Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Beágyazódás segítése méhpempővel?

A teherbeesés egyik legjelentősebb fázisa maga a beágyazódás. A megtermékenyített petesejt, más néven zigóta útja ezzel ér véget, de ez a vég valami csodálatos dolog kezdete, méghozzá a terhességé. Épp ezért elengedhetetlen, hogy ne csak maga a fogantatás, hanem az embrió beágyazódás elősegítése is kulcsfontosságú legyen a családtervezés során.

Mi az a beágyazódás?

Elsőként fontos tisztázni, hogy mit is jelent az embrió beágyazódás. Az ovuláció során az érett petesejt kilökődik a petefészekből, és a petevezetékbe kerül. Erre reagálva a méhben is változások következnek be: a méhnyálkahártya (endometrium) vastagabbá válik, és megtelik különböző tápanyagokkal.

Ideális esetben a petesejt útja során találkozik egy nemzőképes hímivarsejttel, ami megtermékenyíti. Ezután már zigótának nevezzük, útja pedig akár 5-7 napon át is tarthat, míg végül eléri a méhet. Közben tovább osztódik és hólyagcsírává (blasztocisztává) válik, majd 2-3 napon belül megtapad a méhnyálkahártyában, rácsatlakozva az anya vérkeringésére. A beágyazódással egyidőben megkezdődik a köldökzsinór, a magzatburok és a méhlepény fejlődése. Innentől beszélhetünk embrióról, ami 40 héten át tartó fejlődése során új életté válik.

A beágyazódás csodálatos és egyben gyönyörű folyamata azonban nem minden esetben tud létrejönni, hiszen egyszerre több feltételnek is adottnak kell lennie hozzá.

A sikeres beágyazódás feltételei:

 • a petesejt és a spermium megfelelő minősége
 • egészséges, gyulladásmentes petefészkek és méh
 • optimálisan működő hormonháztartás
 • hatékony immunrendszer
 • nemzőképes/ termékeny kor

A beágyazódás és a sikertelen beágyazódás jelei

A megtermékenyített petesejt beágyazódását testi tünetek is követhetik. Ezeket nem mindenki érzi, vagy csak nem veszi észre, de amennyiben nyomon követjük a ciklusunkat, felismerhetőek a korai terhesség árulkodó tünetei.

A beágyazódás jelei:

 • alhasi, derék fájdalom, ami lehet görcsös vagy szúró
 • megemelkedett testhőmérséklet, akár hőemelkedés is
 • pecsételő vérzés
 • szédülés
 • haspuffadás
 • emésztés lassulása
 • általános rosszullét
 • fejfájás
 • hangulatingadozás
 • mellérzékenység

A beágyazódás apró, de árulkodó jeleiről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashat. Azonban nem csupán a sikeres megtapadásnak vannak jelei.

A sikertelen terhességek leggyakoribb oka beágyazódási zavar: a megtermékenyített petesejt az esetek 70-75 százalékában nem képes beágyazódni, elhal. A sikertelen beágyazódás adódhat abból, hogy a méhnyálkahártya vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy befogadja a megtermékenyített petesejtet, vagy a hólyagcsíra (blasztociszta) állapot előtt, még zigótaként érkezik meg a méhbe.

Éppen ezért elengedhetetlen az embrió megtapadás elősegítése témakörében is tájékozódni, és célirányosan felkészíteni a női és a férfi szervezetet a tervezett terhesség előtt.

A sikertelen beágyazódás jelei között nem igazán lehet olyan, a ciklustól idegen tüneteket érzékelni, mint a sikeres beágyazódáskor. Mivel nem tapad meg a blasztociszta (a hólyagcsíra állapotot elérő petesejt), a szervezet sárgatest-hormonszintje lecsökken, aminek következtében a méhnyálkahártya leválik és az elhalt, megtapadni képtelen petesejttel együtt, menstruációs vérzésként távozik.

Embrió beágyazódás segítése méhpempővel

A szupertápláléknak is nevezett méhpempőt  a méhek állítják elő, mellyel elsősorban a termékeny méhkirálynő táplálkozik. Több más kedvező élettani hatása mellett, a méhpempő erős termékenységfokozó, valamint a petesejt minőségének javítása, és az embrió beágyazódás elősegítése szempontjából is jelentős szerephez jut. 

Az érett petesejt megtermékenyülése még nem jelent garanciát a sikeres teherbeesésre. Legalább ennyire jelentős a méhnyálkahártyában való megtapadása, hiszen enélkül nem jön létre terhesség, beágyazódás hiányában a már osztódásnak indult megtermékenyített petesejt elhal és a következő menstruációval távozik. A méhpempő az embrió megtapadás elősegítése szempontjából, akár meddőséget előidéző betegség – PCOS (policisztás ovárium szindróma), cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar – esetén is képes jótékonyan hatni a szervezetre, és támogatni a sikeres beágyazódás létrejöttét.

A méhpempő serkenti a progeszteron-, azaz sárgatest-hormon termelődését, mely egyrészt a terhességi méhnyálkahártya táplálásáért fele, továbbá megakadályozza a beágyazódást követő menstruációt, így az embrió megtapadás elősegítése mellett, a méhpempő közvetve a terhesség megtartásában is segíthet.

A sikeres beágyazódás nélkülözhetetlen hormonjaiból, a kor előrehaladtával egyre kevesebbet képes előállítani a szervezet, így különösen a 35 év feletti, gyermekre vágyó nők esetén lehet fontos a méhpempő jóótékony hatása.

A lombikprogramban részt vevő párok számára is ajánlott, már az első beültetés előtt pár hónappal megkezdeni a méhpempő szedését, ami így nem csupán a peteérést, de a beültetett embrió beágyazódását is képes támogatni.

A méhpempőnek van mellékhatása?

Mivel a méhpempő csak természetes anyagokat tartalmaz és mentes a mesterséges hormonoktól, hosszabb távú fogyasztása esetén sem kell káros mellékhatásoktól tartani. Kivételt képeznek ez alól azok, akik már tapasztaltak túlérzékenységet méhcsípés esetén vagy bárminemű méhészeti termék fogyasztásakor, mivel náluk allergiás reakciót válthat ki.

Az alacsony vérnyomással rendelkezők esetén mindenképp érdemes orvosi felügyelet és folyamatos vérnyomás-ellenőrzés mellett megkezdeni a méhpempő szedését, mivel az egyik élettani hatása a vérnyomás csökkentése.

Miért tart egy sikeres méhpempő kúra 3-6 hónapig?

A termékenységfokozás, valamint az embrió beágyazódás elősegítése esetén a méhpempő szedése kúraszerűen ajánlott. A tervezett várandósság előtt 3-6 hónappal érdemes mind a nők, mind a férfiak számára elkezdeni a szedését. Mivel más étrend-kiegészítőkhöz hasonlóan, a méhpempő is rendszeres szedés mellett fejti ki jótékony hatásait, ajánlott az első trimeszter alatt is végig szedni, de a terhesség további szakaszaiban határozottan nem ajánlatos.

Éppen ezért javaslom, hogy próbálja ki a Novafam méhpempő kapszuláit! A nagyobb arányban méhpempőt tartalmazó Novafam FERTILE kapszula a termékenység fokozására, a peteérés és a teherbeesés elősegítésére, továbbá a megtermékenyített petesejt beágyazódásának támogatására ajánlom. 

A nagyobb arányban Myo- és D-chiro-inozitolt tartalmazó Novafam INOSIT kapszulát pedig a meddőség egyik fő okának tartott PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén ajánlom. Mind a méhpempő, mind az inozitolok hatékonyan serkentik a peteérést és kifejezetten a sejtek megromlott szénhidrát-anyagcseréjének helyre hozatalában segíthetnek

Férfiak számára, mind a spermiumszám, mind a mozgékonyság, mind a minőség fokozására a Novafam MAN magas hatóanyag tartalmú méhpempő kapszulát ajánlom. Rendelje meg most!

Önnek mi a véleménye erről a cikkről?

Egyetért vele vagy teljesen máshogy látja?  Írja meg nekünk!

“Beágyazódás segítése méhpempővel?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Helló a párom május 1 fogant meg akkor előtte hanynapal kellet együtt lennem hogy május 1 legyen terhes

  Válasz

Szóljon hozzá!

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.