Novafam - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Teherbeesés első próbálkozásra?

Sokan okkal tartják csupán mítosznak, hogy lehetséges teherbe esni első próbálkozásra, azt gondolom ez azért van, mert sajnos tényleg egyre ritkábban fordul ez elő! A teherbeesés folyamata igen összetett, számos külső, valamint belső tényező befolyásolhatja, ezért nehézségek, problémák esetén érdemes megismerni a különböző teherbe esési praktikákat, és kiválasztani melyik működhet nálad a legjobban.

Ha szeretnél minél hamarabb teherbe esni, fontos, hogy:

 • Stabilizáld a hormonháztartásod! 
 • Száműzd a szervezetedre káros anyagokat például az alkoholt vagy dohány termékeket! 
 • Fokozd a termékenységed! 
 • Tehát igyekezz tudatosan, irányítottan növelni a teherbeesés esélyét!

Ne hidd, hogy baj van, ha nem sikerül a várva várt terhesség 1-2 hónapon belül. A vizsgálatok és tapasztalatok szerint a hormonháztartás szempontjából egészséges nők körében a teherbeesés esélyei egy menstruációs ciklusban összesen 20-30 százalékosak.

Gyakori, hogy a próbálkozást követő 6 hónapon belül sem történik meg a fogantatás, ám érdemes tudni, hogy a nők 80-85 százaléka csak 1 éven belül lesz terhes, és az sem jelent feltétlenül meddőséget, ha 2 éven belül kerül sor a terhességre.

Mitől függ a teherbeesés?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Az egészségi állapottól

Az életkortól

Az életmódtól

Különböző gyógyszerek szedésétől

Betegségektől

Korábbi műtétektől

Az együttlétek gyakoriságától és időzítésétől

A partnerünk termékenységétől

Most összegyűjtöttünk 30 olyan teherbeesési praktikát, amelyek már az első próbálkozások alkalmával is ajánlottak, hiszen nagyban hozzájárulnak a női szervezet hormonháztartásának optimalizálásához. A teherbeesés segítése minden leendő anya számára ajánlott, hiszen csak nyerhet vele.

Álljunk meg egy pillanatra mielőtt bármibe is belevágnánk!

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

1. Orvosi vizsgálatok

Fontos ismerned az egészségügyi állapotod, még mielőtt úgy döntesz, hogy gyermeket szeretnél.

Azt hihetnéd, hogy erre csak akkor van szükség, amikor 1-2 év után sem sikerül a teherbeesés, de lehet több olyan “rejtett” egészségügyi tényező, amelyek gátolják a teherbeesést, vagy akár korai vetéléshez is vezethetnek. Ilyen például a szervezeten belüli rejtett gyulladás is, amit okozhat akár egy rossz fog, de van több fajta vírus és baktérium, amelyek teljesen tünetmentesek lehetnek a szervezetedben.

Az általános egészségi állapotfelmérés, a nőgyógyászati és fogorvosi szűrővizsgálatok során pontos képet kaphatsz többek között:

  • a vércukor, 
  • a vitamin és ásványi anyag szintedről, 
  • a reprodukcióért felelős szervi állapotodról, 
  • valamint a szervezeted teljes körű állapotáról. 

2. Menstruációs ciklus, különösen a peteérés pontos ismerete

A teherbeesés folyamatának megértéséhez elengedhetetlen a menstruációs ciklus pontos ismerete, ezért mielőtt belevágunk, nézzük át, mi az, amit feltétlenül érdemes tudnia róla!

A rendszeres menstruációs ciklus normál esetben 28-30 napos, de a nők 10-20 százalékánál 30-35 napos ciklus figyelhető meg. A rendszertelen ciklus egyik jele lehet annak, hogy valószínűleg valamilyen probléma áll fenn, legtöbbször felborult hormonháztartásról beszélhetünk, de okozhatja a rendszertelen ciklust:

 • ciszta, 
 • mióma, 
 • pajzsmirigy alul- vagy túlműködés 
 • vagy akár PCOS betegség is.

Fontos, hogy tudd az okát annak, hogy miért rendszertelen a ciklusod, azonban szerencsére a fent említett okok nagy hányada könnyen kezelhető a megfelelő étrend-kiegészítőkkel.

Miért annyira kritikus pont a peteérés?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A nők csak akkor képesek teherbe esni ha van peteérésük.

De mi az a peteérés?

A peteérés az a folyamat, amikor a petefészekben a petesejt kb. 20-24 mm nagyságúra fejlődik, majd áthalad a petevezetékbe, hogy találkozzon a spermiummal és megtermékenyüljön.

A peteérés, más szóval ovuláció során, a petesejt körülbelül 24 órát várakozik a petevezetékben a spermiumra, és ez az időszak az, amíg teherbe lehet esni.  Ez nem azt jelenti, hogy minden hónapban csupán egyetlen napja van, amikor a baba megfoganhat.

A hímivarsejtek ugyanis akár 2-4 napig is életképesek, és nemzőképesek:

 • a méhben, 
 • a petevezetékben 
 • és a méhnyakon megtapadva egyaránt.

Tehát, bár maga a petesejt csak 24 óráig él, mégis havonta összesen 4-5 nap van, amikor termékeny lehet, ezért létfontosságú a teherbeesés elősegítése szempontjából, hogy ismerje a ciklusát, tudja, hogy melyek a legtermékenyebb napjai.

Honnan tudhatom, hogy van-e peeérésem?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Több, otthon is elvégezhető módszer áll a rendelkezésünkre, amelyek segítenek a peteérésünk figyelésében ilyen például a(z):

 • Hőmérőzés – A testhő figyelése egy nagyon precíz és átfogó módja annak, hogy megismerjük a ciklusunk és megállapítsuk van-e peteérésünk.

Hogyan csináljam?

Két-három teljes cikluson át, minden nap ébredés után, még mielőtt kiszállnál az ágyból mérd meg a testhőmérsékletedet, lehetőleg digitális hőmérővel, mivel a tized Celzius fokok is fontosak.

Ajánlott erre a célra egy külön lázmérőt vásárolni, mivel a legpontosabban az alap testhőnket a hüvelyben mérhetjük.

Több ingyenes mobil applikáció is létezik már, ami megrajzolja a testhő görbénket, kiértékeli és jelzi a termékeny napokat is. Ilyen, egyszerű és felhasználóbarát app például a Fertility Friend is. (BBS – base body temperature – alap testhő jele a legtöbb angol nyelvű applikációban, amellyel hőgörbét készíthetünk)

Közvetlenül az ovuláció előtt a hőmérséklet alacsonyabbá válik, majd a petesejt kiszabadulásakor hirtelen megemelkedik, ekkor van a teherbeesés legnagyobb esélye. Ezek nem nagy eltérések – átlagosan 0,2-0,4 fok -, de az alábbi minta grafikon szépen szemlélteti.

Novafam hőgörbe

A fenti grafikonból kiolvasható, hogy a menstruáció első napja ebben az adott ciklusban szeptember 3-ra esett és a vérzés 4 napig tartott. A vérzés dátumát és intenzitását magunk tudjuk jelölni az általunk választott applikációban.

Kék sávval van jelölve a follikuláris fázis, amikor a petesejt növekedik. Szeptember 20-a reggelre megnövekedett a grafikonon a testhő, így akkor volt az ovuláció. Tehát a termékeny napjaink a peteérés előtti 4 nap, mivel optimális esetben a hímivarsejtek akár 4 napig is nemzőképesek maradnak a női szervezetben és a peteérést követő 24 óra. Ezt az intervallumot jelzi a függőleges zöld sáv.

A sárga, azaz a luteális szakasz az a tartomány, ahol a megtermékenyült petesejt beágyazódik.

A fenti görbén a testhő esése is jelzi, hogy az alany nem esett teherbe, a menstruációt megelőzően csökkenő testhő előre jelezheti a várható menstruációt.

Nem minden testhő görbe ennyire szabályos, mint a fenti példa, viszont a különböző eltérések utalhatnak hormonális egyensúlyzavarra is. A legtöbb nőgyógyász nagyon sok hasznos információt tud leszűrni a nem “klasszikus” görbéből, tehát, ha az ön görbéje nem szabályos, érdemes megmutatnia nőgyógyászának.

 • Hüvelyváladék – A méhnyaknyák a termékeny időszakban hirtelen nagyobb mennyiségűvé válik, vízszerűen átlátszó, nyúlékony lesz, állagát a legjobban a nyers tojásfehérjéhez lehetne hasonlítani. Ezt mosdóhasználat után, a vécépapíron lehet látni.

Ha tehát a tojásfehérje szerű váladékot észlelünk, valószínűsíthetjük, hogy peteérésünk volt, és akkor még 24 óráig termékenyek vagyunk.

 • Méhnyak – A terméketlen időszakban a méhnyak könnyen elérhető, kemény, ezzel szemben a termékeny napokon a méhnyak feljebb húzódik, nehezebben lehet elérni, puhává, gumiszerűvé válik. Az ilyenfajta vizsgálatot csak alapos kézmosás után, rövid körmökkel végezzük, egy ujjal.
 • Ovulációs teszt – A gyógyszertárakban, drogériákban kapható ovulációs tesztek a vizeletben található LH hormon koncentrációt vizsgálják, és egy bizonyos szint esetén, a peteérési teszt pozitív lesz.

De mi is az az LH és miért érdemes mérni?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

Az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon, ami egy nemi hormon. Ez segíti a tüszőérést, tehát az ovuláció idején éri el a maximális szintet.

A luteinizáló hormon szintje a ciklus során változik: az elején csupán 3-15 mlU/ml, az ovuláció idején akár az 50 mlU/ml-t is meghaladhatja, a ciklus második felében pedig visszacsökken az elején tapasztalt szintre. Éppen ezért az LH szintből következtetni lehet a peteérés idejére.

Az ovulációs tesztek mechanikájukat illetően hasonlóak a terhességi tesztekhez, a középsugaras vizeletből állapítják meg, hogy a ciklus a peteérés környékén tart-e. Egy átlagos ovulációs teszt 25 mlU/ml szint esetén már „pozitív” értéket jelez, így hagy időt az időzítéshez.

Hogyan végezzük a mérést?

A tesztelést a menstuáció végét követő 1 nappal, tehát az utolsó vérzés után 1 nappal kezdjük el, lehetőleg 3-4 óra nem evés és nem ivás után a kora esti órákban. Ettől a naptól kezdve folyamatosan teszteljünk mindennap ugyanabban az időben. Akkor minősül az ovulációs teszt pozitívnak, ha a tesztcsík minimum olyan erős, mint a kontroll csík, vagy erősebb.

Az alábbi kép szemlélteti, hogyan néz ki a teszt a ciklus 7. napjától a 14. napig. Jól látható, hogy az LH hormon szint a 8-9. napon kezd emelkedni, majd a 13. napon a tesztcsík (a bordó csík a teszt bal felén a lenti fotón) már erősebb, mint a kontroll csík (a bordó csík a teszt jobb felén a lenti fotón). A peteérés tehát vélhetően a 13. napon történt, tehát a termékeny napok a peteérés előtti 4 nap és a peteérést követő 24 óra, azaz esetünkben a vérzés kezdetét követő 10-14 napok.

Novafam ovulációs teszt
 • Naptármódszer – Ez a módszer a rendszeres és kiszámítható menstruáción alapszik. Az előző pár ciklus alapján, egy naptár használatával tudjuk kijelölni, hogy melyek a legtermékenyebb napjaink. Egy egészséges női szervezet esetén elmondható, hogy a menstruáció első napjától számított 14. nap környékén következik be a tüszőrepedés, tehát ekkor szabadul ki a fogantatásra alkalmas petesejt. A naptármódszer szerint az ezt megelőző 4 napban és az ezt követő 24 órában a legnagyobb az esély a teherbeesésre – mivel a spermium akár 4 napig is nemzőképesen várakozhat a petesejtre a petevezetékben.

Mi a teendő, ha rendszertelen a ciklusod vagy úgy gondolod, hogy nincs peteérésed?

Novafam Fertile & Inosit méhpempő kapszula - Teherbeesés elősegítése természetes módon

A rendszertelen menstruációs ciklus hátterében legtöbbször a hormonrendszer felborulása, a hormonháztartás egyensúlyának hiánya áll. Ha a szervezetben az egyik hormon túl- vagy alul termelődik, sajnos ez rendszerint negatív hatással van a többi hormonra is, és azok egyensúlya is felborul. Tehát:

 • a pajzsmirigy helytelen működése, 
 • PCOS betegség, 
 • rendszertelen vérzés, 
 • progeszteron hiány okozta “barnázás”

mind-mind összefügghetnek. Ha azt tapasztalod, hogy nincs rendszeres menstruációd, jó eséllyel peteérésed sincs. Ha ezt valamelyik fent említett módszer is megerősíti, akkor feltétlenül érdemes kikérni nőgyógyászod véleményét.

Az elsődleges vizsgálat, amit az orvos ilyen helyzetben elvégez, az úgynevezett hormonprofil. A hormonprofil pontos képet ad hormonjaid működéséről. Ez a menstruációt követő 3. napi vérvételből, 13-14. napi ultrahangból és a 19. napi vérvételből szokott összeállni.

Az első vérvétel és az ultrahangos vizsgálat figyeli az FSH és az LH hormonok szintjét, amelyek a petesejtet peteérésre késztetik, illetve a vizsgálat eredményéből látható maga a peteérés létezése is.

A második vérvétel a progeszteron szintet figyeli, hogy kellő mennyiségű van-e belőle a szervezetünkben, illetve hogy az esetlegesen megtermékenyült petesejt be tud-e ágyazódni. Emellett a vérvételek rávilágítanak az esetleges vitaminhiányra (ugyanis a D3-vitamin kulcsfontosságú a fogantatáshoz), a pajzsmirigy rendszertelen működésére, de más problémákra is rávilágíthat.

Ha bebizonyosodik, hogy a hormonháztartásod felborult vagy nincs peteérésed, akkor az orvosok különféle hormonpótlással – vényköteles gyógyszeres kezeléssel tudnak hatni a szervezetre.

Ha viszont nem szeretnél hormonokat szedni, természetes úton is elérhetsz nagyon jó eredményeket. Viszont erről a további leckékben fogok részletesen írni. Ha kíváncsi vagy hogyan fokozhatod a termékenységedet hormon mentesen, kizárólag természetes módszerekkel, akkor tarts velem a következő leckében is.

Küldje el emailben

Adja meg a nevet és email címet, automatikusan elküldjük emailben az oldal linkjét.