogva akár akadályozhatja is a hímivarsejtek útját a méhbe, ami így meddőséghez vezet.

Indokolt esetben, a pár mindkét tagja számíthat mikrobiológiai, immunológiai és hormonvizsgálatokra, továbbá a genetikussal való konzultáció is szóba kerülhet, aki segít felderíteni a meddőség hátterében esetlegesen fennálló öröklött problémákat, melyekre tanácsokkal, kezelési javaslatokkal tud reflektálni. A különböző pszichikai gátak – szorongás, teljesítménykényszer… stb. – feloldásában pszichológus segíthet akár egyéni, akár párterápia formájában.

A meddőség kezelése – menete

Amennyiben a meddőségi vizsgálatok során sikerült feltárni valamilyen alapbetegséget – mint a PCOS, cukorbetegség, IR, endometriózis, fertőzés -, akkor a meddőség megszűntetése érdekében ennek a kiváltó oknak a kezelése válik a következő lépéssé. Ez a betegség típusától függően történhet akár egy egyszerű életmódváltással, gyógyszeres kezeléssel, de bizonyos rendellenességekre, betegségek szövődményeire csak műtéti úton van lehetőség reagálni.

Abban az esetben, ha a meddőségi kivizsgálás alatt nem derül fény a meddőség konkrét okára, még mindig nem kell feltétlenül lemondani a gyermekáldásról. Több lehetőség, kezelés is eredményezhet sikeres teherbe esést: petefészek stimuláció, mesterséges spermafelhelyezés (inszemináció), mesterséges megtermékenyítés (lombik program).

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a szakemberhez forduló meddő párok közel 90 százalékának sikerül segíteni.

A meddőség megelőzése

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Ugyan mind a férfi meddőség, mind a női meddőség okai ma már túlnyomó többségben könnyedén felderíthetőek, és a különböző kezeléseknek köszönhetően, a meddőség nagyobb arányban meg is szüntethető, mégis érdemes a megelőzésére fektetni a hangsúlyt.

A gyermekvállalás megfelelő időzítésével sokat javulhat a teherbe esés esélye. 27 éves kor után lassan csökkenni kezd a termékenység, a 35. életévet elérve ez azonban hirtelen felgyorsul. A nőknél számolni kell az esetleges korai menopauzával is, főként, ha a felmenők között tapasztalható volt hasonló. Az efféle rizikót könnyedén el lehet kerülni a korai gyermekvállalással, lehetőleg 20-35 év közötti, hiszen a nők ekkor a legtermékenyebbek.

A türelem is kulcsfontosságú, hiszen az, hogy a próbálkozások harmadik-negyedik hónapjában még nem sikerült teherbe esni, még nem jelenti, hogy baj van. A gyermekvállalás során nem szabad engedni se a külső, se a belső elvárásoknak, nyomásoknak, mivel ezek olyan lelki eredetű problémákhoz vezethetnek – stressz, szorongás -, melyek pszichés meddőséget válthatnak ki.

A káros szenvedélyek elhagyása, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás is nagy szerepet játszik a meddőség megelőzésében. A tényleges babatervezés előtt minimum fél évvel abba kell hagyni ezeket, hiszen idő kell, mire a szaporító szervek regenerálódnak.

Az életmódváltásba a rendszeres testmozgáson túl – véletlenül sem a túlzásba vitt edzés -, az egészségre káros anyagok elkerülése – például bizonyos kozmetikumok, tisztítószerek, adalékanyagok -, a kiegyensúlyozott, nem előre feldolgozott étrend, a BMI szerinti normál testsúly elérése is beletartozik. A teljes életmód megújítás nem megy egyik napról a másikra, érdemes fokozatosan változtatni a szokásokon, mivel a szervezetet ért stressz és sokk is kiválthat időszakos meddőséget.

Termékenységfokozók szedése is javasolt, hiszen ezek segítségével előre felkészülhet a szervezet. A magas hormontartalmú szerek helyett azonban érdemes a teljes egészében természetes alapú készítmények felé fordulni.

Ezek közül a méhpempő emelkedik ki, amit szupertápláléknak is szokás nevezni. A méhpempőt a méhek a termékeny királynő táplálására állítják elő, és többek között:

 • fehérjéket,
 • aminosavakat,
 • vitaminokat (köztük valamennyi B-vitamint, C-vitamint és folsavat),
 • ásványi anyagokat,
 • nyomelemeket,
 • zsírokat és szénhidrátokat,
 • valamint 150-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

Jótékony hatásai között első helyen szerepel a termékenység fokozása – amennyiben kúraszerűen fogyasztják -, de ezen kívül is számtalan haszna van az emberi szervezetre;

 • csökkenti az inzulinrezisztencia tüneteit,
 • segít a hormonháztartás stabilizálásában,
 • valamint erősíti az immunrendszert.

Ezek alapján könnyedén kijelenthető, hogy a méhpempő több oldalról is segít a meddőség okainak megszűntetésében.

A stressz ugyan a mindennapok részét képezi, a családtervezés időszakában mégis érdemes több relaxációs gyakorlatot is kipróbálni, vagy valamilyen más, stresszoldó, stresszcsökkentő módszert keresni. A feszültség se a lelki állapotnak, se a termékenységnek nem tesz jót.

Egy alapos, általános orvosi kivizsgálás során is felbukkanhatnak olyan meglévő betegségek, fertőzések, melyek mindeddig lappangtak a szervezetben, nem produkálva tünetet. Az ilyen típusú meddőség, ezek kezelésével könnyedén megelőzhető. A szövődmények okozta teherbeesési nehézségek is könnyedén elkerülhetőek, amennyiben egy-egy fertőzés azonnali kezelést kap. Épp ezért érdemes figyelni a test jelzéseire, valamint részt venni a rendszeres orvosi vizsgálatokon.

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A Novafam méhpempő kapszula nem csodaszer! A méhpempő, az inozitolok és a többi alkotórész természetes segítőtársként járulhatnak hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka éppen megfelelő legyen.

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.