Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Az együttlétek és a táplálék-kiegészítők fontossága

Az együttlétek időzítése és gyakorisága

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Akármelyik módszert is alkalmazzuk, fontos azzal tisztában lennünk, hogy a tüszőrepedést követően, a petesejt csupán 24 órán át marad életképes, viszont az egészséges spermium a peteérést megelőző 4 napban is nemzőképes állapotban várhatja a petesejtet a női szervezetben. Így a peteérés előtt 4 nappal és a peteérést követő 24 óra a termékeny időszakunk.

A legújabb kutatások igazolják, hogy a gyors után termelődés jó hatással van a spermium minőségére, így tehát próbáljunk arra törekedni, hogy a  lehető legtöbbet legyünk együtt a párunkkal ebben az időszakban. Sok orvos a napi minimum egyszeri, de akár naponta többszöri együttlétet javasolja.

Az együttlétek minősége

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A teherbeesés elősegítése szempontjából semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy egyes pózok jobbak vagy hatásosabbak lennének másoknál. A fizika törvényeit azonban érdemes kihasználni, így az együttlét után a nőnek még ajánlott 5-10 percig fekve maradnia.

A nők 95 százalékának a méhszája előre hajlik. Viszont a fennmaradó 5% esetében a hátrahajló méhszáj megnehezítheti a fogantatást. Ha a nőgyógyászati vizsgálat során a nőgyógyászunk megállapította, hogy mi ebbe a szűk csoportba tartozunk, érdemes szeretkezés után 5-10 percet hason fekve segíteni a fogantatást.

Sok pár használ valamilyen síkosítót az együttlétek során, ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy ezek – beleértve az emberi nyálat is – károsíthatják a spermiumokat, tehát a teherbeesés esélyei szempontjából negatívan hathatnak. Amennyiben elkerülhetetlen a síkosító használata – például hüvelyszárazság esetén – érdemes konzultálni nőgyógyásszal, és kifejezetten olyan készítményt választani, ami támogatja a várt teherbeesést.

Egészséges életmód
(különösen 40 éves kor felett)

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Köztudott, hogy a kor előrehaladtával csökken az esély a teherbeesésre. De miért van ez és mit tudunk tenni ellene?

40 éves kor felett a legnagyobb gondot a petesejtünk csökkent száma vagy rossz minősége okozhatja. Még születésünk előtt, az anyaméhben eldől, hogy mennyi petesejt van a szervezetünkben alvó állapotban, amit a szervezet majd hónapról-hónapra elővesz és peteérésre késztet.

Mivel a peteérés a menstruáció kezdetével indul amit körülbelül 12-15 éves korra időzíthetünk, így 40 éves korunkra már logikus, hogy csökken a számuk. A hormonprofil kialakításakor az orvosok többek között a petefészek vagy petesejt tartalékot is figyelik, amit az AMH szinttel hoznak összefüggésbe. Az AMH szintünk mutatja meg, hogy mennyi petesejt tartalékunk van még.

Amíg az AMH szintünk alacsony, de nem nulla, addig van esélyünk teherbe esni.

Viszont 40 év felett nem a petesejtek száma jelenti a fő problémát, hanem a petesejtek minősége. A szervezet a petesejtet 3 hónappal a tervezett peteérés előtt “veszi elő az alvó állapotból” és kelti életre. A szervezetünkben található mitokondriumok úgy viselkednek a szervezetünkben mint egy inkubátor, vagy keltető lámpa. Szerepük, hogy beindítsák a peteérés folyamatát. 40 éves kor felett a mitokondriumok már gyengébbek, (mintha a keltető lámpa kevésbé világítana) és ez okozza, hogy a petesejtek minősége gyengébb lehet. A gyengébb minőségű petesejt pedig vagy meg sem fogan, vagy kezdeti vetéléshez is vezethet.

A jó hír az, hogy tudunk javítani a mitokondriumok állapotán. A peteérést megelőző 3 hónapban a következőkkel befolyásolhatjuk pozitívan a petesejt minőségét:

A teherbeesés elősegítése érdekében érdemes megfontolni az életmódváltást, ami egy komplex folyamat, és elsősorban nem is a gyermekáldás miatt fontos belevágni. Gyakran követik el ugyanis a gyermekre vágyó párok, hogy mindent a teherbe esésnek rendelnek alá. Csupán a várandósságot támogató vitaminok, az ovulációs tesztek, az ütemezett együttlétek körül forog az egész életük. Pedig az általános egészség nagyobb hatással van a terhesség létrejöttében, mint hinnénk:

mind hatással lehetnek a termékenységre a nők és a férfiak esetében egyaránt.

Miért érdemes életmódot
váltani?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Étkezés

Az étrend szempontjából érdemes kétszer is meggondolni, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételt fogyasztunk. Az alábbi ételekből érdemes minél kevesebbet fogyasztani:

Ugyanis ezek:

A teherbeesés esélyének növelése érdekében, mindenképp érdemes kiiktatnia az étrendedből a szóját. Az ebben található fitoösztrogén ugyanis negatívan hathat a hormonháztartásra, így termékenységi nehézségeket okozhat a fogyasztása.

Testsúly

A különböző teherbeesési praktikák között mindig szerepel a megfelelő testsúly elérése, ami a 18,5-25 BMI index közti állapotot jelöli. A kérdés inkább az, hogy miért befolyásolja a súlyunk a termékenységét?

A zsírsejtek ösztrogén hormont termelnek, ideális esetben ez hozzájárul az optimális hormonszinthez, de a túl magas, vagy épp túl alacsony ösztrogénszint – kövérség, soványság – miatt csökken a teherbeesés esélye. Nem szabad azonban drasztikus fogyókúrába kezdeni, mert a teherbeesés elősegítése helyett csak még inkább rontasz a szervezeted állapotán, hiszen fontos tápanyagokat vonsz meg tőle.

Testmozgás

A sportolás számtalan jótékony hatása mellett a termékenység fokozásában is nagy szerepet vállal, ugyanakkor a hirtelen beiktatott, túlságosan megerőltető, kemény edzések épp ellenkező hatást váltanak ki, vagyis csökkenhet a termékenység. A teherbeesés esélyei szempontjából tehát a legjobb, ha rendszeresen, fokozatosan terhelve kezdesz bele a testmozgásba.

Káros szenvedélyek

nem csupán a saját egészségedre, a termékenységedre, de a fejlődő magzatra is rossz hatással vannak.

A rendszeres borfogyasztás akár a felére is csökkentheti a teherbeesés esélyét, a koffein a peteérésre és a spermiumok mozgására van negatív hatással, a dohányzás pedig köztudottan csökkenti a termékenységet. Amennyiben a célod a teherbeesés elősegítése, akkor érdemes már a babaprojektet megelőző 3-6 hónappal felhagyni a dohányzással és a különböző kártékony élvezeti cikkek fogyasztásával. Az alkoholt és a magas koffeintartalmú italokat pedig érdemes mérsékelten kell fogyasztani.

Gyógyszerek elhagyása, mesterséges hormonok kerülése

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Amennyiben bármelyik fél rendszeresen szed antidepresszánst, antipszichotikumot, nyugtatót, altatót, vagy bármilyen más, elsősorban hormontartalmú gyógyszert, mindenképpen konzultálni kell nőgyógyásszal, szakorvossal, hiszen ezek egy része nem csupán a termékenységet, és így a teherbeesést csökkentik, de akár fejlődési rendellenességet, korai vetélést is eredményezhetnek.

Az olyan vegyszereket, amelyek a környezetből kerülnek a szervezetünkbe, és ott hormonszerű hatást váltanak ki, xenohormonoknak nevezzük. Az ilyen mesterséges, testidegen hormonok az orr és a száj nyálkahártyáján, valamint bőrön át is képesek bejutni a szervezetbe, ahol könnyen megzavarhatják és felboríthatják a hormonháztartást, negatívan befolyásolva például:

Ezek közül a terhességet elsősorban az úgynevezett xenoösztrogének akadályozhatják, melyek ösztrogénhormonként viselkedve becsapják a szervezetét, ami így nem termel elegendő ösztrogént.

Miben található xenoösztrogént? Számos, a mindennapi életünk során használt tárgyban van ilyen jellegű testidegen hormon:

Ezek közül különösen veszélyesek a ftalátok, melyeket némi gondos odafigyeléssel, minimálisra csökkentheti az otthonában:

Táplálék-kiegészítők

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A legfontosabb, hogy ne tévessze össze a várandós, terhes vitaminokat a termékenység fokozókkal. A termékenység fokozók:

míg a terhesvitaminok vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a szervezetbe, hogy kellő mennyiségű vitamin jusson a magzatnak és az anyának is.

Léteznek olyan terhes vitamin készítmények, amelyeket még a fogantatás előtt is ajánlanak (sőt, még szülés után, szoptatás alatt is), azonban látni kell, hogy:

biológiailag teljesen más szakasza egy nő szervezetének és egészen más tápanyagokra van szüksége. A teherbeesés elősegítése érdekében összeállított termékenység fokozók ezért specifikusan olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek elősegítik, támogatják:

Ezeket a termékenységnövelő vitaminokat és tápanyagokat külön-külön is beszerezheti, de egyszerűbb megoldást kínálnak a speciális táplálék-kiegészítők, hiszen ezek többségében koncentráltan, és a megfelelő arányban találhatóak a termékenységfokozó vitaminok és tápanyagok.

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.