Mik a meddőség jelei és kezelési lehetőségei?

A családalapítás egy komoly, ugyanakkor csodás döntés, ami egy párkapcsolaton belül bármikor aktuálissá válhat. Vannak, akik már a húszas éveik elején szeretnének gyermeket, de az sem ritka, ha ez a negyvenedik életév környékére tolódik. Bármikor is merüljön fel a gyermekvállalás kérdése, egy valami beárnyékolhatja a felszabadult örömöt, ez pedig a meddőség. Mik lehetnek a meddőség okai, tünetei, valamint miként történhet a meddőség kezelése, megelőzése? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában nyújtunk most segítséget!

Mi a meddőség? Mikor számít egyáltalán valaki meddőnek?

Orvosi értelemben akkor beszélhetünk meddőségről, ha egy év folyamatos, védekezés nélküli próbálkozás sem eredményez várandósságot, vagy a terhesség létrejön ugyan, tehát a fogantatás megtörténik, de ez spontán vetéléssel végződik.

Meddőségről azoknál a pároknál is beszélhetünk, akiknek már született korábban gyermekük, de a családbővítés fogantatási vagy kihordási komplikációkba ütközik. Esetükben másodlagos meddőség állhat fenn, ami gyakoribb, mint az elsődleges.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, a meddőség világviszonylatban minden hetedik gyermekre vágyó párt érinti, itthon ez körülbelül 120 ezer teherbe esési nehézségekkel küzdő párt jelent.

A meddőség okai között külső és belső tényezők is állhatnak. Sokan még manapság is úgy vélik, csupán női meddőség létezik, pedig szinte ugyanakkora arányban van jelen a férfiak terméketlensége is. A meddőség nem csupán fiziológiai vonatkozású probléma, hiszen a vágyott gyermekáldás elmaradása során megélt kudarcok, a párkapcsolat minőségének romlásához, akár végéhez is vezethetnek, de egyéni mentális panaszokat is okozhatnak, mint a depresszió vagy a szorongás.

Abban az esetben, ha a babaprojekt már több mint egy éve sikertelen, vagy a fogantatást követően spontán vetélés történt, mindenképp ajánlott felkeresni nőgyógyászt, meddőségi szakorvost. A meddőség okai között szerepelhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek rövid kezelést követően könnyedén megszüntethetőek, de az is előfordulhat, hogy az idő komoly szerepet játszhat az áhított gyermekvállalás során.

Mik a meddőség legbiztosabb jelei

A meddőség tünetei, jelei: ezekre figyeljen, ha családot alapítana

„Honnan tudom, hogy meddő vagyok?” – sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést, miután hiába várják a többedik terhességi teszt pozitív visszajelzését. A meddőség nem válogat, életkortól, nemtől függetlenül érinthet bárkit. Amennyiben felmerül a gyanúja, érdemes minél korábban, már a meddőség tüneteinek első észlelésekor szakorvoshoz fordulni, hiszen sok esetben az idő fontos tényező lehet a meddőség kezelésében. De mik is ezek a figyelmeztető tünetek?

A meddőség legfőbb tünetei

 1.  védekezés nélkül, 12 hónap elteltével sem sikerült a teherbe esés
 2.  sikerült ugyan a fogantatás, de legalább kétszer történt spontán vetélés

A meddőség okai lehetnek biológiaiak, lelkiek, sőt, akár társadalmiak is. Pár évtizeddel ezelőtt a családalapítás főként a nők húszas évei elejére volt jellemző, manapság azonban ez akár több évtizeddel is kitolódhat – a nők gyakran csupán a harmincas éveikben vállalják az első gyermeküket. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a fogamzóképesség, tehát mind a női, mint a férfi oldalról kevesebb esély lesz a természetes úton történő fogantatásra.

„Meddő vagyok?” - Ekkor érdemes szakemberhez fordulni!

A meddőség gyanúja több esetben is fennállhat: ilyen például a 12 hónapnyi sikertelen próbálkozás, ami 6 hónapra is lecsökkenhet, amennyiben a pár női tagjának életkora eléri vagy meghaladja a 35 évet – a nők legtermékenyebb időszaka 20 és 35 éves koruk között van, ezután rohamosan elkezd csökkeni a fogamzás esélye, valamint nő a vetélések eshetősége. Meddőségre utalhatnak továbbá a következő jelek, tünetek is:

 • spontán vetélések
 • menstruációs zavarok: a havi ciklus hosszabb ideje szabálytalan, ritkább vagy elmarad,  a menstruációs vér erőteljesebb a megszokottnál, alvadékos
 • fokozott alhasi fájdalmak, görcsök, akár a menstruáció alatt vagy attól függetlenül
 • az együttlétek alatt tapasztalható ismeretlen fájdalom 
 • az otthoni ovulációs tesztek egyike se mutat tüszőrepedést
 • merevedési zavarok 
 • korábbi fertőzések
 • Korábbi vagy még fennálló, lappangó nemi betegségek
 • a hormonháztartás abnormális működése
 • inzulinrezisztencia (IR)
 • cukorbetegség
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
 • stresszes életmód
 • lelki problémák
 • Hosszabb ideje tartó káros szenvedélyek
 • súlyproblémák – főként a hirtelen fogyás vagy hízás    

A meddőség kezelése - kivizsgálás

Amennyiben meddőség gyanúja áll fenn, fontos, hogy a pár mindkét tagja kivizsgáltassa magát, hiszen csakis így lehet 100 százalékosan feltárni a meddőség okát vagy okait. Sokan aggódva mennek el a különböző tesztekre, vizsgálatokra, pedig a korszerű eljárások ma már teljesen fájdalommentesek.

A meddőségi vizsgálat minden esetben az anamnézis, vagyis kórelőzmény felvételével történik, mely során korábbi betegségekre, műtétekre, fertőzésekre is ki kell térni, teljesen őszintén. Sor kerül az életvitel, életmód pontos ismertetésére is, ebben az esetben is fontos, hogy a meddőségi szakember teljes képet kapjon.

A nőknél számítani kell ultrahangos vizsgálatra, ami elengedhetetlen, végeznek rákszűrést, bizonyos esetekben pedig sor kerülhet a hüvelyváladék, vagy vér alaposabb, laboratóriumi vizsgálatára is, mely során fertőzéseket, lappangó nemi betegségeket keresnek. Átjárhatósági vizsgálat is szóba jöhet, ekkor a petevezeték állapotát ellenőrzik, melyre háromféle módszer áll rendelkezésre: HSG röntgen kontrasztanyag, Echovist ultrahang kontrasztanyag vagy laparoscopia, azaz hastükrözés. Ez utóbbinál feltárhatóak a kismedencei anatómiai viszonyok. Amennyiben laparoscopiára kerül sor, ezzel egy időben általában hysteroscopiát, méhtükrözést is végeznek, mely a méh üregének vizsgálatát jelenti.

A női meddőség okainak feltárása azonban nem kizárólag az orvosi rendelőben történik. A peteérési, ovulációs vizsgálatra otthon kerül sor: menstruációs naptár vezetése, hőmérőzés, hüvelyváladék ellenőrzése. Ezek ismeretében, a peteérés környékén follikulometriával, hüvelyi ultrahanggal ellenőrzik a petesejt méretét, valamint a méhnyálkahártya vastagságát, ezzel is tovább finomítva a kezelést.

A férfiaknál felmerülő meddőség kezelése egy rutinvizsgálattal kezdődik, a termékenységszint ellenőrzésével, mely során az ondó mintának nem csupán a mennyiségét, de a minőségét is vizsgálják. A spermiumfunkció ellenőrzésére az úgynevezett spermium-mozgékonysági tesz (PCT) szolgál: erre körülbelül 6-10 órával az együttlét után kerül sor, a nyakcsatornából levett váladékot 400-szoros nagyításban, mikroszkóp alatt vizsgálják meg, hogy teljes képet kapjanak a méhszájban lévő nyák és a spermiumok kölcsönhatásáról. Ez azért lehet fontos, mivel az ott található nyák egyrészt mechanikus, másrészt immunológiai tulajdonságánál fogva akár akadályozhatja is a hímivarsejtek útját a méhbe, ami így meddőséghez vezet.

Indokolt esetben, a pár mindkét tagja számíthat mikrobiológiai, immunológiai és hormonvizsgálatokra, továbbá a genetikussal való konzultáció is szóba kerülhet, aki segít felderíteni a meddőség hátterében esetlegesen fennálló öröklött problémákat, melyekre tanácsokkal, kezelési javaslatokkal tud reflektálni. A különböző pszichikai gátak – szorongás, teljesítménykényszer… stb. – feloldásában pszichológus segíthet akár egyéni, akár párterápia formájában.

A meddőség kezelése – menete

Amennyiben a meddőségi vizsgálatok során sikerült feltárni valamilyen alapbetegséget – mint a PCOS, cukorbetegség, IR, endometriózis, fertőzés -, akkor a meddőség megszűntetése érdekében ennek a kiváltó oknak a kezelése válik a következő lépéssé. Ez a betegség típusától függően történhet akár egy egyszerű életmódváltással, gyógyszeres kezeléssel, de bizonyos rendellenességekre, betegségek szövődményeire csak műtéti úton van lehetőség reagálni.

Abban az esetben, ha a meddőségi kivizsgálás alatt nem derül fény a meddőség konkrét okára, még mindig nem kell feltétlenül lemondani a gyermekáldásról. Több lehetőség, kezelés is eredményezhet sikeres teherbe esést: petefészek stimuláció, mesterséges spermafelhelyezés (inszemináció), mesterséges megtermékenyítés (lombik program).

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a szakemberhez forduló meddő párok közel 90 százalékának sikerül segíteni.

A meddőség megelőzése

Ugyan mind a férfi meddőség, mind a női meddőség okai ma már túlnyomó többségben könnyedén felderíthetőek, és a különböző kezeléseknek köszönhetően, a meddőség nagyobb arányban meg is szüntethető, mégis érdemes a megelőzésére fektetni a hangsúlyt.

A gyermekvállalás megfelelő időzítésével sokat javulhat a teherbe esés esélye. 27 éves kor után lassan csökkenni kezd a termékenység, a 35. életévet elérve ez azonban hirtelen felgyorsul. A nőknél számolni kell az esetleges korai menopauzával is, főként, ha a felmenők között tapasztalható volt hasonló. Az efféle rizikót könnyedén el lehet kerülni a korai gyermekvállalással, lehetőleg  20-35 év közötti, hiszen a nők ekkor a legtermékenyebbek.

A türelem is kulcsfontosságú, hiszen az, hogy a próbálkozások harmadik-negyedik hónapjában még nem sikerült teherbe esni, még nem jelenti, hogy baj van. A gyermekvállalás során nem szabad engedni se a külső, se a belső elvárásoknak, nyomásoknak, mivel ezek olyan lelki eredetű problémákhoz vezethetnek – stressz, szorongás -, melyek pszichés meddőséget válthatnak ki.

A káros szenvedélyek elhagyása, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás is nagy szerepet játszik a meddőség megelőzésében. A tényleges babatervezés előtt minimum fél évvel abba kell hagyni ezeket, hiszen idő kell, mire a szaporító szervek regenerálódnak.

Az életmódváltásba a rendszeres testmozgáson túl – véletlenül sem a túlzásba vitt edzés -, az egészségre káros anyagok elkerülése – például bizonyos kozmetikumok, tisztítószerek, adalékanyagok -, a kiegyensúlyozott, nem előre feldolgozott étrend, a BMI szerinti normál testsúly elérése is beletartozik. A teljes életmód megújítás nem megy egyik napról a másikra, érdemes fokozatosan változtatni a szokásokon, mivel a szervezetet ért stressz és sokk is kiválthat időszakos meddőséget.

Termékenységfokozók szedése is javasolt, hiszen ezek segítségével előre felkészülhet a szervezet. A magas hormontartalmú szerek helyett azonban érdemes a teljes egészében természetes alapú készítmények felé fordulni. 

Ezek közül a méhpempő emelkedik ki, amit szupertápláléknak is szokás nevezni. A méhpempőt a méhek a termékeny királynő táplálására állítják elő, és többek között: 

 • fehérjéket, 
 • aminosavakat, 
 • vitaminokat (köztük valamennyi B-vitamint, C-vitamint és folsavat), 
 • ásványi anyagokat, 
 • nyomelemeket, 
 • zsírokat és szénhidrátokat, 
 • valamint 150-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz. 

Jótékony hatásai között első helyen szerepel a termékenység fokozása – amennyiben kúraszerűen fogyasztják -, de ezen kívül is számtalan haszna van az emberi szervezetre; 

 • csökkenti az inzulinrezisztencia tüneteit, 
 • segít a hormonháztartás stabilizálásában, 
 • valamint erősíti az immunrendszert. 

Ezek alapján könnyedén kijelenthető, hogy a méhpempő több oldalról is segít a meddőség okainak megszűntetésében.

A stressz ugyan a mindennapok részét képezi, a családtervezés időszakában mégis érdemes több relaxációs gyakorlatot is kipróbálni, vagy valamilyen más, stresszoldó, stresszcsökkentő módszert keresni. A feszültség se a lelki állapotnak, se a termékenységnek nem tesz jót.

Egy alapos, általános orvosi kivizsgálás során is felbukkanhatnak olyan meglévő betegségek, fertőzések, melyek mindeddig lappangtak a szervezetben, nem produkálva tünetet. Az ilyen típusú meddőség, ezek kezelésével könnyedén megelőzhető. A szövődmények okozta teherbeesési nehézségek is könnyedén elkerülhetőek, amennyiben egy-egy fertőzés azonnali kezelést kap. Épp ezért érdemes figyelni a test jelzéseire, valamint részt venni a rendszeres orvosi vizsgálatokon. 

„Nem volt rendszeres sem a ciklusom, sem a peteérésem, és gondoltam a hormonos kezelés helyett először kipróbálok inkább valamilyen természetes gyógymódot, így akadtam rá a méhpempőre. 3 havi adag kiszedése után már rendszeressé vált a menzeszem, de azt is tapasztaltam, hogy körülöttem mindenki kidőlt a náthától, csak én voltam egészséges. 2 hónappal ezután estem teherbe, eddig szerencsére minden nagyon jól megy.”

Zsuzsanna, Észak-Komárom
„Annyira gyenge volt a méhnyálkahártyám, hogy az orvosom szerint csak a lombik program tudott volna rajtunk segíteni, mivel a beültetéskor egy ragasztóanyaggal kenték volna be a méhnyálkahártyámat, hogy a megtermékenyített petesejt a méhben tudjon maradni. A kúra második hónapja után már a duplájára vastagodott a méhnyálkahártya, és a 4. hónapban már teherbe is estem, természetes úton. Most a 18. hétben vagyok.”

Szilvia, Zólyom

A Novafam méhpempő kapszula nem csodaszer! A méhpempő, az inozitolok és a többi alkotórész természetes segítőtársként járulhatnak hozzá, hogy a szervek, a sejtek, a hormonok összjátéka éppen megfelelő legyen.

Send this to a friend