Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Termékenység fokozására terhesvitamin?

A várandós vitaminok bizonyítottan hozzájárulnak a magzat és a kismama egészségéhez, valamint a fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez. Sok kérdés merül fel azonban a mai napig a szedésükkel, összetevőikkel kapcsolatban, valamint több tévhit is kering a köztudatban.

Itt az igazság!

A terhesvitaminokat magzatvédő vitaminoknak is nevezhetnénk, hiszen olyan komplex multivitamin-készítményekről van szó, melyeket a kismama és a fejlődő magzat igényei szerint állítottak össze. Ezek mindegyike olyan létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, melyek támogatják a magzat megfelelő fejlődését, a kismama egészségét, valamint a szülés utáni gyorsabb regenerálódást.

Mikor érdemes terhesség alatti vitaminokat szedni?

A kismama vitaminokat elsősorban a terhesség időszakában ajánlott szedni, de bizonyos fajta várandós vitaminokat már a babatervezéskor is érdemes elkezdeni, mivel felkészítik a nő szervezetét a várandósság időszakára, továbbá nagy szerepet játszanak a magzat korai fejlődésében, amikor még nem is lehet sejteni, hogy megtörtént a fogantatás. A szülés után is hasznosak lehetnek a kismama vitaminok, egészen pontosan a szoptatási időszakban, mivel ekkor az anya vitamin- és tápanyagigénye megnő.

A terhesség alatti vitaminok összetétele

A várandós vitaminkészítmények bizonyos dolgokban megegyeznek: tartalmaznak olyan alapvető vitaminokat, mint az A-, C-, D-, E- és különböző B-vitaminok, továbbá magas a vas, a réz, a kalcium, a cink, szelén és a magnézium tartalmuk is.

Magyarországon kifejezetten ajánlott a szervezet stabil és egészséges működéséhez elengedhetetlen nyomelem, a jód plusz bevitele is, mivel több kutatás rávilágított, hogy hazánkban a lakosság körülbelül 80 százalékának elégtelen a jódellátottsága. Ez alól a pajzsmirigy problémákkal küzdő nők kivételt képeznek, számukra ugyanis a jódmentes készítmények ajánlottak.

A terhesvitaminok fontos összetevője továbbá a folsav, ami csökkenti a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulásának kockázatát. Emiatt is javasolt a kismama vitamint már a babatervezéskor elkezdeni szedni, hiszen mire a terhesség korai jelei megmutatkoznak, a magzat komoly fejlődési lépéseket tesz.

Az omega-3 zsírsavakra elsősorban a második trimesztertől lesz nagy szükség, mivel hozzájárul a kismama megfelelő keringéséhez, valamint a magzat agyának, szemének fejlődéséhez. A szemnek a harmadik trimeszter során további tápanyag szükséglete van, melyet leginkább luteinnel lehet biztosítani.

Három trimesztert, valamint terhesség előtti és utáni időszakot különböztetünk meg, ezekben a magzatnak / újszülöttnek és a kismamának különböző vitaminokra, ásványi anyagokat és nyomelemekre van szüksége.

Ennek megfelelően többféle terhesség alatti vitamin közül lehet választani:

  • Komplex terhesvitamin, a várandósság előtti, alatti és utáni időszakra
  • Babatervezés időszakában szedhető várandós vitamin
  • Első trimeszterben szedhető kismama vitamin
  • Második trimeszterben szedhető kismama vitamin
  • Harmadik trimeszterben szedhető kismama vitamin
  • Szoptatás alatt szedhető terhesvitamin

Az, hogy pontosan mit és milyen mennyiségben tartalmaz egy adott várandós vitamin, függ a gyártótól és a készítmény konstrukciójától is, tehát érdemes alaposan utánanézni az összetevőknek. A szokásostól eltérő anamnézis – korábbi betegségek, műtétek, jelenlegi egészségügyi problémák, gyógyszerek szedése – ismeretében ajánlott szakorvos véleményét kérni.

Bár vitaminkészítményekről van szó, mégsem teljesen ártatlanok, több olyan összetevőjük is ismert, melyeket túl lehet adagolni. A terhesség alatti vitaminok ajánlott napi mennyiségét tehát sosem szabad túllépni, ami készítményenként a napi egy tablettától akár a háromig is terjedhet.

Tévhitek a terhesvitaminokról

A várandós vitaminokkal kapcsolatban sok téves információ él a kismamákban. Most a leggyakrabban felmerülő tévhiteket fogjuk lerombolni.

1. A terhesség alatti vitaminok helyes táplálkozással kiválthatóak

A megfelelő mennyiségű és minőségű ételek elméletileg elegendő ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaznak, de a mostani táplálkozási szokások– feldolgozott élelmiszerek, génkezelt, lámpa alatt nevelt növények – és a kismamák megnövekedett szükségleteinek figyelembevételével, ez gyakorlatilag elérhetetlen. A magasabb korban történő gyermekvállalás még indokoltabbá teszi a várandós vitaminok szedését, mivel 35-40 éves kor körül megjelennek a különböző hiánybetegségek.

2. Óriás babák születnek, a kismamák pedig meghíznak a terhesvitaminoktól

Sokan hiszik, hogy a babák, vagy a kismamák nagyobb súlya a várandós vitaminoknak köszönhetőek, ám ez így önmagában nem igaz. Ennek okai elsősorban a kismama genetikájában, életmódjában és táplálkozásában keresendőek. Az olyan terhesvitaminok, melyekben magas a különböző B-vitamin tartalom, ugyanakkor eredményezhetnek a harmadik trimeszterben súlygyarapodást. Ez könnyedén kiküszöbölhető olyan kismama vitaminnal, melyben kisebb ez a mennyiség.

3. A kismama vitaminokat csak a szülésig kell szedni

A szoptatás során az újszülött az anyatejen keresztül jut hozzá a fejlődéséhez elengedhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez. Épp emiatt – akárcsak a terhesség során – ezeket érdemes az anyának a terhesség alatt is szedett vitaminok vagy kifejezetten a szoptatási időszakra ajánlott készítmények segítségével pótolnia.

A termékenység elősegítése

A várandós vitaminok ugyan rendelkeznek olyan összetevőkkel, melyek alkalmasak a termékenység növelésére – ilyen például a folsav, ami nem csupán a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát és a korai vetélés esélyét csökkenti, de elősegítheti a fogantatást is. Ugyanakkor nem szabad összetéveszteni a várandós vitaminokat a termékenységfokozókkal, ezek a készítmények ugyanis specifikusan olyan összetevőket tartalmaznak, melyek támogatják, elősegítik a peteérést, a fogantatást, valamint a beágyazódást, továbbá vannak kifejezetten férfi termékenységet növelő szerek is.

A termékenység fokozásáért tehát elsősorban a kifejezetten termékenységet növelő készítmények szedése az ajánlott. Segíthet azonban a káros szenvedélyektől és a stressztől mentes életmód és a rendszeres testmozgás is.

Vannak olyan természetes szerek, melyek fogyasztásával a várva várt terhesség elősegíthető – ezek bizonyos termékenységnövelő készítményben is megtalálhatóak:

  • Méhpempő – A benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, enzimek és fehérjék többek között jótékony hatással vannak a hormonműködésre, melyet stabilizálva a méhpempő termékenység fokozó hatással bír.
  • Barátcserje – Pozitív hatással van a progeszteron szintre, valamint csökkenti a prolaktin szintet is, így segítve a termékenységet.
  • Fehér fagyöngy – Szabályozza a hormonháztartást, keringésjavítóként pedig erősíti a méhfalat és segít az embrió megtapadásában.

Önnek mi a véleménye erről a cikkről?

Egyetért vele vagy teljesen máshogy látja?  Írja meg nekünk!

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.